En Sıcak Konular

Ahıska Türkleri eve mi dönüyor?

23 Aralık 2008 19:06 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Ahıska Türkleri'nin, ata toprakları Gürcistan'ın Ahıska bölgesine dönüş sürecine başlamış olması önemli bir gelişmedir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Grigol Mgaloblişvili ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu konusunda üst düzeyde yürütülen çalışmaların bakanlar ve memurlar seviyesinde de devam edeceğini ve bir an önce netice almanın yollarını arayacaklarını söyledi.

Gürcistan ile son yıllarda ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir ivme kazanan ilişkilerin halklar arasındaki karşılıklı dayanışma ile bölgenin istikrar ve refahına katkıda bulunduğunu kaydeden Erdoğan, ''Ahıska Türkleri'nin, ata toprakları Gürcistan'ın Ahıska bölgesine dönüş sürecine başlamış olması önemli bir gelişmedir'' dedi.

Türkiye'de çok sayıda Kafkas kökenli vatandaşın olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bunun iki ülke arasındaki ilişkileri bir köprü olarak güçlü kıldığını vurguladı.

İki ülke arasında, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve inşaat çalışmaları devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı gibi önemli bölgesel projelerin de bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, ''İnşallah raylı sistemle de yeni İpek Yolu'nu kuruyoruz'' diye konuştu.

Türk ve Gürcü vatandaşların karşılıklı vizeden muaf bir şekilde iki ülke arasında seyahat ettiklerine dikkati çeken Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkilerin de siyasi ilişkilere paralel hızlı bir şekilde geliştiğini dile getirdi ve dış ticaret hacmini 2 milyar dolara yükseltmek istediklerini söyledi.

Türk yatırımcı ve iş adamlarının Gürcistan'a yoğun ilgi duyduğunu belirten Başbakan Erdoğan, Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum Havaalanı'nın Türkiye ve Gürcistan tarafından ortak işletilmesinin, iki ülke arasındaki bağların ne denli güçlü olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki kültürel ilişkilerin de görüşmede ele alındığını kaydeden Erdoğan, Erzurum'daki tarihi eserlere ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili bazı adımların atılmasını müzakere ettiklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, TİKA tarafından Gürcistan'ın Gori kentinde konut inşası çalışmalarının da devam ettiğini hatırlatarak, geçen Ağustos ayındaki olaylarda yıkıma uğrayan konutların inşası ile ilgili insani amaçlarla çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Ortak basın toplantısının ardından, Başbakan Erdoğan, Konuk Başbakan'ı makam aracına kadar uğurladı.

aa



Bu haber 743 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,964 µs