En Sıcak Konular

Batı’nın korktuğu Afrika’da başına geldi!

0 0 0000 00:00 tsi
Batı’nın korktuğu Afrika’da başına geldi! Batılı analistler, Afrika’nın “küresel cihad”ın yeni kalesi olmasından korkuyor. Bunu destekleyen gelişme ise Somali’de İslamcı bir yönetimin işbaşına gelmesi. Çözüm ise standart. Batı destekli Etiyopya, Somali ile savaşa sokulacak

Somali neredeyse bir yüzyıldır Afrika’nın en problemli ülkelerinin başında geliyor. Öyle ki bu ülkedeki insan kayıpları dudakları uçuklatacak düzeyde. ABD, Somali’nin hal yoluna konulması (!) yönünde daha önce girişimlerde bulundu. Sonuç “Black Hawk Down” (Kara Şahin Düştü) filminin çekilmesi oldu.

Yine bu ülke çok uzun zamandır tek bir yönetime sahip de değildi. (15 yıl.) Üstelik ülke sadece kendi büyük ekonomi ve tedhiş sorunları yaşamakla kalmıyor, çevresindeki ne kadar ülke varsa onların savaşlarına da üs oluşturuyor.

Örneğin Etiyopya ve Eritre, bir yandan bu ülkede grupları destekleyerek iç savaşı tahrik ediyor, bir yandan da kendi aralarındaki çatışmaları da Somali topraklarında sürdürüyor.  Bu ülkelerin yönetimlerinden memnun olmayan silahlı muhalif gruplar da yine bu ülkede konuşlanıyor.

Uzun süredir devam eden bu gelişmelerin yarattığı komplikasyon ise radikal dinci hareketlerin, otorite boşluğundan yararlanarak Somali’de etkin duruma gelmesi. Batı, fanatik terör örgütlerinin, El Kaide’nin görüşünü benimseyen grupların burada gittikçe güç kazandığı düşünüyor.

Şimdi Somali’de yeni bir yönetim görev aldı ve ideolojisini “İslamcı” olarak tanımlıyor. Bu da Afrika’nın küresel cihadın yeni cephesi haline dönüştüğünün işareti olarak okunuyor. Bölgeden gelen istihbaratlar kısa süre içinde bir savaşın patlak vereceği yönünde. Batının baştan beri açıkça desteklediği Etiyopya, Somali ile savaşa hazırlanıyor.

Daha önceki tecrübeler-özellikle ABD’nin ana gücünü oluşturduğu Birleşmiş Milletler operasyonları-bu ülkeye “yabancı” müdahalesinin iyi sonuçlar vermediğini gösterdiğinden, standart “maşa” uygulamasının uzantısı olarak Etiyopya kullanılacak.

iyibilgi.com



Bu haber 207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,196 µs