En Sıcak Konular

Yazıcıoğlu: AYM siyasi bir mahkeme

26 Aralık 2008 22:30 tsi
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin siyasi bir mahkeme olduğunu belirterek, "Yapısı tamamen siyasi bir yapı, baktığı işlerde siyaset." dedi.

Yazıcıoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin hazırladığı bir programa katılmak üzere Bolu'ya geldi.

Alperen Ocakları Genel Başkanı Abdullah Görür ve BBP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Öznur'un da eşlik ettiği Yazıcıoğlu, bir otelde yediği akşam yemeğinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BBP Lideri Yazıcıoğlu, yargıdaki gerginliğin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamasından kaynaklamadığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi'ni "siyasi bir mahkeme" olarak niteleyen Yazıcıoğlu, şöyle devam etti: "Zaten Anayasa Mahkemesi siyasi bir mahkeme, yapısı tamamen siyasi bir yapı, baktığı işlerde siyaset. Anayasa Mahkemesi üyelerine baktığınız zaman yargı dışından gelmiş üyeler var."

Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü yapısıyla bir taraftan Meclis'in üstünde tek güç haline geldiğine dikkat çekerek, "Tek güç haline gelmesi kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı. Demokrasilerde en temel unsur kuvvetler ayrılığı. Kuvvetler bileşkesi oluştuğu zaman orada diktatörlük doğuyor. Bu illa askeri bir darbeyle diktatörlük olmaz tek partinin tek güç haline gelmesi durumunda da diktatörlük olur. O zaman çoğunluk diktatöryası doğar. Basının tek güç haline gelmesi yargının tek güç haline gelmesi her biri ayrı ayrı antidemokratik bir durumun doğmasına sebep olur." ifadelerini kullandı.

Yazıcıoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin siyasetler üstü olması; ancak tek güç haline gelmemesi gerektiğini dile getirdi.

"Bu yapının düzeltilmesi gerekiyor." diyen Yazıcıoğlu, daha önceki Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin'in "bugünkü Anayasa Mahkemesi'nin yapısının mutlaka değiştirilmesi, demokratik Batı ülkelerinde olduğu şekle dönüştürülmesi" yönündeki taleplerini hatırlattı.

Yazıcıoğlu, şimdiki Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın da, "Bizi bu yapıdan artık kurtarın!" dediğini; yani Anayasa Mahkemesi'nin bugünkü yapısının hukuka uygun olmadığını; millet iradesini baskıladığını; Meclis'in üstünde bir kurum haline geldiğini bizzat kurumun kendisinin ifade ettiğini aktardı.

Muhsin Yazıcıoğlu, kurumun içindeki tartışmalarında bunu gösterdiğine vurgu yaptı.

"SİVİL VE DEMOKTARİK BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR"

BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu, devletin tepesindeki çatışma ve aykırılıkların zarar verdiğini söyledi.

Yazıcıoğlu, bütün bunları ortadan kaldırmanın asıl yolunun gerçekten sivil ve demokratik bir Anayasa'dan geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Taşları yerleri yerine koyacak. Yargı yürütme ve yasama erkleri arasındaki bağımsızlığı sağlayacak ve bu yargı organları içerisinde kendi iç bütünlüğü sağlayacak bir düzenlemeye ihtiyaç var. Bu gerçekleştiremediği için hem yargının yürütmeye, yasamaya baskısı devam ediyor. Hem zaman zaman yürütme organının yargı üzerinde etkileri oluyor. Siyasetin yargıyı baskıları dönemler oluyor. Yargı ve siyaset dışı odakların yer yer daha çok baskıladığı dönemler oluyor. Bütün bunlar ülkenin istikrarını bozmaktadır. Bu istikrar temin edebilmenin yolu sivil demokratik yargı ve yasama yürütme organlarının bağımsızlığına dayanan bir sistemden geçiyor."

"KÜRTÇE YAYINI DOĞAL KARŞILIYORUZ"

Bir soru üzerine Kürtçe yayının yapılmasını doğal karşıladıklarını ifade eden Yazıcıoğlu, "Zaten zamanında bu yasakları koymuş olanlar gereksiz yere gerginlikleri oluşturdular. Tabiî ki ülkenin bölünmez bütünlüğüne devletin üniter yapısına milli birliğimize aykırı olmamak koşuluyla ülkemizde farklı lehçelerin mutlaka konuşulması Türkiye'deki çoğulcu yapının gelişmesine farklı kültürlerin yaşamasına vesile olacaktır." diye konuştu.

Yazıcıoğlu, yayınlarda belgesellere daha çok önem verilmesi, yerel sorunların gündeme taşınması ve sorunların çözümüne yönelik halkın katılımının sağlanması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Kültürel değerlerimizin folklorik farklılıklarımızın gündeme taşınarak bütün folklorik çeşitliliklerimiz yansıtılması bilinçlendirmek açısından faydalı olur."

"Kürtçe yayının hükümetin seçim yatırımı mı?" yönündeki bir soruya Yazıcıoğlu, "Bu aslında bugünkü hükümet alakalı değil. Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde hazırlanmış olan ulusal programda bu vardı." yanıtını verdi.

cihan

 



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs