Söyleyemeyiz... | " /> Söyleyemeyiz... | "/>

En Sıcak Konular

Para nerede? Söyleyemeyiz...

23 Aralık 2008 16:13 tsi
Para nerede? Söyleyemeyiz... ABD hükümetinden milyarlarca dolar kurtarma yardımı alan ülkenin en büyük bankaları, paraların nereye harcandığını söylemiyor. Neden konuşmuyorlar?

ABD’nin vergi mükkelleflerinin milyarlarca dolarını kurtarma yardımı altında alan ülkenin en büyük bankaları aldıkları yardım paralarının ya nereye harcandığını bilmediklerini ya da bunu açıklamayı reddettiklerini söyledi.

Asocciated Press (AP) ABD hükümetinden en 1 milyar dolar kurtarma yardımı alan ABD’nin en büyük 21 bankasına, kurtarma yardımından “Ne kadar harcandı, nereye harcandı, ne kadarı tasarruf olarak tutuluyor, geri kalanı ile ne yapmayı planlıyorsunuz?” diye sordu. Bankaların verdiği yanıtlar önümüzdeki günlerde ABD’de oldukça büyük tartışmaların yaşanmasına neden olacak kadar ilginçti. Bazı bankalar paraları nereye harcadıklarının kaydını tutmadığını söylerken bazıları açık açık nereye harcandığını bilmediğini itiraf etti. Bazı bankalar ise kamuya bu konuyla ilgili açıklama yapmadıklarını ve yapmayı reddettiklerini açıkladı.

25 milyar doların kaydı yok

Hükümetten tam 25 milyar dolar yardım parası alan JP Morgan Chase’in sözcüsü AP muhabirine “Bazılarını kredi olarak kullandırdık, bazılarını kullandırmadık. ‘Bu paralar burada’ diyebileceğimiz herhangi bir kaydımız yok. Zaten bu konuda kamuya açıklama yapmıyoruz, yapmayı da reddediyoruz” cevabını verdi.
3.5 milyar dolar yardım parası kullanan Atlantalı Sun Trust Banks’ın sözcüsü Barry Kolling ise bu paranın harcandığı yerler ile ilgili dolar dolar kayıt bulundurulmadığını söylerken, bir diğer 3.5 milyar dolar yardım parası alan banka olan Regions Financial Corporation’ın sözcüsü Tim Deighton “Bu parayla sermayemizi toparlamaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

Parayı veren havayı aldı

AP’ye göre cevaplar Hollanda ekonomisinin büyüklüğüne ulaşan 700 milyar dolarlık kurtarma yardımlarının çevresinde bir sır perdesine takılıp kalmış durumda. Yani ABD’li vergi mükellefleri, parayı veren taraf olmasına rağmen aynı zamanda paranın nereye gittiğini bilmeyen taraf olarak kalıyor.
Geçen ay parlamento üyeleri banka yöneticilerini Kongre Binası’na çağırarak, paraların saklanmamasını, bonus olarak kullanılmamasını, eğlenceye harcanmamasını veya diğer bankaların alımında kullanılmamasını, kredi olarak kullandırılmasını istemişlerdi. Fakat bu isteğin karşılanıp karşılanmadığına ilişkin bir bilgi de yok gibi görünüyor.

Halkın bilmeye hakkı var

Finansal kurtarma paketini yakında izleyen bir kongre üyesi olan Elizabeth Warren “Amerikan halkının vergi paralarının nereye gittiğini bilmeye tamamen hakkı var” dedi. Fakat AP’ye göre vergi mükelleflerinin bu takibi yapabilmesinin zaten imkanı da yok. Çünkü ortada kayıt yok.
Kurtarma paketine karşı olanların da sesi bankaların kayıtsızlığı nedeniyle yükselmeye başladı. Finansal Hizmetler Komitesi temsilcisi Scott Garrett “Bu paralar nereye gidecek, nasıl harcanacak, bu harcamalarla ilgili kayıtları ne zaman alacağız sorularının daha ilkg ünden sorulması gerekiyordu” diyerek, Hükümet’in daha başlangıçta ipin ucunu kaçırdığını iddia etti.

Basın bülteni gibi cevap

Citibank ve Bank of America gibi en yüksek yardımı alan iki bankanın da içinde bulunduğu tüm bankalar AP’nin sorusuna klasik halkla ilişkiler açıklaması yapmayı tercih ederek “kurtarma paralarının bilançoların güçlendirilmesi için ve kredi krizini çözmek için kredi olarak kullandırıldı” açıklamasını yaptı. Fakat AP’nin haberine göre hiçbir banka federal paranın kullanımına ilişkin en basit muhasebe kayıtlarını bile tutmadı.

Muhabir sıkıştırınca

Bank of New York sözcüsü Kevin Heine 3 milyar doların kullanım yerini açıklamamayı tercih ettiklerini söyledi. BB&T Corp sözcüsü Bob Denham ile AP muhabirinin arasında oldukça ilginç bir diyalog da gerçekleşti. Buna göre AP muhabirinin sorusuna karşılık Denham, kurtarma parasının kendi  ceplerinde kalmadığını fakat bu paranın kesinlikle Florida Sigorta Şirketi’nin satın alınmasında kullanılmadığını söyledi. AP muhabirinin “Eğer bunun kaydını tutmuyorsanız, nasıl bundan bu kadar emin olabiliyorsunuz” sorusunu bankanın paranın belki önemsiz bir miktarını burada harcamış olabileceğini kabul etti.

‘Benden duymadın’

Morgan Stanley sözcüsü Carissa Ramirez’in ise önce isim kullanmamak kaydıyla bu konuyu tartışabileceklerini söylediği, AP muhabirinin bunu reddetmesi üzerine bir e-mail göndererek “Haberinizle ilgili yorum yapmayacağız” açıklaması gönderdiği belirtildi.
Dallaslı Comerica’nın sözcüsü Wendy Walker, 2.25 milyar dolarlık yardım parasının akibetiyle ilgili sorulara “Detayları paylaşmıyoruz. En azından şu anda... ” derken, New York Mellon sözcüsü Heine’in de Ramirez gibi “Bu bilgileri benden aldığınızı söylemezseniz eğer” diyerek bilgileri paylaşmak için şart koştuğu AP’nin haberinde yer aldı.

Taraf



Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs