En Sıcak Konular

Nükleer dil sürçmesi mi? 

0 0 0000 00:00 tsi
Nükleer dil sürçmesi mi?  Atom bombasına sahip olup olmadığını asla açıklamayan İsrail, Başbakan Ehud Olmert’in "Nükleer silaha sahibiz" imasıyla çalkalanıyor. Sağ ve sol kanat partiler, ülke çıkarlarını tehlikeye attığı için istifasını isterken, basın olayı "dil sürçmesi" d

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, resmi ziyaret için bulunduğu Berlin’de Alman televizyonuna verdiği mülakatta ülkesinin nükleer silaha sahip olduğunu ima etti. Olmert’in bu açıklaması nükleer silahlar konusunda belirsizlik politikası izleyen İsrail’e bomba gibi düştü. Ülkenin önde gelen gazeteleri Olmert’in "dil sürçmesini" manşetlerine taşıdı. Sağ ve sol kanattan siyasetçiler, açıklamayı kabul edilemez olarak niteleyip başbakanı ülkenin çıkarlarını tehlikeye atmakla suçlayarak istifasını istediler. Çok sayıda nükleer başlığa sahip olduğuna inanılan İsrail şimdiye dek nükleer silahı olduğunu ne kabul ne de reddediyordu.

SAT 1 televizyonunda İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Olmert, "İran’ın nükleer silaha sahip olmak istemesi, Amerika, Fransa, İsrail ve Rusya’nın nükleer silaha sahip olmasıyla aynı şey mi" diye karşılık verdi. Olmert, konuşmasına "İsrail bir demokrasidir. Bizim kendimiz için en büyük arzumuz, terör tehdidi olmadan yaşamaktır, ancak asla hiçbir ulusu yok etme tehdidinde bulunmuyoruz. İran ise açık şekilde, kamuoyu önünde İsrail’i haritadan silme tehdidinde bulunmuştur" diye devam etti. İsrail’i ayağa kaldıran Olmert’in açıklaması, hükümet sözcüsü tarafından çabucak düzeltildi. Hükümet sözcüsü Miri Eisin nükleer belirsizlik politikasında değişikliğe gidildiği iddialarını reddederek, "İsrail bölgede nükleer silah üreten ilk ülke olmayacaktır" diye konuştu. Sözcü Eisin, Olmert’in sözlerinin abartıldığını savunarak, "Olmert İsrail’i diğer devletlerle beraber anarken, nükleer güçleri değil demokratik sorumluluk sahibi ülkeleri sıraladığı" iddiasında bulundu. Olmert de daha sonra yaptığı açıklamada İsrail’in nükleer silah konusundaki uzun zamandır devam eden politikasının değişmediğini açıkladı.

Olmert’e destek veren İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer ise "Bu olay hakkında konuşmaya devam etmek isteyenlere, İsrail’in güvenliği ve Tanrı adına susmalarını tavsiye ediyorum" dedi.

ABD’Lİ BAKAN DA AÇIKLAMIŞTI

Başbakan yardımcısı Şimon Peres gibi siyasetin üst düzey isimleri, son zamanlarda komşu ülkelerden saldırı tehdidine karşı caydırıcı olarak İsrail’in nükleer silah geliştirmiş olabileceği imasında bulunuyorlardı. Geçen hafta da ABD’de Savunma Bakanlığı’na atanan Robert Gates, Kongre’de bir oturumda İsrail’in nükleer silaha sahip olduğunu söylemişti.

İsrail’in nükleer sırlarını açıklamak suçundan 18 yıl hapis yatan Mordechai Vanunu ise Başbakan Ehud Olmert’in sözlerinin bir dil sürçmesi olmadığını ifade etti. Vanunu, "Dünya artık nükleer silahlara sahip ülkeler konusunda sadece İran’ı değil İsrail’i de konuşmalı" dedi.
 
Kaynak: Hürriyet



Bu haber 222 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,925 µs