En Sıcak Konular

Türkiye'de faiz oranları sıfırlanır mı?

23 Aralık 2008 17:22 tsi
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de faiz oranlarının sıfıra inmesinin felaket olacağını söyledi. Özince, tasarruf sahiplerinin faizi sevdiğini söyledi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye'de faizlerin sıfıra kadar gerilemesinin felaket olacağını söyledi. Gösterge faizlerinin Amerika ve Japonya seviyelerine çekilmesinin bugünkü koşullarda 'ekzantrik' bir gelişme olacağını ifade eden Özince, "Faizden herkes hoşlanır. Bizim tasarruf sahiplerimiz, çok kısa vadeli mevduatı seviyorlar. Merkez Bankası'nın yatırımcıyı kaçırmadan faiz silahını gerince kullanacağını düşünüyorum." dedi.

'Finansal Dalgalanmaların Reel Sektöre Etkisi' konulu toplantıya katılmak üzere Antalya'ya gelen İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)'nı ziyaret etti. Burada gündeme ilişkin soruları da cevaplayan Özince, faizlerin düşmesini olumlu karşıladığını ifade etti. Faiz oranlarının düşmesinin kredi maliyetlerine nasıl yansıyacağının henüz belli olmadığını belirten İş Bankası Genel Müdürü Özince, şöyle konuştu:

"Faizler düşüyor. Fakat kaynaklar da ne yazık ki çok kısa vadeli. Başlı başına faizin ucuzlamasından kesin olumlu sonuçlar çıkacağını düşünmeyelim. Faizlerin uzamansın yanı sıra kaynak yapıları da uzarsa yani daha uzun vadeyle bankalara mevduat yatırılsa, daha uzun vadelerle yurtdışından kaynak bulunursa, o zaman Türkiye'deki kaynak aktarma sistemi de ucuz faizi daha iyi değerlendirir. Ama düşmesi iyi bir şey. Zaten Türkiye'de reel faiz yüksek."

"BANKACILIK SİSTEMİNDE SIKINTI YOK"

Reel sektördeki sıkıntıların bankacılığa nasıl yansıyacağına ilişkin bir soru üzerine, "Reel sektörün bir sıkıntısı olursa bankacılıkta bundan etkilenir." cevabını veren Özince, "Reel sektörün sübjektif tanımlarla sıkıntısını aktarması doğru değil. Sıkıntısı olan bunun çaresini gidermek için tez elden sorun çıkmadan görüşmeli. Bu görüşmeleri de herkes tek tek yapmalı. Türkiye'de bankacılık sektörünün sıkıntıda olduğu mevzu bahis değil. Bakın bizde hiçbir sıkıntı yok. Antalya'ya 7 tane daha şube açacağız." " ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin reel sektördeki sıkıntıyı da mutlaka aşacağını dile getiren Özince, "Türkiye'de hala çok ciddi yapılacak iş var, potansiyel var. O gelişmiş ülkelerin çoğunda olduğu gibi, sanal iş icat etmeden iktisadi hayatımızı geliştirme imkanımız olduğu için aynen 2001 krizinde olduğu gibi çıkış bulunur. Böyle bir dönemde herkesin iş yapacağı muhatabı doğru seçmesi gerekir. Kısacası müşteri bankasını, banka müşterisini, iş adamı iş yapacağı diğer tarafları daha iyi irdeleyecek. Daha ince eleyip sıkı dokuyacaktır. Yanız burada bu sık dokumayı da abartıp sistemi kilitlememek lazım." diye konuştu.

Türkiye'nin bankacılık ve sermaye piyasasına ihtiyacının olduğunu, İş Bankası başta olmak üzere bankacıların adeta bir sermaye piyasası seferberliği içinde olduğunu vurgulayan Özince, şöyle konuştu: "Kendi alternatifimizi yaratmaya çalışıyoruz. Ülkemizde sermaye biriksin, gelişsin. Yurtdışında sermaye gerçek anlamda gelsin istiyorsak. Sermaye piyasasını da geliştirmemiz lazım. Bütün bunları yaparken de bazılarının sanal işlerle ilgilenmesine gerek yok. Bizde o kadar reel iş var ki, kalkıp da böyle bir takım spekülatif uydurulmuş işler yapmamıza gerek yok."

"İSTANBUL'U DEĞİL, TÜRKİYE'Yİ FİNANS MERKEZİ YAPMALI"

Özince, Türkiye'nin mali sektörünü geliştirilmedikçe daha büyük bir ekonomiye, daha büyük istihdama ve üretime ulaşmasının imkansız olduğuna dikkat çekti: "Bunu yabancı sermaye çağırarak dahi telafi edemezsiniz. Yabancı sermayenin içinde işini yürüteceği para ve sermaye piyasası şart. Bunun da en önemli çaresi sadece İstanbul'u değil bütün Türkiye'yi bir finans merkezi yapmayı hedefleyen bir pakettir."

Antalya'da en fazla şubesi olan banka olduklarını kaydeden Özince, " 31 şubemiz var. Antalya'daki ticaretimizden genelde memnunuz. Halkımızın gösterdiği itibar nedeniyle işlerimizin çok geliştiğini, bundan sonra da çok gelişeceğini düşündüğümüz için Antalya'ya 7 tane yeni şube açma hazırlığı içindeyiz. Yani Antalya'daki şube sayımızı 38'e çıkaracağız. En yoğun şube açtığımız illerden birisi de Antalya." diye konuştu.
 
CİHAN



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs