En Sıcak Konular

Merkez'in kara listesine Bakan isyanı!

24 Aralık 2008 10:08 tsi
Borcunu ödeyenlerin Merkez Bankası listesinden çıkarılmamasına tepki gösteren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Mimliyorlar, silmiyorlar" dedi.

Borcunu ödeyenlerin Merkez Bankası listesinden çıkarılmamasına tepki gösteren Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Mimliyorlar, silmiyorlar" dedi. Çağlayan, bu konuda Merkez Bankası’na ve BDDK’ya yazı göndererek ’gereğinin yapılmasını’ istedi.

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kredi borçları ile çek ve senet borçlarını geç ödediği için Merkez Bankası’nın kara listesine girenlerin, borcu ödedikten sonra listeden çıkartılmamasına tepki gösterdi. Çağlayan, bu konuda hem Merkez Bankası’na hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) yazı gönderdiğini belirterek, "Yasanın gereğini yerine getirmelerini istedim. Çünkü kanunen bu borç ödenmişse listeden adlarının silinmesi lazım. Ama bir türlü silinmiyor, mimliyorlar" dedi.

Merkez’e mektup

Çağlayan, TBMM kulisinde sohbet ederken, ekonomik krizle beraber, bankalardan kredi almakta zorlanan sanayici ve işadamlarının "kara liste"den dert yandıklarını anlattı. Çağlayan, sorular üzerine kredi borçları ile çek ve senet borçlarını geç ödediği için Merkez Bankası’nın kara listesine girenlerle ilgili olarak yeni bir sicil affına gerek olmadığını söyledi. Çağlayan, uygulamada zaten borcunu ödeyenlerin kara listeden silinmesine yönelik bir yasal düzenleme olduğunu anımsattı.

Niye mimliyorsun

Bu yasal düzenlemeye rağmen Merkez Bankasının kara listeden isimleri silmediği için mağduriyetlerin ortaya çıktığına dikkat çeken Çağlayan, şöyle konuştu: "Kredi, çek ve senet gibi borcunu ödemesine rağmen Merkez Bankasının kara listesinde yer alanlarla ilgili Sanayi Bakanı olarak, hem Merkez Bankası’na hem de BDDK’ya yazı yazdım. Kanunun gereğini yerine getirmelerini istedim. Çünkü kanunen bu borç ödenmişse listeden adlarının silinmesi lazım. Bir şekilde borcunu geç ödediği için kara listeye giren firma mimleniyor ve bankalar buna kredi vermiyor. Adam parasını ödemişse niye silmiyorsun? Kanunun gereğini yerine niye getirmiyorsun?"

Sıfır faize ilgi

Çağlayan, bu arada zor durumdaki küçük işletmelere destek olmak için başlattıkları ’Cansuyu kredisine’ 20 binin üzerinde başvuru olduğunu açıkladı. Çağlayan, 700 milyon YTL’lik sıfır faizli krediden 13 bin civarındaki KOBİ’nin yararlanacağını belirtirken, 2009’da sadece KOBİ’lere değil, hem esnaf hem de hizmet sektörüne KOSGEB aracılığı ile sıfır faizli kredi vereceklerini açıkladı. Çağlayan yarısı esnafa olmak üzere 2009 yılında yaklaşık 2 milyar YTL faizsiz kredi vereceklerini belirtti.

hurriyet



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs