En Sıcak Konular

Kredi kartı borçluları dikkat!

23 Aralık 2008 14:43 tsi
Kredi kartı borçları yeniden yapılandırılıyor.Eonomiye kaynak yaratacak bu çalışma vatandaşa da rahat nefes aldıracak.

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılması, Türk ekonomisine müthiş bir kaynak yaratacak. Uygulama başlatılırsa 33 milyar YTL devlet kasasına girecek.

Herkes için avantaj

Türkiye'de vatandaşların en büyük sıkıntılarından biri kredi kartı borçları. Kriz havasıyla birlikte bu yara yeniden kanamaya başladı. TAKVİM, hükümete bankaların 32.7 milyar YTL'yi bulan kredi kartı alacakları için borçların yeniden yapılandırılmasını öneriyor. Bu sayede devlet, bankalar ve vatandaş kazanacak.

% 18 faiz, 2 yıl taksit

BDDK yetkilileri, bankalarla görüşerek yapılandırma çalışmalarını başlattı. Plana göre kredi kartı borçları yıllık yüzde 18 faizle 2 yıllık taksitlere bölünecek. Vatandaş, sabit ödemeyle borcundan kurtulacak. Merkez Bankası'na göre kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısı 911 bin 456'ya çıktı. Rakam 2007 yılına göre yüzde 40'lık artış ifade ediyor.

Borçlar yapılandırılırsa kimler, ne kazanacak?

* Bankalar yıllardır tahsil edemedikleri paraya kavuşacak.

* Mahkemeler biriken binlerce kart borcu dava dosyasından kurtulacak.

* Vatandaşın dolan kart limiti azalacak, herkes ihtiyacını karşılama şansını yakalayacak.

* Alışverişin canlanması sağlanacak.

* Toplanacak paralar devlete kaynak olacak.

Kart borcu taksite bölünecek 33 milyar YTL piyasaya dönecek

Kredi kartı borçlarının yapılandırılacak olması vatandaşı sevindirdi. 1 milyona yakın borçlu hiç ödeme yapamıyor. Yapılandırma sayesinde 32.7 milyar YTL'lik borç ekonomiye kazandırılacak.

Hükümetin kredi kartı borçlarının yapılandırılması ile ilgili çalışması büyük destek gördü. Kart borcu yüzünden zor durumda olan ve kara kara ne yapacağını düşünen vatandaş kanunun bir an önce çıkmasını istiyor. Türkiye'de yaklaşık 43 milyon adet kredi kartı kullanılıyor. Bu kartların neredeyse yüzde 60'ı yani 25 milyon adeti sorunlu halde bulunuyor. Kart kullanıp da, bankaya borcu olmayan tüketici yok gibi.

Bankaların kredi kartından kaynaklanan alacakları ise 32 milyar 708 milyon YTL'yi buluyor. Buna faizler de eklenirse rakam daha da artıyor. Bu paranın yapılandırılarak, ödenebilir taksitlere bölünmesi ekonomiyi de canlandıracak.

Ödenmeyen ve kağıt üstünde alacak olarak duran 32.7 milyar YTL'nin büyük kısmı bu sayede tahsil edilmiş olacak. Vatandaş borç yükünden kurtulurken hem kartının limiti açılmış olacak, hem de ekonomiye likit aktarılmış olunacak.

Son aylardaki artışlarla temerrüde ya da hacizlik duruma düşen kart kullanıcısı sayısı 1 milyonu buldu. Bu 1 milyon kişi borcunu hiç ödeyemiyor ve rakam giderek günübirlik işleyen faizlerle katlanıyor.

İki yılda bitirilsin

BDDK yetkilileri, bankalarla görüşerek bu konudaki çalışmaları başlattılar. Bu konuda yapılan teklif ise, kredi kartı borçlarının yıllık yüzde 18 faiz ile 2 yıllık taksitlerle yapılandırılması. Vatandaş gelirine uygun sabit ödeme kolaylığı ile borcundan kurtulacak. Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince de borçların yapılandırılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını açıklamış ve borçulalara müjde vermişti.

Borçluların sayısı 911 bin 456'ya çıktı

* Merkez Bankası'nın (MB) verilerine göre tüketicilerin bankalara, tüketici kredisi ve kredi kartları kullanımından kaynaklanan toplam borcu 396.9 milyon YTL artarak 114 milyar 200.6 milyon YTL'ye yükseldi.

* Bankaların tüketici kredisi alacakları 513.2 milyon YTL azalarak 81 milyar 491.7 milyon YTL'ye gerilerken, kredi kartı alacakları ise 116.2 milyon YTL'lik yükselişle 32 milyar 708.8 milyon YTL'ye çıktı.

* Merkez Bankası Kasım ayı rakamlarına göre, kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödemeyenlerin sayısı 911 bin 456. Bu rakam 2007'ye göre yüzde 40'lık bir artışı ifade ediyor.

Kaya: Sosyal patlama olabilir

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, kredi kartı borçları yüzünden, 2006 yılında yaşanan intiharların, bugün tekrar etmesinden korktuklarını söyledi. Kaya, kredi kartı borçlarının yapılandırılması için önerilerini, şöyle anlattı: "Borçların faizlerinin sıfırlanması yada borçların düşürülmesi gibi taleplerde bulunmuyoruz.

Bizim önerimiz; Kasım 2008 itibarıyla, birikmiş ne kadar borç varsa, bu borcun sabitlenmesi ve çıkan rakamın üzerine yüzde 36 faiz uygulanarak, 2 yıllık taksitlendirilmesidir.

2 yıl taksitlendirilmeli çünkü, bu ortamda tüketicinin yüklü rakamları ödemesi mümkün değil." Türkiye'de 9 milyon kredi kartı kullanıcısı olduğunu tahmin ettiklerini, bunun 1 milyonunun ödemelerde sorun yaşadığını ifade eden Kaya, "Bu insanlar kart borçlarının asgarisini bile ödeyemiyor" diye konuştu.

Adliye'de, icra takibinde bulunan dosyaların büyük bir kısmının bankalardan geldiğini söyleyen Kaya, şunları kaydetti: "Bu yapılandırma olmazsa, borçlar yine birikecek ve sosyal sorunlar ortaya çıkacak. Bunları daha önce yaşadık."

 



Bu haber 668 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,559 µs