Japonya arasında ihtilaf! | " /> Japonya arasında ihtilaf! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ile Japonya arasında ihtilaf!

29 Aralık 2008 15:20 tsi
Türkiye ile Japonya arasında ihtilaf! Türkiye'nin Japonya ile olan sıcak dirsek teması yerini, tarihte ilk kez karşı ihtilafa bırakıyor? Peki neden?

1 Ocak 2009'dan itibaren en büyük uluslararası kuruluş olan BM Güvenlik Konseyi'nde karar yetkisine sahip olacak. Batı Avrupa Grubu'nda ilk turda üçte iki çoğunluğu alarak 151 gibi rekor bir oyla Güvenlik Konseyi'ne seçilen Türkiye için pazarlıklar başladı. BM'nin kararlarına temel teşkil eden komiteler için müzakerelerde Türkiye, Japonya ile karşı karşıya geldi.

* TERÖR İÇİN SIRADAYIZ: Türkiye, Güvenlik Konseyi üyeleri arasında paylaşılan komiteler ve yaptırımı öngören 30'dan fazla komitede önceliğini teröre verdi. Teröre karşı uluslararası toplumun birlikte hareket etmesini hedefleyen Türkiye, bu komitenin başkanlığının 2008 yılında Hırvatistan tarafından üstlenildiğini öğrenince umutlarını 2009'a ertelemek zorunda kaldı.

* İRAN'I İSTEMEDİK: İran'ın nükleer kapasitesine karşı oluşturulan komitenin Türkiye'ye verilmesi önerildi. Yıllardır Washington ve Tahran arasında denge politikası yürüten ve Türkiye'yi BM'de en çok zorlaması beklenen İran ile ilgili komitede Türkiye sorumluluk almak istemedi. Bunun üzerine BM'nin 5 Daimi Temsilcisi öneriyi Japonya'ya götürdü.

* AFGANİSTAN ÇEKİŞMESİ: Japonya, İran gibi 'istenmeyen komitede' sorumluluk almasına karşılık Afganistan'a yönelik yatırımlarını anımsattı ve Taliban'a karşı oluşturulan komitenin de sorumluluğunu üstlenmek istedi. Bu ise Türk diplomatlarını çek yazmalarıyla meşhur Japonlarla karşı karşıya getirdi. Türkiye de Afganistan'a katkılarından dolayı ısrarlı olurken, beş daimi üye İran ve Afganistan sorumluluğunu Japonya'nın üstlenmesini istedi. Pazarlık sürüyor.

Sabah



Bu haber 1,294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,928 µs