Gazze'de dram... | " /> Gazze'de dram... | "/>

En Sıcak Konular

Gazze'de dram...

29 Aralık 2008 19:18 tsi
Gazze'de dram... Gazze'de korkunç bir dram yaşanıyor... Gazze'deki son durumu şu sözler özetliyor: Hastanelerde perde dahi kalmadı, hepsi sargı bezi olarak kullanıldı, ameliyatlar cep telefonu ışığında yapılıyor...

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırısı devam ediyor. Ölü sayısı 300'ü fazlasıyla aştı, yaralı sayısı da 1420'yi buldu. Elektrik sıkıntısının had safhaya ulaştığı Gazze'de, ameliyatlar bile cep telefonu ışığı ile yapılıyor.

Karanlık bastıktan sonra hava saldırılarını artıran İsrail'in, muhtemel bir kara saldırısına hazırlık yaptığı görüldü. İsrail tankları, Gazze'nin etrafını tanklarla çevirirken, bölgeye sivillerin girmesini de yasakladı.

Bombardımanların yoğunlaşması, akaryakıt darboğazı yüzünden zaten zor durumda bulunan Gazze Şeridi'nde elektrik trafolarına ve kablolara da zarar verince, elektrik sıkıntısı had safhaya ulaştı. Bundan en fazla, iki gündür aralıksız çalışan ve koridorlarda ameliyat yapan doktorlar etkileniyor.

Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın bir doktoru, "Her tarafa bomba yağıyor. Son 10 dakika içinde 20 değişik yerden bombardıman haberleri geldi. Ambulanslar artık bombalanan yerlerdeki ölü ve yaralıları almakta zorlanıyor." dedi.

Gazze'deki itfaiye araçlarından elektrik tamir araçlarına ve ambulanslara kadar her türlü aracın atılan füzelerin hedefinde bulunduğunu söyleyen doktor, ambulansların sadece bir bölümünün çalışabildiğini anlattı.

KORİDORDA 30 AMELİYAT YAPTIM

Şifa hastanesi doktorunun verdiği bilgiye göre, elektrik kesintisi yüzünden bazı yaralılar cep telefonlarının ışığıyla ameliyat ediliyor. Doktor, "hastanelerde yaralıları koyacak yer kalmadı. Koridorlar bile doldu. Sadece koridorda 30 kadar yaralıyı ameliyat ettim. Elektrik kesildi. Yaralılardan bazılarını, yakınlarının tuttuğu cep telefonlarının ışığı altında ameliyat etmek zorunda kaldım" dedi.

BİR MİKTAR ANTİBİYOTİK İLE İDARE EDİYORUZ

Filistinli doktor, telefon ışığı altında damar, sinir zedelenmesi gibi ameliyatları yaptığını belirtti ve şunları anlattı: "Bombardıman sonrası hemen hastaneye gittim. Cesetler üst üste yığılmış vaziyetteydi... Bazılarının başı kopmuş; kiminin bacak ve kolları eksikti... Ama beni ve diğer doktorları en fazla şaşırtan, vücudunda hiç yara-bere bulunmamasına rağmen, inanılmaz şekilde beyin zedelenmesine uğramışların durumu oldu. Bu nasıl oldu bilmiyoruz...Bombalanan yerlerden 50 dolayında kişi böyle geldi ve durumları ümitsizdi... Bugün, en geç yarın ölürler diye bekliyoruz..."

"Ameliyat edilenlerin durumlarının pek parlak olmadığını, Gazze ile Mısır sınırındaki tünellerden bir miktar antibiyotik geldiğini, onlarla idare ettiklerini" söyleyen doktor, tünellerin 40'ının bugün bombalandığının hatırlatılması üzerine, "Evet, son hayat damarlarımızı da kesiyorlar" diye konuştu.

HASTANELERDE PERDE KALMADI

Sargı bezinin dahi kalmadığı hastanelerdeki tüm perdeler, yırtılarak, sargı bezi niyetine kullanıldı ama yine de yetmedi.

İSRAİL ASKERLERİ BATI ŞERİA'DA 10 FİLİSTİNLİ GENCİ KAÇIRDI

El-Halil kentinde şehrin değişik kesimlerine baskınlar düzenleyen İsrail askerleri İsa ve Yusuf Awad isimli iki Filistinli kardeşi kaçırdı. Ramallah yakınlarındaki baskınlarda da Filistinlilerin evlerine giren askerler 8 Filistinli genci alarak bilinmeyen bir yere götürdü.

