En Sıcak Konular

Ataerkil Aile’nin çocuğu aç!

0 0 0000 00:00 tsi
Ataerkil Aile’nin çocuğu aç! Yıl sonu yaklaşırken Birleşmiş Milletler yayımladığı değişik raporlarla, dünyada kadın ve çocukların durumunu değerlendiriyor. Bunlardan biri de UNICEF’in yayımladığı Dünyada Çocukların Durumu başlıklı rapor. Rapor Türkiye’yi de kapsıyor.

BM Çocuk Fonu UNICEF’in yıl sonu raporu aile içinde kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin, hem çocukların sağlığını olumsuz etkilediğini hem de yoksulluğu arttırdığını ortaya koydu. Raporu aktaran BBC’nin haberine göre; “kadınlarla erkekler arasında karar verme sürecine dahil olmadaki eşitlisizliğin giderilmesi, yoksulluğun azaltılması ve özellikle çocukların sağlığının iyileştirilmesi açısından yaşamsal önem taşıyor.

Zira UNICEF'e göre kadınların karar alma sürecinden dışlandığı ailelerde çocukların yetersiz beslenme oranı daha yüksek. Örgüte göre, Güney Asya'da kadınlar aile içinde eşit söz hakkına sahip olsaydı, 13 milyon çocuğun yetersiz beslenmesinin önüne geçmek mümkün olabilecekti.

UNICEF, rapor için 30 farklı ülkede ailelerde kararların nasıl alındığını araştırdı. Bunlardan biri de Türkiye. Türkiye beş yaşın altındaki çocuk ölümlerinde dünya genelinde 92. sırada yer aldı. En çok çocuk ölümüyle birinci sırada Sierra Leone yer alırken, en düşük çocuk ölümlerinin İzlanda ve İskandinav ülkelerinde olduğu belirlendi.

UNICEF raporuna göre Türkiye’de çocuk doğumlarında normalin altında kiloda doğan çocukların oranı yüzde 16 iken, bebeklerin sadece yüzde 21’i altı aylık olan kadar başka hiçbir gıda almadan anne sütüyle besleniyor. Altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin oranı ortalamasında dünya genelinde Türkiye geride kalıyor.

Ancak aşı ve temiz su gibi bebek sağlığında hayati önem taşıyan konularda Türkiye’nin önemli yol kat ettiği gözlemleniyor. Türkiye’de aşı olan bebek ve çocukların oranı yüzde 89 ile 95 arasında değişirken, temiz içme suyuna ulaşım yüzde 96 olarak belirlendi. UNICEF’e göre bu şartlara rağmen Türkiye’de ortalama yaşam süresi 69 yıl.”



Bu haber 223 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,400 µs