En Sıcak Konular

Ergenekon'da beklenen gelişme...

26 Aralık 2008 08:18 tsi
Ergenekon'da beklenen gelişme... Ergenekon terör örgütü davasının savcılarından Mehmet Ali Pekgüzel, 1995'te öldürülen Albay Rıdvan Özden cinayetinin Ergenekon kapsamına alındığını açıkladı.

Ergenekon davasının dünkü duruşmasında tutuklu sanık Ümit Oğuztan'ın çapraz sorgusu yapıldı.

Savcı, Oğuztan'a 1995 yılında Mardin İl Jandarma Alay Komutanı Rıdvan Özden'in şehit edilmesiyle ilgili ne bildiğini sordu. Sanık, Rıdvan Özden'in eşi Tomris Özden'in, çalıştığı televizyona geldiğini, bazı bilgiler verdiğini, ancak 'anlattıklarının çok saçma olması ve ciddi bir belge bulunmaması' nedeniyle yayınlamadığını ileri sürdü. Tutuklu sanıklardan Veli Küçük'ün aynı zamanda kızı olan avukatı Zeynep Küçük müdahale ederek, "Bu konu iddianamede yok. Gelecek dosyada mı var?" şeklinde tepki gösterdi. Bunun üzerine Pekgüzel, "Bu olaya ilişkin soruşturmayı başka bir savcı arkadaşımız yürütüyordu. Cinayet, bu dosyayla birleştirildi. Önümüze gelecek." dedi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in, "Susurluk Komisyonu'na sunduğunuz raporda JİTEM'den de bahsediyorsunuz." demesi üzerine, "JİTEM diye bir örgüt yok. Bu masalı ortaya atıp gerçek Gladyo yapılanmasının üstünü örttüler." iddiasında bulundu.

Komisyona verdiği yazısında Uğur Mumcu ve Eşref Bitlis'in öldürülmesiyle ilgili iddiaların da bulunduğu hatırlatıldı. Sanık, Susurluk Komisyonu'na verdiği raporda bütün bildiklerini yazdığını ifade etti. "Ergenekon örgütünü nereden öğrendiniz?" sorusuna ise, "Erol Mütercimler, yaptığımız sohbetler esnasında bana Ergenekon terör örgütünden bahsetti. Kaynağını da açıkladı. Duyduklarımı, bildiğim her şeyi de yazdım." diyerek cevap verdi. Bir soru üzerine 28 Şubat sürecinde kendisinin sadece Ali Kalkancı haberini yaptığını anlattı. Savcı, 1995'te Alay Komutanı Rıdvan Özden'in şehit edilmesiyle ilgili ne bildiğini sordu. Sanık, Rıdvan Özden'in eşi Tomris Özden'in, çalıştığı televizyona geldiğini, bazı bilgiler verdiğini, ancak 'anlattıklarının çok saçma olması ve ciddi bir belge bulunmaması' nedeniyle yayımlamadığını savundu. Savcının, "Tomris Özden'in 16 Haziran 2008'de verdiği ifadede, 'Tuncay Güney, Ümit Oğuztan ve Yalçın Çakır beni sorguladı. Jandarmaya ait belge vardı, onu elimden aldı. Tuncay Güney orada 2-3 kez Veli Küçük'le görüştü' diyor." hatırlatmasının ardından Oğuztan, Özden'le stüdyoda görüştüklerini, ancak yanlarında Tuncay Güney'in bulunmadığını ileri sürdü. Bu sırada, tutuklu sanıklardan Veli Küçük'ün avukatı Zeynep Küçük, müdahale ederek, "Bu konu iddianamede yok. Neye dayanarak soruyorsunuz?" dedi. Bunun üzerine Pekgüzel, "Bu olaya ilişkin soruşturmayı başka bir savcı arkadaşımız yürütüyordu. Özden cinayeti, bu dosyayla birleştirildi. Önümüze gelecek." diye konuştu. Yöneltilen sorulardan biri de, "Mehmet Eymür'ü tanıyor musunuz?" oldu. Oğuztan, "Eymür'ü tanımıyorum. Tuncay Güney'in anlatımlarından biliyorum. Güney ile yaptığımız sohbetlerde bana Mehmet Eymür'e bilgi aktardığını anlatıyordu." diye konuştu.

Albay'ın eşi JİTEM'i işaret etmişti

Albay Rıdvan Özden'in 12 Ağustos 1995'teki şüpheli ölümünü ilk olarak Zaman gündeme getirmişti. 'Albay Özden suikastı, Ergenekon dosyasında' başlığıyla 24 Kasım 2008'de verilen haberde, savcıların, Özden'in eşi Tomris Özden'in ifadesine başvurdukları aktarılmıştı. Zaman'a konuşan Tomris Özden, eşinin ölümünde JİTEM'in parmağının olduğundan şüphelendiğini anlatmış, bir başka Ergenekon sanığı Arif Doğan'ın, 1989'dan beri eşinin JİTEM'de çalışması için ısrar ettiğini aktarmıştı. Daha sonra Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuklu sanıklardan Ümit Oğuztan'a 'gizli tanıklık yapmaları' konusunda herhangi bir teklifte bulunulmadığını açıkladı. Bu arada, davaya bakan mahkeme heyetinde bir üye hâkim daha görevlendirildi.

zaman



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,158 µs