İSRAİL ASKERLERİ OPERASYON HAZIRLIĞINDA

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde hava akınlarını sürdürürken, İsrail birlikleri de Gazze çevresinde yoğunlaşmaya başladı. Gazze ile İsrail sınırı arasındaki Erez geçiş noktasının hemen 300-500 metre civarında, askerler geçici üsler oluşturan İsrail ordusu, buralarda tankları ve zırhlı buldozerleri muhtemel bir kara operasyonu için hazırlamaya başladı.

Askerlerin konuşlandığı yerlere kadar gelen hahamlar, onlara destek veriyor. Askerlerle hahamlar, akşam dualarını birlikte ediyor.

İSLAM ÜNİVERSİTESİ DE HEDEFTEYDİ

İsrail savaş uçaklarının hedefinde, Hamas'ın sembollerinden biri kabul edilen İslam Üniversitesi ve İçişleri Bakanlığı da vardı. Hamas'tan yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı binasında ölen ya da yaralan olup olmadığının henüz bilinmediği, İsrail'in, önceki gün başlattığı operasyonda ilk kez bir hükümet binasını hedef aldığı belirtildi.

Hamas saldırılarda ölenlerden 180'inin örgüte üye olduğunu duyururken, Filistin İnsan Hakları Merkezi yaşamını yitirenler arasında kadın ve çocukların da olduğunu açıkladı.

TÜRKİYE TIBBİ YARDIM GÖTÜRÜYOR

Gazze Şeridi'ne insani yardımları artırma kararı alan Türkiye ise, İsrail saldırılarının yaralarını sarmak için Filistinlilere tıbbi malzeme ve sağlık ekibi gönderiyor. Filistinlilere ulaştırılacak tıbbi malzeme, Sağlık Bakanlığı ve Kızılay tarafından temin edilecek.

Malzeme ile birlikte 5 kişilik uzman doktor ekibi de Mısır'a gönderilecek. Doktorlar Filistinli yaralılara ilk müdahaleyi yapacak, gerekli görürse bazı yaralıları Ankara'ya getirecek. Bir yardım uçağının Mısır'a gönderilmesi için de Dışişleri Bakanlığı Mısır hükümeti nezdinde temaslarını sürdürüyor.

Dışişleri Bakanlığı, ayrıca Gazze Şeridi'ne dün sabah insani yardım taşıyan 10 tır gönderildiğini duyurdu. Ayrıca Filistin'e gönderilen 15 ambulanstan 5'inin Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki Erez geçiş noktasına ulaştığı bildirildi.

Gazze'de yaşayan Türk vatandaşlarının, ihtiyaç olması halinde tahliyesi için hazırlıkların yapıldığı da açıklandı.

GAZZE'DE KAOS VE PANİK HAVASI HAKİM

İsrail saldırılarının devam ettiği Gazze`de kaos ve panik havası hakim.

CNN`e konuşan Birleşmiş Milletler temsilcisi Karen Ebu Zeyd durumu " Herşey çok kötü, insanlar patlayan bombalardan kurtulmak için kaçmaya çalışıyor" şeklinde özetledi.

İsrail füzelerinin Gazze`yi vurduğu sırada canlı yayına katılan Ebu Zeyd " İnsanlar şaşkın ve telaşlı, çünkü bombalar tek tek evleri ve aileleri hedef almaya başladı, bu yüzden hiçkimse nerede güvende olacağını bilemiyor" dedi.

İnsanların kendi aralarında kavga etmeye başladığını ve yaşananların ancak "kaos" kelimesiyle açıklanabileceğini söyleyen BM temsilcisi bombalar yüzünden röportajı yarıda kesmek zorunda kaldı.

Öte yandan Gazze`de görev yapan doktorlardan biri olan Eyad El-Sarraj saldırı sırasında yaşanan durumu "insanlık trajedisi" olarak niteledi.

Psikiyatrist olan El-Sarraj özellikle çocukların dehşet içinde olduğunu ve yetişkinlerin onları sakinleştirmeyi başaramadığını anlattı. Hastanelerdeki durumun "kelimelerle açıklanamayacağını" söyleyen doktor, tıbbi malzeme olmadığı için çok sayıda insanı kaybettiklerini açıkladı.

dunyabulteni



Bu haber 456 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs