En Sıcak Konular

Mason Locası "yasallaşacak!"

0 0 0000 00:00 tsi
Mason Locası Mason locası Atatürk iktidarından sonra ilk kez devlet baskısıya karşılaştı. Yasadışı unsurlar tespit edilen sır dolu tüzüğünü kaldıracağını deklare eden Loca Büyük Üstadı Akin, tepki topladı.

Mülkiye müfettişlerinin 'takiyye' nedeniyle suç duyurusunda bulunduğu mason locası, yeni ve tarihî kararlar almak zorunda kaldı. Geçtiğimiz cumartesi günü Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde yapılan masonik genel kurulda, locanın resmi dernek tüzüğüyle masonik tüzüğün birleştirilmesine karar verildi.

Sırlar deşifre olacak mı?

Locanın şimdiki Büyük Üstadı Asım Akin'e Masonik Genel Kurul'da 'biraderler' tarafından istifa çağrısı yapıldı.
Birleştirme, şubat ayında yapılacak resmi genel kurulda gerçekleşecek. Bunun nasıl olacağını ise kimse bilemiyor. Masonik tüzük, locanın yüzyıllardır gelen sırlarına ve sembollerine göre oluştuğu için resmiyete taşınması imkansız görülüyor. Bu, masonluğun kuruluşundan beri korunan gizliliğin tüzük bazında deşifre edilmesi anlamına gelecek. 1935'te Atatürk tarafından kapatılan Mason Locası, böylece ikinci kez devletin baskısıyla tarihî bir karar alıyor.

Tüzük yasadışı bulunmuştu

Geçtiğimiz mart ayında eski Büyük Üstad Kaya Paşakay, eski Genel Sekreter Koray Darga ve eski Genel Sayman Prof. Dr. Ali Sait Sevgener'in 'yolsuzluk' iddiasıyla ihraç edilmesi üzerine müfettişler Mason Locası'nda inceleme başlatmıştı. Müfettişler 4 ay süren çalışmanın ardından geçtiğimiz günlerde Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu. Mülkiye müfettişleri, incelemede başta tüzükler olmak üzere önemli yasadışı unsurlar tespit etmişti. Bunlardan birincisi, dernek statüsünde faaliyet gösteren Türkiye Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası'nın, kanunlara aykırı bir şekilde çift tüzükle yönetiliyor olmasıydı. Locada her yıl şubat ayında bir resmi genel kurul, aralık ayında da Masonik Genel Kurul (konvan) toplanıyordu. Müfettişler, 2004 ve 2006 yıllarında yapılan genel kurulların illegal olduğunu tespit ederek iptalini istemişti. Şimdiki Büyük Üstad Asım Akin'in de aralarında bulunduğu 3 büyük üstad ve 20 yönetim kurulu üyesi hakkında suç duyurusunda bulunulmuştu.
Bu yılki konvan, 8 aydır süren rahatsızlıkların gölgesinde yapıldı. 'Tek tüzük' baskısı konvana damga vurdu. Tüzüklerin birleştirilmesinin şubatta yapılacağı belirtiliyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,521 µs