En Sıcak Konular

İl il kara kışta son durum

25 Aralık 2008 13:27 tsi
Yurt genelinde kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Yüzlerce köy yolu ulaşıma kapandı. TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu 11 saat süren çalışma sonunda ulaşıma açıldı.

-DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE ETKİLİ OLAN KAR YAĞIŞI NEDENİYLE TOPLAM 2 BİN 62 KÖY YOLUNDA ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dün gece etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 383, Bingöl'de 161, Ardahan'da 33, Erzincan'da 180, Kars'ta 39, Muş'ta 100 ve Tunceli'de 240 olmak üzere toplam 1136 köy yolu ulaşıma kapandı.

Özel İdare ekipleri, illerdeki kapalı köy yollarını açma çalışmalarını sürdürüyor.

Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise Karayazı-Karaçoban kara yolu ile Iğdır-Ağrı kara yolunda Cumaçay mevkisinden, Muş-Kulp kara yolunda da Şenyayla mevkisinden itibaren ulaşım sağlamadığı bildirildi.

Tunceli-Erzincan kara yolunun Mutku mevkisinde ise ulaşımın kar yağışı ve buzlanma nedeniyle kontrollü sağlandığı belirtilen açıklamada, dün gece ulaşıma kapanan Erzurum-Bingöl kara yolunun ise yeniden ulaşıma açıldığı kaydedildi.

Açıklamada, yollarda karla mücadele çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

-METEOROLOJİDEN ''DON VE BUZ'' UYARISI-

Öğle saatlerine kadar aralıklarla kar yağışı beklendiğini ifade eden Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yarından itibaren kar yağışının kesileceğini söyledi.

Bölgenin soğuk havanın etkisi altına gireceğini, sıcaklıkların 5-6 derece azalacağını bildiren yetkililer, buzlanma ve don konusunda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yetkililer, dün gece bölgede ölçülen hava sıcaklıklarının sıfırın altında olmak üzere Erzurum'da 8, Erzincan'da 1, Kars'ta 5, Ağrı ve Iğdır'da 2, Ardahan'da 4 derece olduğunu belirtti.

Şehir merkezlerindeki kar kalınlıkları ise Ağrı'da 45, Kars'ta 15, Ardahan'da 12, Erzurum'da 7 ve Erzincan'da 4 santimetre ölçüldü.

Şehir merkezlerinde biriken karların temizlenmesi için belediye ekipleri çalışmalara başladı.

-VAN/BİTLİS/AĞRI/HAKKARİ-

Van, Bitlis, Hakkari ve Ağrı'da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 926 köy yolu ulaşıma kapandı.

Van'da gece etkisini gösteren kar yağışının ardından 109 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresine bağlı karla mücadele ekipleri yolu açmak için çalışma başlattı.

Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tipi ve fırtına nedeniyle Van-Hakkari kara yolunun Güzeldere mevkisinde ulaşımın tek şeritten sağlandığını belirtti.

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdür Vekili Nazmi Kızılban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar ve tipi nedeniyle il merkezi ve ilçelere bağlı 278 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.

Yağışının etkisini azaltmasının ardından kapanan köy yollarında karla mücadele çalışmalarına başlayacaklarını belirten Kızılban, çalışmaların 10 ekiple yürütüldüğünü bildirdi.

Meteoroloji İl Müdürü Mehmet Elkatmış ise kent merkezinde 58 santimetreye ulaşan kar kalınlığının yüksek kesimlerde 80 santimetre olduğunu bildirdi.

Hakkari'de ise gece etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle 116 köy ve 308 mezraya ulaşım sağlanamıyor.

İl Özel İdaresi yetkilileri, kar yağışının azalmasıyla yol açma çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Ağrı'da da 423 köy yolunun ulaşıma kapalı bulunduğu, bazı bölgelerde şiddetli tipi ve fırtına nedeniyle karla mücadele çalışması yapılamadığı belirtildi.

Kent merkezinde kar kalınlığının 45 santimetreye ulaştığı Ağrı'da, kara yollarının bazı kesimlerinde de ulaşım aksadı.

Gece saatlerinde etkisini artıran tipi nedeniyle Ağrı-Erzurum kara yolunun Sac Dağı mevkisindeki 5 kilometrelik yol, ulaşıma kapandı. Yolun, Karayolları 123. Şube Şefliği ekiplerince açıldığı bildirildi.

 -YÜKSEKOVA-ESENDERE KARA YOLUNDA ARAÇLAR MAHSUR KALDI-

Yüksekova -Esendere kara yolunda İran'dan gelen bir tırın kayarak yolu kapatması nedeniyle, onlarca araç mahsur kaldı.

Kar kalınlığının 20 santimetreyi aştığı Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Esendere beldesi kara yolunda mahsur kalan ve çoğunluğunu tır ile kamyonların oluşturduğu araçlar, saatlerce yolda bekledi.

