En Sıcak Konular

İzmir Barosu, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın istifasını istedi

27 Aralık 2008 16:23 tsi
İZMİR Barosu Başkanı Avukat Nevzat Erdemir, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, son açıklamalarıyla Danıştay'ı hedef almasının Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu, hemen istifa etmesi gerektiğini dile getirdi.

Başkan Kılıç'ın açıklamalarıyla ilgili düzenlenen toplantıya İzmir Barosu Başkanı Avukat Nevzat Erdemir ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Başkan Erdemir, “Anayasa Mahkemesi Başkanı, kapatılan belediyelerle ilgili karar alan Danıştay'ı, anayasayı ihlal etmekle suçlamıştır. Kılıç'ın bu açıklamayı, Anayasa Mahkemesi'nin diğer üyelerinin bilgi ve onayı dışında yaptığı anlaşılmaktadır. Bu açıklama, Haşim Kılıç'ın Başbakan'a destek biçiminde yorumlanmıştır. Sayın Kılıç, göreve geldiği tarihten bu yana, Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve görevleri hakkındaki yasayla görev ve yetkilerini düzenleyen anayasa kuralları ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini düzenleyen hükümlerine aykırı hareket etmeyi alışkanlık haline getirmiş bulunmaktadır. Kılıç'ın laik hukuk düzeni yerine, devletin ve toplumun yaşamına dinsel temele dayalı kuralları egemen kılmaya çalışan kişi ve kurumların safında yer aldığı anlaşılmaktadır. Hiç kuşku yok ki, bu onun bireysel tercihidir. Ancak, bireysel tercihini teokratik yaşam ve devlet biçiminden yana kullanan bir kimsenin Anayasa Mahkemesi içinde yeri ve görevi olamaz, olmamalıdır. Türkiye tahilsiz bir dönem ve dönemeçten geçmektedir. İçinde bulunduğumuz dönemde teokratik kadrolaşmanın had safhaya ulaştığı, irticanın, Anayasa Mahkemesi'nin başına tırmandığı görülmekte ve gözlemlenmektedir. Bu tablo, Türkiye için hazin bir tablodur” dedi.

CUMHURİYET TARİHİNDE İLK

Erdemir, Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın görev ve yetkilerinin kaynağını, Anayasa, Danıştay Yasası, idare mahkemelerinin kuruluş, görev ve yetkilerini düzenleyen idari yargılama usülü yasasından alan ve yüksek mahkeme statüsünde bulunan Danıştay'ı hedef almasının, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Erdemir, şöyle devam etti:
“Danıştay, karşı devrimlerin ele geçiremediği kurumlar arasında yer almaktadır. Danıştay'ın sık sık irtica yanlılarınca hedef tahtasına oturtulmasının nedeni budur. Danıştay İkinci Dairesi Başkanı ve üyelerinin kamusal alanda türban takılamayacağına ilişkin kararından sonra Başbakan Erdoğan ve zamanın meclis başkanı Arınç, çeşitli nitelemelerde bulunmuşlardır. Bu kışkırtıcı beyanlardan sonra Danıştay İkinci Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, gerçekleştirilen saldırıda yaşamını yitirmiş, başkan ve diğer üyeler yaralanmıştır. Kılıç'ın dışındaki Anayasa Mahkemesi üyelerinin kararına göre, Türkiye'de yönetim erki laiklik karşıtı eylem ve işlemlerin odağı haline gelen bir siyasal partinin elindedir. Ancak Kılıç'ın beyan ve davranışları, makam ve konumu ile bağdaşmayan, rejimi değiştirme ve dönüştürme eylemlerine katkı niteliğinde politik faaliyetlerdir. Danıştay'ı ve onun seçkin üyelerini hedef alması, onon rejimi değiştirme ve dönüştürme etkinliği içinde bulunanlarla söylem ve eylem birliği halinde bulunduğunun çok açık kanıtıdır. Aykırı davranmayı alışkanlık haline getiren Haşim Kılıç'ın, derhal görevinden istifa etmesi gerekmektedir. İzmir Barosu olarak kendisini hemen istifa etmeye çağırıyoruz.”

Milliyet



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,356 µs