çıldırtan soruları | " /> çıldırtan soruları | "/>

En Sıcak Konular

Adli Tıp raporunda çıldırtan soruları

27 Aralık 2008 11:45 tsi
Adli Tıp raporunda çıldırtan soruları Adli Tıp Kurumu cinsel istismara uğrayan 5 yaşındaki kız çocuğu hakkında ‘akşam ne yedin’ diye sorarak ‘beden ve ruh sağlığı bozulmamıştır’ raporu vermiş

KÜÇÜK yaştaki kız çocuğuna cinsel istismar suçlamasıyla yargılanan Vakit Gazetesi Yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliye olmasında etkili olan raporu yazan İstanbul Adli Tıp Kurumu'nu bir suçlama da Isparta'dan geldi. Isparta’nın Yalvaç İlçesi'nde komşusunun oğlu 17 yaşındaki M.Ç. tarafından cinsel istismara uğrayan 5 yaşındaki kız çocuğuna İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu ‘beden ve ruh sağlığı bozulmamıştır’ yönünde rapor verdi. Mağdur vekili avukatlar kurumun raporuna itiraz ederken; Avukat Şükrü Bekmezci çocuğa “Senin adın ne” ve “Akşam ne yedin” diye sorduktan sonra raporun hazırlandığını ileri sürdü.
Yalvaç İlçesi'nde, 2007 yılında komşusunun oğlu M.Ç’nin cinsel istismarına uğrayan 5 yaşındaki A.K’nin ailesinin şikayetiyle olay ‘cinsel istismar suçlamasıyla’ konuyu yargıya taşındı. Yalvaç Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, cinsel istismar nedeniyle beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için küçük mağdure İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu'na sevk edildi. 6'ncı Adli İhtisas Kurulu ise A.K.'nin ‘beden ve ruh sağlığının bozulmadığı’ yönünde rapor verdi.
Isparta Barosu'na kayıtlı avukat Şükrü Bekmezci ile Avukat Tuba Cengiz, mağdur vekili olarak Adli Tıp Kurumu tarafından verilen rapora geçen 15 Aralık'ta itiraz etti. Yalvaç Asliye Ceza Mahkemesi, itirazı değerlendirerek 16 Aralık'ta verdiği ara kararda, mağdurenin psikolojisi konusunda uzman bir bilirkişinin de bulunduğu Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na sevk edilmesine, beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı hususunda rapor alınmasına karar verdi.
Avukat Şükrü Bekmezci, Adli Tıp Kurumu tarafından mağdurenin “beden ve ruh sağlığının bozulmadığı” yönünde verilen raporun altında çocuk psikiyatristi imzası bulunmadığını söyledi. Bekmezci, “Bu kurulda çocuk psikiyatristi bir üyenin bulunması yasal zorunluluk iken, mağdure hakkında, bu kurulca düzenlenen raporu imzalayanlar arasında çocuk psikiyatristinin bulunmadığı görülmektedir. Çünkü ruh sağlığı ve hastalıkları ile çocuk psikiyatrisi uzun yıllar önce birbirinden ayrılmış iki ayrı tıp disiplinidir ve birbirinin yerine ikame edilemezler” diye konuştu.
Avukat Bekmezci, mağdur vekilinin babasının anlattığına göre kurulda bir doktorun 2 soruyla çocuğa bu raporu verdiğini ileri sürdü. Bekmezci, şunları kaydetti:
“Kurul, dosya özetini çıkarmış ve bunu gerekçe olarak yazmıştır. Gözleme dayanan hiçbir tıbbi veri mevcut değildir. Mağdure, kurul önündeki muayeneye babasıyla birlikte çıkmıştı. Babası bana ‘Orada hiçbirşey yapmadılar. Çocukla beni birlikte içeri aldılar. Sadece bir doktor kızıma, senin adın ne ve akşam ne yedin diye sorduktan sonra, muayene bitti deyip dışarı çıkardılar’ dedi. İki basit soru ve bir dakika süren muayeneyle cinsel istismara maruz kalan bir çocuğun bedensel ve ruhen travmaya uğrayıp uğramadığını tespit etmek mümkün olabilir mi? Gerekli tıbbi inceleme ve araştırma yapılmamış bulunduğundan, raporun gerçeği aksettirmediği açıkça ortadadır. Bu sebeple de raporu kabul etmek mümkün değildir.”
Yalvaç’ta görev yapan avukatlar Cengiz ve Bekmezci konuyla ilgili yaptığı ortak açıklamada, şunları kaydetti:
“Küçük A.K'ye ika edilen fiilden dolayı, bedenen ve ruhen travma geçirmediği hususunda rapor almak için sevk edildiği Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Kurulu'nun tanzim ettiği raporda, A.K'nin travma geçirmediğini bildiren bir rapor vererek, Türkiye'de ortaya çıkan ayıbına bir yenisini daha eklemiştir. Zaten verdiği yüzlerce raporla Türkiye'de çocuk korunmasına ağır darbe indiren, Türk ailesinin namus ve haysiyet duygularını hiçe sayan, zerre kadar bilimsel veriye dayanmayan, bu yüzden Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nca da üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılan, sevk edilen mağdurlar hakkında rapor verme yetkisi ortadan kaldırılan bu kurulun raporu, hukuk çevrelerinde ve halk arasında şaşkınlık yaratmıştır.”

Radikal



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,282 µs