Tır sürücülerinden Selim Oğuz, yaklaşık 4 saattir beklediklerini ifade ederek, ''Tacikistan'a yük götürmüştüm. Oradan geliyorum. Burada mahsur kaldık. Araçlarımızdaki mazot depolarının donmasından korkuyoruz. Bir arkadaşımızın tırı rampadan çıkamayınca geri savruldu ve kara yolunun kapanmasına neden oldu'' dedi.

Karayolları ekiplerince tırın kurtarılmasının ardından, yol ulaşıma açıldı.

SİVAS, KAYSERİ, ADANA, BİLECİK VE BOLU'DA 1155 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Yurtta soğuk hava ve kar yağışı etkili oluyor. Sivas, Kayseri, Adana, Bilecik ve Bolu'da kar yağışı nedeniyle 1155 köy yolu ulaşıma kapandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Sivas il merkezi ve ilçelerde etkili olan kar yağışı nedeniyle çok sayıda köy yolu ulaşıma kapanırken, yolu kapanan köylerde taşımalı eğitim aksıyor.

-SİVAS-

Kar yağışı ve tipi nedeniyle 130'u il merkezine, 5'i Akıncılar'a, 10'u Altınyayla'ya, 60'sı Divriği'ye, 10'u Doğanşar'a, 30'u Gemerek'e, 7'si Gölova'ya, 40'ı Gürün'e, 45'i Hafik'e, 75'i İmranlı'ya, 100'ü Kangal'a, 40'ı Koyulhisar'a, 15'i Suşehri'ne, 50'si Şarkışla'ya, 10'u Ulaş'a, 60'ı Yıldızeli'ne, 80'i de Zara'ya bağlı olmak üzere Sivas'ta toplam 767 köy yolu ulaşıma kapandı.

Köy yollarının ulaşıma açılması için Özel İdare Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.Bu arada olumsuz hava koşulları nedeniyle 119 köye elektrik verilemiyor, 27 yerleşim birimi ile de haberleşme sağlanamıyor.

Kenti çevre illere bağlayan ana güzergahlarda ulaşımda bir sıkıntı olmadığı, ilçelerin birbiriyle bağlantısını sağlayan bazı il ve devlet yollarının ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.

-KAYSERİ-

Kayseri'de, kar yağışı ve tipi nedeniyle Pınarbaşı, Sarız, Bünyan, Tomarza, Develi, İncesu, Felahiye, Özvatan ve Yeşilhisar ilçelerine bağlı 187 köy yolu ulaşıma kapandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı 7 ayrı ekip, kapanan köy yollarında kar temizleme çalışmalarına başladı.

Kayseri-Ankara, Kayseri-Adana, Kayseri-Malatya ve Kayseri-Kahrmanmaraş kara yollarında kar temizleme ve tuzlama çalışmalarının sürdüğü, zincir takmayan araçların yollarına devam etmelerine izin verilmediği bildirildi.

Kayseri-Malatya kara yolunun Uzunyayla ve Mazıkıran bölgelerinde tipinin ulaşımı aksattığı öğrenildi.

Kar kalınlığı Kayseri merkezde 14, Develi ilçesinde 38, Sarız ilçesinde 32, Pınarbaşı ilçesinde 18, Tomarza ilçesinde ise 16 santimetreye ulaştı.

Kayseri kent merkezinde ise Büyükşehir, Kocasinan ve Melikgazi belediyelerinin karla mücadele ekipleri cadde ve sokaklarda kar temizleme ve tuzlama çalışmalarını sürdürüyor.

Öte yandan Pınarbaşı ilçesinde kar yağışı nedeniyle okullarda eğitime 2 gün ara verildi.

-BİLECİK, BOLU VE KONYA-

Köye Yönelik Hizmet Birimi yetkililerinden alınan bilgiye göre,  etkili olan kar yağışı nedeniyle Bilecik merkezde 7, Bozüyük'te 7, Yenipazar'da 3, Söğüt'te 1 ve Pazaryeri'nde de 3 olmak üzere 21 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin aralıksız çalışma yaptığı kaydedildi.

Bolu'da, 3 gündür aralıklarla devam eden kar yağışı ve buzlanma nedeniyle 154 köy yolu ulaşıma kapandı.

Konya'nın Halkapınar ilçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kıraç, yoğun kar yağışı nedeniyle köy yollarında ulaşım sorunu yaşanması nedeniyle, ilçeye bağlı Eskihisar, Kayasaray, Büyükdoğan, Küsere, Körlü, Çakıllar, Delimahmutlu, Osmanköseli köylerindeki okullarda, eğitime 1 gün ara verildiğini bildirdi.

-ADANA VE KASTAMONU-

Adana'da, kar yağışının etkili olduğu bazı ilçelerde 26 köy yolunun ulaşıma kapandığı, yol açma çalışmalarının sürdürüldüğü kaydedildi.

İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Memili Güven, AA muhabirine, kar yağışının Kozan, Feke, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerinde yaşamı olumsuz etkilediğini, bazı bölgelerde kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığını söyledi.

