ABD, Avrupa'daki PKK'ya karşı harekete geçti ABD, Avrupa'daki PKK'ya karşı harekete geçti

En Sıcak Konular

ABD, Avrupa'daki PKK'ya karşı harekete geçti 0 0 0000 00:00 tsi
ABD, terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki propaganda faaliyetlerini ve finansal kaynaklarını engellemek amacıyla ilk defa Avrupa ülkeleri nezdinde yoğun bir kampanya başlattı.

ABD Dışişleri Bakanlığı terörle mücadele koordinatör yardımcısı Frank Urbancic, ABD Dışişleri Bakanlığının Güneydoğu Avrupa bürosu direktörü Doug Silliman ile birlikte, 10 günde 6 Avrupa ülkesini ziyaret ederek PKK'nın faaliyetlerine kolaylık tanınmaması yönünde telkinde bulundu. Urbancic, ayrıca Türkiye'yi de ziyaret ettiğini söyledi.
Washington'a dönüşünde, ABD Dışişleri Bakanlığında küçük bir grup gazeteciyle yuvarlak masa toplantısı düzenleyen Urbancic, Silliman ile birlikte ziyaret ettikleri Avrupa ülkelerinin isimlerini, “yanlış mesaj vermemek için” açıklamaktan kaçındı, ancak iki büyük Avrupa ülkesine daha ziyaret düzenleyeceklerini kaydetti.

Ziyaret ettikleri ülkelerde, yerine göre önemli ölçüde PKK propagandası bulunduğunu, mali destek veya siyasi sığınma sağlandığını belirten Urbancic, bu desteğin sona erdirilmesi için Avrupa hükümetlerinden talepte bulunduklarını kaydetti.

“BİR TÜRK'ÜN ÖLÜMÜ”

Özel olarak, PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerinin ortadan kaldırılmasından sorumlu olan Urbancic, PKK tehdidinin sona erdirilmesini Amerikan hükümeti olarak çok ciddiye aldıklarını söyledi ve “PKK terörist bir örgüt. Biz gerçekten bu tehdidi sona erdirmek istiyoruz. Güneydoğu'da bir Türk'ün ölümü, bizim için ciddi endişe kaynağı. Bizim için bu, İzmir'de veya California'da bir Amerikalı'nın terör yüzünden hayatını kaybetmesinden farksız” dedi.

İran'ın, terör örgütü PKK'ya karşı aktif tutum sergilediği yönündeki bir soru üzerine Urbancic, “İranlıların oyununa gelmeyeceğinizi umuyorum. İranlıların eğilimi gerçekten tehlikeli” diye konuştu. PKK'nın, uyuşturucu operasyonlarından kara para aklamaya kadar birçok kirli işe bulaştığını belirten Urbancic, bunlara son verilmesinin herkesin amacı olduğunu söyledi.

“YAPABİLECEĞİMİZ HER ŞEYİ YAPIYORUZ”

ABD'nin PKK konusunda yaptıklarının Türk kamuoyunda yeterli bulunmadığı yönündeki sorulara karşılık, “Yapabileceğimiz her şeyi yapıyoruz ve bu konuda ciddiyiz. Türk halkı ciddiyetimize inanmalı” diyen Urbancic, Iraklı Kürtlerin de kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı aktif davranmadığının söylenmesi üzerine, ”Hepimiz daha fazla şey yapmalıyız” ifadesini kullandı.

PKK'yı bir “ahtapota” benzeten Urbancic, “Bütün kollarına saldırmalıyız” dedi. Urbancic, ABD'de bir federal mahkemenin PKK'ya mali destekle ilgili tartışma yaratan kararına ilişkin bir soruyu da yanıtlarken de bu karara karşı temyize başvurulduğunu belirtti ve “Hiçbir federal mahkeme bize terörist bir örgütle ilişki içinde olmamız gerektiğini söyleyemez” yorumunda bulundu.

ABD'nin Los Angeles kentinde bir federal yargıç, aralarında PKK'nın da bulunduğu bazı terörist örgütlere mali yardımı bloke eden başkanlık kararının bazı kilit bölümlerinin anayasaya aykırı olduğu hükmüne varmıştı. Yargıç Audrey Collins'e göre, PKK ve Sri Lanka'da Tamil Kaplanları adlı örgütlerin terörizmle alakalı olmayan faaliyetlerine mali destek sağlanmasında bir engel bulunmamalı.

ABD'nin terörle mücadele özel temsilcisi emekli General Joseph Ralston ile Türkiye'nin terörle mücadele koordinatörü emekli Orgeneral Edip Başer'in Avrupa'daki görüşmesine de değinen Urbancic, henüz Washington'a dönen Ralston ile Başer'le görüşmesine ilişkin konuşma fırsatını bulamadığını kaydetti.

Kaynak: Hürriyet




Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,973 µs