En Sıcak Konular

Büyük itiraf: Yahudi yerleşim birimlerinin yarısı kaçak

23 Aralık 2008 13:09 tsi
İsrail'in önde gelen insan hakları kuruluşlarından B'Tselem, mevcut pek çok Yahudi yerleşim birimi gibi, Kudüs yakınlarındaki Ofra yerleşim biriminin de Filistinlilere ait özel mülkler üzerine inşa edildiğini açıkladı.

Bu durumun hükümetin kendi kurallarına göre de yasadışı olduğunu belirten kuruluş, 1975 yılında inşa edilen ve en eski yerleşim birimlerinden olan Ofra'nın hemen boşaltılması gerektiğini de duyurdu.

B'Tselem daha önce de Yahudi yerleşim birimlerinin en az yarısının Filistinlilere ait özel mülkler üzerinde inşa edildiğini rapor etmişti. İsrail gazetesi Haaretz de geçtiğimiz yıl yayınladığı bir haberinde israil hükümetinin izniyle inşa edilen 122 yerleşim biriminden en az üçte birinin Filistinlilerden zorla alınan toprak üzerinde inşa edildiğini belirtmişti. İsrail, güvenlik gerekçeleriyle Filistinlilerden zorla aldığı arazileri daha sonra yerleşim birimleri için tahsis ediyor.

Pazartesi günü açıkladığı raporunda B'Tselem ele geçirdikleri kayıtlarda Ofra yerleşim biriminin en az yarısının Filistinlilere ait kayıtlı topraklar üzerinde inşa edildiğini belirtiyor.

Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat'a göre Hz. Bünyamin'in kabilesini oluşturan aşiretlerden bazıları Ofra adı verilen yerleşim birimi yakınlarındaki Ophrah'ta yaşamıştı. İsrail yeni kurduğu şehirler ya da yerleşim birimlerine Tevrat'ta geçtiğini öne sürdüğü yerlerin isimlerini veriyor. Ofra yerleşim biriminde halen 3 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor.

Kuruluşun sözcüsü Sarit Michaeli, belgeleri, bilgi alma özgürlüğü çerçevesinde İsrailli resmi kaynaklardan aldığını ifade ediyor.

Ofra yerleşim birimi sözcülerinden Merav Gold ise yerleşim biriminin üzerinde kurulu olduğu arazileri Filistinlilerden satın aldıklarını, ancak Filistinlilerin can güvenliklerini tehlikeye atmamak için bu tür belgeleri gösteremeyeceklerini öne sürüyor. Başta Kudüs olmak üzere pek çok Filistin kentinde, topraklarını Yahudilere satan Filistinliler, tespit edilmeleri durumunda ya öldürülüyor ya da yerlerinden sürgün ediliyor. Bu durumun farkında olan İsrail hükümeti ve Yahudiler de zorla ele geçirdikleri Filistin arazilerinin belgelerini güvenlik gerekçesiyle açıklamıyor.

Bu yıl başında İsrail Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, bir parlamento komisyonuna verdiği beyanatta Ofra'nın Filistin özel mülkü üzerinde inşa edildiğini belirtmişti.

İsrail ve Filistinliler arasında varılan anlaşmalara göre israil'in Gazze gibi Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinden de çekilmesi gerekiyor.

cihan



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,019 µs