Yaklaşık 2 gün süren ve bugün etkisini yitiren yağış nedeniyle Feke'de 5, Saimbeyli'de 9, Kozan'da, 4 Tufanbeyli'de de 8 köy yolunun kapandığını belirten Güven, yol açma çalışmalarının ise aralıksız sürdüğünü kaydetti.

Feke'ye bağlı Konakkuran köyünde acil bir hasta olduğu ihbarını alan ekipler, karda hareket edebilen iş makineleri ile köye ulaşarak, hasta Bilal Sevrun'u ilçeye ulaştırdı. Kozan'a sevk edilen hastanın sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Çankırı-Kastamonu arasında bulunan Ilgaz Dağı'nda, etkili olan kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri, kara yolunu sürekli açık tutmak için büyük çaba harcıyor.

Ilgaz Dağı'nın Diphan bölgesinde gün boyu kontroller yapan bölge trafik ekipleri de zincirsiz sürücülerin yola çıkmasına izin vermiyor.

-RİZE-ERZURUM KARA YOLUNUN OVİT DAĞI MEVKİSİ YOĞUN KAR YAĞIŞI VE TİPİ NEDENİYLE ULAŞIMA KAPANDI

Doğu Karadeniz'in iç ve yüksek kesimlerini etkisi altına alan kar yağışı, hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Rize-Erzurum kara yolunun Ovit Dağı mevkisinin, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandığı bildirildi.    

İkizdere-İspir arasında bulunan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'nda kar kalınlığı, geceden beri devam eden yağış nedeniyle yer yer 1 metreye  ulaştı.    

İkizdere Karayolları Bakım Şefliği yetkilileri, etkili kar yağışı nedeniyle Ovit Dağı mevkisinin dün gece ulaşıma kapandığını, kar yağışının sona ermesiyle yolu ulaşıma açma çalışmalarına başlanacağını belirtti.

-GÜMÜŞHANE VE BAYBURT'TA 192 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI-        

Gümüşhane'de dün başlayan kar yağışı nedeniyle 60 köy yolunun kapandığı bildirildi.

Vali Enver Salihoğlu, kar yağışının durmasıyla Özel İdareye ait araçlarla kapanan köy yollarının açılacağını belirterek, ''Kar yağışıyla birlikte yaşanan herhangi bir olumsuzluk yok. Karla mücadele ekiplerimiz hazır durumda bekletilmektedir. Yağışın durmasının ardından kapanan köy yolları en kısa sürede ulaşıma açılacaktır'' dedi.

Bu arada kar yağışı nedeniyle enerji nakil hatlarında meydana gelen arıza sonucu Torul ilçe merkezine ve ilçeye bağlı 39 köye dün geceden itibaren elektrik verilemiyor. Yetkililer, arızanın giderilmeye çalışıldığını belirtirken, Torul Belediye Başkanlığından yapılan açıklamada, elektrik kesintisi dolayısıyla sabah saatlerinden itibaren ilçeye içme suyu verilemediği kaydedildi.

Bayburt'ta ise dün gece başlayan kar yağışı sonucu kar kalınlığı şehir merkezinde 14, arazide ise 19 santimetre olarak ölçüldü.

İl Özel İdaresi ekipleri, il genelinde kısmi olarak kapalı olan 132 köy yolunda çalışma yürütüyor.

Karayolları yetkilileri, açma, temizleme ve tuzlama çalışmalarını sürdürdüğü Bayburt-Gümüşhane ve Bayburt-Erzurum kara yollarında araç geçişlerine kontrollü olarak izin veriyor.

-BOLU DAĞI'NDA ULAŞIM NORMALE DÖNDÜ

Yoğun kar yağışı ve buzlanma nedeniyle sabah saatlerine kadar kapalı olan TEM Otoyolunun İstanbul-Ankara yönü, yapılan çalışmalarının ardından normale döndü.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dün öğle saatlerinde Bolu Dağı'nda etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın ardından, TEM Otoyolunun Bolu Dağı kesimi ve D-100 Kara yolunun Bolu Dağı bölümünde tırların kayması sonucu her iki yol da ulaşıma kapandı.

Yolların ulaşıma açılması için Karayolları ve trafik ekipleri, saatlerce çalıştı. 9 saat boyunca ulaşıma kapanan ve yapılan çalışmaların ardından gecenin ilerleyen saatlerinde TEM Otoyolunun Bolu Dağı Tüneli İstanbul-Ankara yönü ulaşıma açıldıktan kısa bir süre sonra, saatlerce yolun açılmasını bekleyen tırların hareket edememesi nedeniyle yol yeniden ulaşıma kapandı. Yaklaşık 11 saat süren çalışmanın ardından kapanan TEM Otoyolunun Bolu Dağı kesiminde İstanbul-Ankara yönü ulaşıma açıldı.

Bolu Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri, Gerede-Ankara arasında kar yağışının devam ettiğini ve ulaşımda herhangi bir sorunun yaşanmadığını bildirdiler.

aa



Bu haber 867 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,097 µs