katliam planı! | " /> katliam planı! | "/>

En Sıcak Konular

Ateşkes masasında katliam planı!

29 Aralık 2008 08:06 tsi
Ateşkes masasında katliam planı!
Saldırıların planının 6 ay önceden yapıldığı ortaya çıktı.

İsrail Gazze'yi vurmaya devam ediyor. Dünyanın tepkisine rağmen süren saldırılarda 100 tondan fazla bomba atıldı. İsrail-Filistin mücadelesinde son 60 yılın en büyük katliamı olarak tarihe geçen saldırıların planının 6 ay önceden yapıldığı ortaya çıktı. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Yahudilerce kutsal olan Hanuka (Işıklar) bayramının son günü gerçekleştirilen katliamın arka planını deşifre etti. Haaretz'de dün yer alan habere göre; Hamas'la ateşkes anlaşmasına imza atan Savunma Bakanı Ehud Barak, İsrail ordusuna operasyona başlama talimatını 18 Haziran'da verdi. Tel-Aviv, ateşkesle geçen süreyi askerî açıdan hazırlık, istihbarat toplama ve kamuoyunu yanıltmak için kullandı. Hamas'ı hazırlıksız yakaladı. Ateşkesin 19 Aralık'ta bitmesinin ardından Gazze'den fırlatılan Kassam füzeleri bu planın uygulamaya konulmasının da yolunu açtı. İsrail önceki gün Gazze'ye bomba yağdırdı. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Mısır'lı meslektaşı Hüsnü Mübarek'le görüşmesinin ardından yaptığı açıklama da Haaretz'in iddialarını doğrular nitelikteydi: "Hamas, İsrail'in saldıracağını düşünerek hareket etmeliydi." Saldırılar dünyayı ayağa kaldırırken İsrail, dün gece de durmadı. Filistinliler için hayati önem taşıyan ilaç deposu ile cami hedef oldu. İsrail ordusunun Hanuka'dan esinlenerek "Dökme Kurşun" adını verdiği operasyonda ölü sayısı 290'ı aştı. 700'den faz la yaralı var.

İsrail, Hamas'ı devirmek bahanesiyle Gazze Şeridi'ne tarihinin en kanlı saldırılarını gerçekleştiriyor. 'Dökme Kurşun' adı verilen saldırıların ikinci gününde ölenlerin sayısı 300'e yaklaşırken, 700'den fazla kişi de yaralandı.

Başbakan İsmail Haniye, 'Filistin bu kadar çirkin bir soykırıma daha önce hiç şahit olmamıştı.' diye konuştu. Şok ve dehşet saldırıları sırasında Hamas'ın Gazze'deki ana güvenlik karargahı Saraya yok edilirken, iki gün içinde vurulan hedeflerin sayısı 210'a ulaştı. Vurulan yerler arasında bir cami de bulunuyor. Büyük bir kara operasyonuna hazırlık amacıyla Gazze sınırına tank ve zırhlı araçları yığmaya başlayan İsrail'in, 6.500 yedek askeri de silah altına çağırdığı belirtiliyor.

Ancak İsrailli güvenlik uzmanları, saldırıların amacının Gazze'yi yeniden işgal değil, Hamas'ı devirmek ya da uzun süreli bir ateşkese zorlamak olduğunu öne sürüyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in sözcülerinden Mark Regev, İsrail'in güneyinde yeni bir güvenlik ortamı oluşturuluncaya ve halk kendini güvende hissedinceye kadar Gazze'ye askerî operasyonların devam edeceğini açıkladı. Olmert ise Hamas'ın, ülkesinin barış isteğine terörle karşılık verdiğini iddia etti. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in saldırı kararında haklı olduğunu ve saldırmaktan başka bir alternatifleri bulunmadığını öne sürdü.

Abbas, Hamas'ı sorumlu tuttu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıların dehşet boyutuna ulaşmasından Hamas'ı sorumlu tuttu. Abbas, Hamas'ın, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldıracağını önceden düşünerek hareket etmesi gerektiğini söyledi. Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile Kahire'de görüşen Abbas, "Onlarla konuştuk ve ateşkesi sona erdirmemelerini söyledik. Ateşkese devam etmelerini istedik. Böylece saldırılardan kaçınabilirdik." diye konuştu. Bu arada gece geç saatlerde Gazzelilere telefonla yapılan uyarılarda silah bulunduranların evlerinin vurulacağı bildirildi. İsrail uçaklarının, Gazze'ye operasyon gerçekleştirdiği sırada Lübnan'a da ses bombası attığı öne sürüldü. Lübnan haber ajansı ayrıca insansız uçakların Lübnan hava sahasında alçak uçuş yaptıklarını belirtti. Öte yandan İsrail saldırılarının devam ettiği saatlerde, Filistinlilerce ilk kez bölgenin kuzeyindeki Aşdod'a kadar varan roket saldırısı düzenlendi. İsrail, Hanuka Bayramı'nın (Işıklar bayramı) son gününde düzenlediği için bayramdan esinlenerek saldırıların adını "Dökme Kurşun" olarak adlandırıyor.

Arap liderler suskun halk ise öfkeli

Dünyanın dört bir yanından İsrail'in Gazze saldırısına yoğun tepkiler gelirken, Arap ülkeleri daha önce duyurdukları gibi acil toplantı yapmaktan vazgeçti. Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Körfez İşbirliği Konseyi ve Mağrib Birliği'nin gerçekleştirdiği toplantılardan dolayı üye ülke dışişleri bakanlarının çok yoğun olduklarını söyledi. Musa Gazze konusunun 2 Ocak'ta gerçekleştirilecek Doha Zirvesi'nde ele alınacağını açıkladı. Arap liderler İsrail'e karşı etkin bir adım atmaya yanaşmazken, halk ise Lübnan'dan Mısır'a, Irak'tan Yemen ve Ürdün'e kadar sokaklara döküldü. Ancak gösterilerin büyümemesi için güvenlik önlemlerinin çok sıkı tutulması dikkat çekiyor. Gösterilerde İsrail ve Amerika'ya öfke var. Yemen'de on binlerce kişi bir stadyumda toplanırken, Batı Şeria'da ise Filistinliler polisle çatıştı. Yemen'deki gösteriler sırasında 'Bu sessizlik daha ne kadar sürecek?, Araplar uyanın' şeklindeki pankartlar dikkat çekti. 400 bin Filistinli mültecinin yaşadığı Lübnan'da yüzlerce kişi BM bürosunun önünde otururken, özellikle Mısır'a sert tepki gösterildi. Ürdün'de ise bir grup milletvekili, İsrail büyükelçisinin sınır dışı edilmesini istedi. Saldırı, İranlı Yahudiler tarafından da kınandı.
 
zaman



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,079 µs