Ağrı Dağı yeniden amblemde | " /> Ağrı Dağı yeniden amblemde | "/>

En Sıcak Konular

'Jest' 3 ay sürdü, Ağrı Dağı yeniden amblemde

24 Aralık 2008 08:33 tsi
'Jest' 3 ay sürdü, Ağrı Dağı yeniden amblemde Ermenistan-Türkiye millî maçı öncesinde 'jest' yaparak amble-minden Ağrı Dağı'nı çıkaran Erivan geri adım attı. Ermenistan Futbol Federasyonu, kartal ve aslanlı amblemi tekrar Ağrı Dağı ile değiştirdi.

Türkiye'de bir grup entelektüel 1915 olaylarından dolayı özür dileyen bir bildiriye imza atarak büyük bir tartışma başlatırken, Ermenistan'da ise Ankara ile başlayan yeni sürece darbe vuran bir adım atıldı. 6 Eylül'de Erivan'da oynanan Ermenistan-Türkiye A milli futbol maçı öncesinde 'jest' yaparak ambleminden Ağrı Dağı'nı çıkaran Ermenistan Futbol Federasyonu geri adım attı. Ermenistan Futbol Federasyonu, Ağrı Dağı'nı yeniden kullanmaya başladı.

Ermenistan, Türkiye ile yapacağı maç öncesinde, ambleminde kartal ve aslan yer alan yeni amblemini kullanmaya başlamış ve amblem Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı Ruben Hayrapetyan tarafından tanıtılmıştı. Değişiklik gerekçesi de, "futbol taraftar derneklerinden gelen talep" olarak açıklandı. Ancak, "yeni amblem"in kullanılmaya başlanmasının ardından Ermenistan kamuoyunda yoğun bir tartışma yaşandı. Federasyona yönelik eleştiriler, 3 ay içinde Ağrı Dağı'nın yer aldığı ambleme dönülmesi ile sona erdi. Ermenistan Futbol Federasyonu'nun resmi web sayfasında da Ağrı Dağı'nın bulunduğu amblem bir süredir yer alıyor. Sayfada, Ermenistan A Milli Futbol Takımı'nda oynayan futbolcuların üzerindeki formalarda ise "kartal ve aslan"ın bulunduğu amblemler yer alıyor.

Türkiye sınırları içinde yer alan Ağrı Dağı'nın Ermenistan'ın çeşitli ulusal sembollerinde kullanılması, Ankara ile Erivan arasında sıkıntıya sebep oluyor. Ermenistan Anayasası'nın 13. maddesinin 2. paragrafına göre Ağrı Dağı, "Ermenistan'ın devlet simgesi" olarak niteleniyor. Ankara, Ermenistan'ın bağımsızlık bildirgesinde Doğu Anadolu'dan "Batı Ermenistan" olarak bahsetmesini ve Ağrı Dağı'nın "devlet simgesi" olarak kullanılmasını "toprak iddiası" olarak yorumluyor. Bu değerlendirme, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan "Ermeni İddiaları ve Tarihî Gerçekler" belgesinde açıkça yer alıyor.

Zaman



Bu haber 381 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,823 µs