En Sıcak Konular

Çok kötüsün patron!

0 0 0000 00:00 tsi
Çok kötüsün patron! İş yerlerinde çalışan mutluluğu üzerine yapılan uluslararası bir araştırma, Türkiyeli çalışanların mutsuzluğunu gözler önüne serdi. Patronlarımız ise anket sonuçlarına göre sınıfta kaldı.

İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren Kelly Services tarafından 28 ülkede 70 bin çalışanla yapılan ve Kelly Global İşgücü Endeksi adı altında yayınlanan araştırmada, mutluluk oranı en düşük çıkan çalışanlar Türkiye'den çıktı. Çalışanların mutluluğu açısından Türkiye, 28 ülke arasında yalnızca Rusya ve Macaristan'ı geride bırakarak 26'ıncı olabildi.Türkiye'den ankete 1000'i aşkın çalışan katıldı. Türk çalışanlar arasında işlerinde en mutlu olanları; seyahat/eğlence (yüzde 71), profesyonel hizmetler (yüzde 66), ilaç sanayi (yüzde 65) ve eğitim (yüzde 61) dallarında çalışanlar oluşturdu.
 
İstahdam konusundaki ayrımcılık şaşırtıyor

Kelly Services'in geçtiğimiz günlerde tamamladığı işyeri anketine göre, Türkiye'deki çalışanların yarısı işe başvururken ayrımcılığa uğradığına inanıyor. Kelly'nin araştırmasına katılanların yüzde 57'si son beş yıl içinde yaptıkları iş başvurusu sırasında ayrımcılığa uğradığını söylüyor. Ayrımcılığa uğrayanlar arasında yaş konusunda önyargıya maruz kalanlar başı çekiyor. Türkiye'den katılanların yüzde 19'u yaş konusunda, yüzde 16'sı cinsiyet, yüzde 2'si ırk ve yüzde 1'i engelli olmasından dolayı ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor. Çalışmaya katılan kadınların yüzde 63'ü son 5 yıl içinde bir işe başvururken herhangi bir nedenle ayrımcılığa maruz kaldığını belirtiyor. Bu oran erkek katılımcılarda yüzde 54. Türkiye'de ayrımcılık diğer ülkelere göre daha yüksek seviyede. 16 Avrupa ülkesi içinde 5, toplam 28 ülke arasında ise 9. sırada yer alıyor. Çalışmaya göre Avrupa'da ayrımcılığın en çok yaşandığı ülkeler İsveç, Macaristan ve İtalya iken çalışanların ayrımcılığa en az maruz kaldığı ülkeler ise İngiltere, Danimarka ve Lüksemburg. Ankete Türkiye'den katılan bayanların yüzde 22'si, erkeklerin ise yüzde 12'si işe başvurularda cinsiyet ayrımcılığına uğradığını belirtiyor. Anket üniversite mezunu olmayanların daha çok ayrımcılığa uğradığını gösteriyor. 45 yaş ve üstü çalışanların yüzde 32'si yaşları yüzünden ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor. Buna ek olarak 24 yaşının altındaki genç çalışanların yüzde 23'ü de kendilerini yaş ayrımcılığının kurbanı olarak görüyor. Araştırmaya göre çalışanların yüzde 49'u günlük iş yaşamlarında ayrımcılığa mağruz kaldıklarını düşünüyor. Kelly Services Türkiye Genel Müdürü Taylan Kovanlıkaya, yaptığı açıklamada, "Rakamlar ayrımcılığın zamanla değiştiğini ve yaş olgusunun yeni salgın olduğunu gösteriyor. Yaş ayrımcılığı, istihdamda pek çok alanda cinsiyet ve etnik ayrımcılığın önüne geçmiş durumda. Bu ayrımcılık bireyler için yıkıcı olduğu kadar şirketler için de olumsuz; onların önemli bir yetenek ve çeşitlilik kaynağını kullanmamaları anlamına geliyor. Bu konuları değerlendirmeyen kurumlar kendilerini doğrudan ve dolaylı olarak mali zarara uğratabilir. Şirket yöneticilerinin çalışanlarının haklarını en iyi şekilde anlamalarını sağlaması ve işyeri ayrımcılığı ile karşılaştıklarında gerekli adımları atmaları gerekir. Araştırmalar çalışanların, ayrımcılık örneklerinin hassas ve etkin bir şekilde ele alındığını görmek istediğini gösteriyor" dedi.

İş, işçileri unutturuyor

Kelly Services Türkiye Genel Müdürü Taylan Kovanlıkaya araştırmanın sonuçlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bu sonuçlar gösteriyor ki, Türkiye'deki pek çok kuruluş çalışanlarını motive edecek iş yeri uygulamaları geliştirme ve iyileştirme ihtiyacı içinde” dedi. İş gücünün hoşnut ve motive olmasını sağlayan şeyin ne olduğunu bulmaya çalışmanın önemli olduğunu belirten Kovanlıkaya, işlerinde keyif içinde çalışanların organizasyonların performansına çok etkili katkıda bulunduğunu aktardı.Kovanlıkaya, iyi işverenlerin çalışan katkısını anladıklarını ve çalışanlarına ilgi çekici ve sıra dışı işlerin yanı sıra öğrenme ve kendi becerilerini geliştirme ortamı da sağladığını ifade ederek, bunların yüksek düzeyli verim olarak geri döndüğünü vurguladı.
Taylan Kovanlıkaya, üst düzey yöneticilerin işi yönetmekle fazlasıyla meşgul olduklarına ve işin en önemli yanı olan insan unsurunu unuttuklarına dikkat çekti.

Patronlarımız sınıfta kaldı

Çalışanların gözünde patronların performansı ise, “Liderlik ve etkili iş dağıtımında iyi, takım ruhu açısından zayıf” olarak değerlendirildi. Patronların yüzde 39'u iyi yapılan işi ya nadiren ödüllendiriyor ya da hiç ödüllendirmiyor. Genç çalışanlar patronlarına daha hoşgörülü bakıyor.Kadın çalışanlar, erkeklere göre patronlarını daha iyi derecelendiriyor. Çalışmaya katılan ve yalnızca yüzde 49'u iş yerinde mutlu olduğunu söyleyen çalışanlar, patronlarının kalitesini de eleştirdi.Patronlarını 10 üzerinden derecelendirmeleri istenen Türk çalışanlar, patronlarına 10 üzerinden “geçer” anlamına gelen 6,2 puan verdi. Patron derecelendirme açısından da Türkiye son sıralarda yer aldı ve ancak 24'üncü olabildi. Çalışanlara göre en iyi patronlar Meksika, ABD ve Kanada'da iken, en kötüleri ise İsveç, İtalya ve Türkiye'de.

iyibilgi.com



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs