En Sıcak Konular

Mahkeme ’dur’ dedi şirketler TMSF’den Demirel’e dönüyor  

0 0 0000 00:00 tsi
 İdari Mahkeme’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Şevket Demirel’e şirketlerine kavuşma yolunu açtı. Karara göre TMSF, el koyduğu Göltaş ve diğer 8 şirketin yönetimini bir ay içinde Demireller’e devredecek.


EGEBANK’tan dolayı şirketlerine el konulan Demirel Ailesi, şirketlerine kavuşmak için gün sayıyor. İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nin aldığı yürütmeyi durdurma kararına göre, Demirel Ailesi Egebank’tan dolayı Tasarruf Mevdutı Sigorta Fonu’nun (TMSF) el koyduğu 9 şirketi geri alabilecek.

ŞİMDİLİK ZAFER DEMİREL’İN: Egebank nedeniyle Göltaş’la birlikte TMSF’nin 9 şirketine el koyduğu Şevket Demirel ile TMSF arasında devam eden hukuk savaşında önemli bir gelişme oldu. Şevket Demirel, kendi mal varlığıyla ilgili davanın ardından, şirketlerin yönetimine el konulmasına ilişkin davasıyı da kazandı. Daha önceki yürütmeyi durdurma istemleri reddedilen Demireller, İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne açtıkları ikinci davayı ise kazandı. İdare Mahkeme 27 Kasım’da aldığı kararla yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Böylece Şevket Demirel, halen Fon yönetimindeki şirketlerini geri alabilmek için önemli bir zafer elde etti.

ARA KARAR DAYANAK OLDU: Demireller aleyhine yaşanan bu önemli gelişmenin dayanağı ise İdare Mahkeme’nin 12 Ekim’de yine bu konuyla ilgili aldığı ara karar oldu. Bir kez yürütmenin durdurulması talebi reddedilirse, bu redde karşı yapılan itiraz da Bölge İdare Mahkemesi’nden reddedildikten sonra ikinci kez yürütmeyi durdurma kararı açılamıyor. Bunun için yeni bir belgenin ortaya çıkması ya da maddi bir delil gerekiyor. İdare Mahkeme’nin aldığı ara karar da Demireller için, dayanak oluşturdu. Ancak TMSF yetkilileri İdare Mahkeme’nin "itiraz yoluyla Anayasa’ya aykırılık başvurusunda bulunulmasını" içeren ara kararının, yeni bir belge veya delil özelliği taşımadığını savunuyor.

BİR AY İÇİNDE TESLİM: TMSF şu anda, tebliğ tarihinden sonraki bir haftalık itiraz süresini değerlendiriyor. Bu aşamada TMSF yetkilileri, İdare Mahkemesi’nin bu kararına İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz etmeye hazırlanıyor. TMSF’nin en geç 18 Aralık Pazartesi günü yapması gereken bu itiraz, hem Demireller hem de TMSF açısından büyük önem taşıyor. TMSF’nin itirazı reddedilirse, Fon’un bir ay içerisinde halen yönetiminde bulunduğu 9 şirketten çekilmesi gerekiyor. Bu aşamadan sonra Demirellerin şirketlerine kavuşması mümkün olurken, TMSF’yi ise çok daha zorlu bir süreç bekliyor.

Anayasa Mahkemesi beklenmedi

İDARİ mahkemenin, ekim ayındaki ara kararından hemen bir ay sonra yürütmeyi durdurma kararı alması TMSF’nin itirazında ana çıkış noktasını oluşturuyor. TMSF yetkilileri, muhalif üyenin de belirttiği gibi, Anayasa Mahkemesi’nin vereceği karara kadar (en fazla 5 ay) davanın bekletilmesi gerekirken, bu aşamada davanın görülmesi ve yürütmeyi durdurma kararı alınmasının Anayasa’nın 152/1’inci maddesine aykırı olduğunu savunuyor. Fon uzmanlarına göre, 2. İdare Mahkemesi’nin "itiraz yoluyla Anayasa’ya aykırılık başvurusunda bulunulmasını" içeren bir ara karar aldıktan sonra bu davaya ilişkin bir karar almaması, Anayasa Mahkemesi’nin ara karara ilişkin kararını beklemesi gerekiyordu. Fon yetkililerinin üzerinde durduğu bir diğer nokta ise, Demireller’in yürütmeyi durdurulmasına ilişkin dilekçelerini verme konusundaki hızları. Burada dikkat çeken konu, mahkemenin aldığı ara karar Fon’a ancak 26 Ekim’de tebliğ edilirken, davacı tarafın karardan hemen bir gün sonra yürütmenin durdurulmasına ilişkin dilekçesini hazırlaması ve bunun da 16 Ekim’de mahkeme kayıtlarına girmiş olması.

Kaynak: Nilgün KARATAŞ- Hürriyet



Bu haber 366 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs