En Sıcak Konular

Somali cumhurbaşkanı istifa etti

29 Aralık 2008 13:00 tsi
Direniş kuvvetlerinin güçlenmesi karşısında bekledikleri uluslararası desteği görmeyen Somali yönetimi, muhalefetle anlaşmaya direnen cumhurbaşkanını istifaya zorladı.

Başbakan Hasan Hüseyin'i görevden alma girişimi parlamento tarafından reddedilen cumhurbaşkanı Abdullah Yusuf Ahmed istifa etmek zorunda kaldı.

El Cezire'nin bildirdiğine göre, Somali cumhurbaşkanı Abdullah Yusuf Ahmed, Birleşmiş Milletler'in desteklediği geçici hükümet içinde aylardır devam eden siyasi çekişmelerin neticesinde istifa etti.

Abdullah Yusuf Ahmed, başbakan Hasan Hüseyin'i görevden alma girişimleri geçen hafta parlamento tarafından reddedilmiş ve bunun üzerine istifa baskısı ile karşılaşmıştı.

Somali parlamentosunun bulunduğu Baidoa'da bugün parlamenterlere konuşan Abdullah Yusuf Ahmed, "14 Ekim 2004'te beni seçtiğinizde söz verdiğim gibi, görevimi yerine getiremediğimde istifa edecektim. Bana verdiğiniz görevi size iade etmeye karar verdim. Parlamento başkanı sorumluluğumu üzerine alacak." dedi.

Parlamentoda yaptığı istifa konuşmasında, Yusuf Ahmed, "Ülkenin bir çok kısmı kontrolümüzde değil. Askerlerimize vereceğimiz bir şey yok. Uluslararası toplum da bize yardım etmiyor." şeklinde konuştu.

Başbakan Hasan Hüseyin, çeşitli muhalefet grupları ile görüşmelerde bulunmuş ve direnişçi İslam Mahkemeleri grubu eski üyeleri ile bir barış anlaşmasının imzalanmasını desteklemişti. Yusuf, eski üyeler de olsalar İslam Mahkemeleri taraftarları ile bir barış anlaşması imzalanmasına karşı çıkıyordu.

Gözlemciler, Yusuf'un istifasının ülkede siyasi bir boşluk meydana getireceğini ve işgalci Etiyopya askerlerinin ülkeden çekilmeye hazırlandıkları bir dönemde güvenlik durumunun daha kötüleşeceğini belirttiler.

İstifa sonrası Somali parlamento başkanı Aden Muhammed Nur, siyasi birlik çağrısında bulunarak "Cumhurbaşkanı Abdullah Yusuf Ahmed'in istifa mektubunu aldım ve istifayı kabul ettim. Geçici federal anayasaya saygı duyarak bu cesur adımı attığı için kendisini tebrik ediyorum." dedi.

Hasan Hüseyin, Kasım 2007'de Ali Muhammed Gedi'nin ardından başbakanlığa atanmıştı, ancak son günlerde Yusuf ile anlaşmazlıklar içine girmişti.

dunyabulteni



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs