En Sıcak Konular

Başbakanlık'ta süpriz toplantı

26 Aralık 2008 12:17 tsi
Tanıl Küçük, bakanlara, kriz paketinden neden netice alınamadığını sordu. Acil çözüm isteyen 15 sektör temsilcisini dinleyen Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise temsilcileri Başbakanlık’ta toplantıya çağırdı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) bu yıl ikincisini gerçekleştirdiği İstanbul Sanayi Forumu’nda konuşan 15 Meslek Komitesi Temsilcisi küresel kriz karşısındaki önerilerini sıraladı. Konuşmacıların ruble ile ticaretin serbest bırakılmasından leasing’te KDV’nin yeniden yüzde 1’e indirilmesine kadar pek çok farklı öneri ve talebini not aldığı gözlenen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, ocak ayında Başbakanlık’ta buluşmayı teklif etti.

İSO Başkanı Tanıl Küçük’e “Zamanını siz belirleyin. Ocağın ilk haftası bile olabilir. Yalnız pazartesileri Bakanlar Kurulu olduğu için biraz zorlanabiliriz. Onun dışında istediğiniz tarihte daha somut adımlar atmak üzere bürokratlarımızla birlikte buluşalım” diyen Ekren, İstanbul’un finans merkezi olması yönündeki çalışmaların yeni yılda hızlanacağını bildirdi.

NETİCE ALAMIYORUZ

Tanıl Küçük, acil çözüm isteğini “Tüm ülkeler peş peşe kurtarma paketleri devreye sokarken biz yine yavaş kaldık ve dahası kalmaya devam ediyoruz. Neyi yanlış yapıyoruz, nerede yanlış yapıyoruz, niye netice alamıyoruz?” sözleriyle dile getirdi. Küçük, bakanlarla fikir birliği içinde oldukları çözümlerin hayata geçirilmesinde yavaş kalındığını kaydederek “İçinde bulunduğumuz koşullar yeni, farklı ve çok daha kapsamlı önlemleri gerektirmektedir. Aksi takdirde önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilecek ekonomik ve sosyal maliyetlerin bedelinin belki de ödenemez boyutlarda olabileceğini ifade etmeliyiz” diye konuştu.

ŞAKA GİBİ KARARLAR

İSO Başkanı Küçük, sanayide kullanılan elektriğe yılbaşından bu yana toplamda yüzde 60, doğal gaza ise yüzde 80’in üzerinde zam yapıldığını dile getirerek, “Bu yetmezmiş gibi adeta şaka gibi bir kararla -ki şaka gibi kararları, şaka gibi açıklamaları daha sık duymaktayız- doğal gazda bir de teminat mektubu sorunu gündeme gelmiştir” dedi.

GÖZLER İŞSİZLİK FONU’NDA

“Sanayicinin kasasında parası vardır, hep şikayet eder ama zamanı gelince çıkarır” diye düşünüldüğünü belirten Küçük, zordaki ya da kapanan işletmelerdeki istihdam sorunlarıyla ilgili olarak İşsizlik Fonu’nun devreye sokulmasını istedi.

Bankaların kuluçka lüksü yok

İSO’nun forumuna katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, “tik” gibi istemdışı tepkiler göstererek reel sektöre verdiği kredileri azalttığını ifade ederek “Bankacılık sektörünün topladığı paranın üzerinde tavuk gibi kuluçkaya yatma lüksü yok” dedi. Bakan Çağlayan, borcunu ödemiş sanayicinin kara listeden çıkarılmasını da istedi. Çağlayan, kuş gribi gibi dünyayı saran krizde daha yolun başında olunduğunu, 2009’un çok daha zor geçeceğini bildirdi. Hükümetin, krize yönelik paket açıklamadığı yönünde eleştirildiğini hatırlatan Çağlayan, “Bugüne kadar öyle veya böyle alınan birçok tedbir var” dedi.

 BOTAŞ UYGULAMASI YANLIŞ

 Zafer Çağlayan, BOTAŞ’ın sanayiciden teminat mektubu istemesine ilişkin olarak da “Böylesine bir ortamda BOTAŞ’ın sanayiciden teminat mektubu isteyerek sanayiciyi banka önlerinde bekletmesini ben de hazmedemiyorum. Böyle bir ortamda bunun getirdiği ilave maliyeti de biliyorum. Bazı bankalarda tezgah altında faizlerin yüzde 6-7’lere çekildiğini de biliyorum” diye konuştu. Çağlayan, sanayicinin dile getirdiği elektrikte TRT payının kalkması için bir çalışma içinde olduklarını da söyledi.

Bugün



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,164 µs