En Sıcak Konular

Asgari ücret bugün açıklanıyor

25 Aralık 2008 10:12 tsi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugün yapılacak toplantıda, yeni asgari ücretin açıklanması bekleniyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu üyeleri, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya geliyor. Türk-İş, asgari ücret tespitinde geçim şartları ve ekonomik durumun dikkate alınmasını istiyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği asgari ücret tutarının pazarlık konusu edilmesinin doğru olmayacağını belirten Türk-İş, net asgari ücretin tespitinde TÜİK tarafından bilimsel esaslarla belirlenen 720 YTL'nin baz alınmasını talep ediyor. Ayrıca 2009 yılı için geçerli olacak asgari ücretin bugün belirlenmesi bekleniyor.

TÜRK-İŞ RAPOR HAZIRLADI

Türk-İş tarafından hazırlanan raporda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) belirlediği rakamlara itibar edilmemesinin, asgari ücreti, tespit edildiği andan itibaren "yetersiz, çelişkili ve tutarsız" hale getirdiği belirtildi. Konfederasyon, asgari ücretin çeşitli parametrelere göre değerlendirildiği bir rapor hazırladı. Raporda, hedeflenen enflasyonun biraz üzerindeki artışlarla asgari ücretin satın alma gücünde yükselmenin devam ettiği ileri sürülse de bu durumun belirlenen asgari ücretin "insani" olmadığı gerçeğini değiştirmediği savunuldu. Asgari ücretin, "işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak, bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret" olduğu vurgulanan raporda, asgari ücretin "pazarlık ücreti" olmadığı ifade edildi.

'TÜİK'in rakamını kabul ederiz'

Türk-İş'in raporunda, "TÜİK'in rakamlarına itibar edilmemesi, asgari ücreti tespit edildiği andan itibaren yetersiz ve tutarsız hale getirmektedir. Örneğin, Ocak 2008 için TÜİK'in tek işçi için hesapladığı tutar net 645,09 YTL'dir. Ancak asgari ücret ilk altı aylık dönemi için net 481,55 YTL, ikinci altı aylık dönem için 503,26 YTL olarak kabul edilmiştir. TÜİK'in Ocak 2008 için belirlediği net asgari ücret rakamının dikkate alınmaması nedeniyle asgari ücretliler 163,54 YTL kayıp yaşamıştır" ifadelerine yer verildi.

Yeni Şafak



Bu haber 658 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs