Gazze`de insanlık dramı! | " /> Gazze`de insanlık dramı! | "/>

En Sıcak Konular

Gazze`de insanlık dramı!

30 Aralık 2008 08:47 tsi
Gazze`de insanlık dramı! 
Elektrik olmadığı için cep telefonu ışığında ameliyat yapılıyor, hastanelerde ölülere bile yer bulunamıyor, dünya seyrediyor...

İsrail'in tıbbi yardım malzemesi ve gıda maddelerinin geçişine izin vermediği Gazze, 4'ücü gününe giren operasyonla büyük bir insanlık dramının eşiğinde. Ölü sayısının 364'ü bulduğu, yaralı sayısının 1400'ü açtığı bölgede yaralılar tedavi edilecek ilaç, hastane, doktor bulamıyor.

Toplam hasta kapasitesi 2 bin olan özel klinik ve hastaneler, gittikçe artan yaralı sayısıyla başa çıkamıyor. Şehire sadece 6 saat elektrik verilebiliyor. Temiz su bulabilmek mucize. Hamas'ın iktidara gelmesiyle başlayan ve 19 aydır süren İsrail ablukası nedeniyle tıbbi malzemeler neredeyse tükenmiş durumda...

'İNİLTİLER KULAĞIMDAN GİTMİYOR'

Doktorlar yardımın en kısa süre içinde ulaşması için dua ediyor. Kentin en büyük hastanesi Şifa, yaşanan dramın, ümitsizliğin anıtı gibi... Yokluğa, elden bir şey gelmemesine rağmen son bir çırpınışla yaralıları hayata döndürmeye çalışan doktorlar, yaşadıklarını İngiliz Guardian gazetesine anlattı:

Koridorların tamamı sedyelerle kaplı. Ancak ne bu hastaları tedavi edecek kadar doktor, ne de onlara yetecek kadar ilaç var. Ameliyatlar anestezi olmadan yapılıyor. Elektrik kesintileri nedeniyle ne tıbbi cihazlara hastalar bağlanabiliyor, ne de morglarda cesetler saklanıyor. Acıyla inleyen yaralıların sesi tüm benliğinize işliyor. Kanlar içinde bacakları kopan bir yaralının 'Allah rızası için beni bırakın da öleyim' diye bağırışı hâlâ kulaklarımda..."

YARALILAR EVLERDE BAKILIYOR

"Elektrik olmadığı için ameliyatlar cep telefonu ışığında yapılıyor. Yaralılar akın akın hastaneye geldiği için cesetler üst üste yığılı bir şekilde koridorun bir köşesinde duruyor. Onların cesetlerinden akan kana bulanmış yaralılar ise çığlık çığlığa doktorların bakması için bekliyor. Birçok yaralı, hastanede yer olmadığı için evlerinde bakılıyor. Çocuklarını arayan anne ve babaların umutsuz bakışları içinize işliyor..."

Beş kızı öldü, bir tek oğlu kurtuldu

Gazze'ye yönelik operasyonun 4'üncü gününde sivillerin trajik durumu bir kez daha gözler önüne serildi. Hava saldırılarında asıl hedef, yakınlardaki bir Hamas üst düzey yöneticisinin eviydi. Ancak hedef şaştı, Baluşa ailesinin evi yerle bir oldu.

Hava saldırısında 5 kız kardeş hayatını kaybetti. Baluşa ailesinden geriye bir tek baba ve küçük oğlu kaldı. 4 yaşındaki kızı Dena'nın cenazesini dakilalarca kucağında taşıyan babanın göz yaşları sel oldu aktı. Törene binlerce Filistinli katıldı.

Bir ayakkabı da Netanyahu'ya

Gazze'ye yapılan operasyon İsrail parlamentosunu da karıştırdı. Operasyonu savunan muhalefet lideri Benjamin Netanyahu'nun konuşmasını "Kes sesini. Öldürülen masum insanların kanları üzerinde dans ediyorsun" diye bağırarak kesen Arap kökenli vekil Muhammed Baraka'ya bir vekil "Gazze'ye git. Geri gelme" cevabını verdi.

Bir başka vekil ise ayakkabı protestosuna gönderme yaparak "Ayakkabınla onu döv" diye dalga geçti. Baraka Ayakkabılarını çıkararak fırlatmak istediğinde ise güvenlik güçleri tarafından engellenerek salondan çıkarıldı.

Türkiye teyakkuza geçti

İsrail Gazze'ye düzenlediği saldırının ardından Dışişleri Babacan İKÖ üyelerine toplantı çağrısı yaptı. Erdoğan, BM'den aktif müdahale istedi.

Gazze'nin yaralarını sarmak için Filistin'e gönderilmesi kararlaştırılan 15 ambulanstan 5'i Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Erez geçiş noktası'na vardı. Kızılay, 10 tırlık bir yardım konvoyunu dün yola çıkardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban ki-mun'a "BM daha aktif rol oynasın" derken, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ali Babacan'ın önerisiyle örgütün dışişleri bakanlarını toplantıya çağırdı.

ajanslar



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,146 µs