Gelecek geçmişi belirler mi? | " /> Gelecek geçmişi belirler mi? | "/>

En Sıcak Konular

Gelecek geçmişi belirler mi?

23 Aralık 2008 09:46 tsi
Gelecek geçmişi belirler mi? Mahir Kaynak'tan gündemde dönen tartışmaları tek bir çerçevede toplayan, geniş perspektifli bir yazı geldi.

Mahir Kaynak / Star

Gelecek geçmişi belirler mi?

Genel kanı geçmişin geleceği etkilediği hatta belirlediği biçimindedir. Ama genel kanı bu olunca geleceğe yön vermek isteyenler projelerine uygun bir geçmiş yaratırlar yani geçmişi gelecek için öngördüklerini destekleyecek biçimde yazar ve yansıtırlar.

Dünyadaki gelişmeleri açıklamakta iki ayrı bakış açısı vardır: Birincisi herkesin kendi iradesiyle davrandığı ve bunların bileşkesinin ulaştığımız yeri belirlediği biçimindedir. Yani her ülke kendi çıkarları yönünde politikalar üretir ve uygular. Demokrasilerde bu halkın tercihleri yönündedir.

İkinci görüşe göre bir ya da birkaç güç odağı gelecek konusunda projeler üretir ve bunları gerçekleştirecek politikaları hayata geçirirler. Sanıldığının aksine bunlar sadece kendi ülkelerinin çıkarları yönünde hareket etmezler ve tüm dünya onların hesaplarında ayrıcalıksız bir bütündür. Mesela Çin’in komünist partisi tarafından yönetilmesi, insan hakları ihlallerinde ön safta olması küresel sermayenin bu ülkede yatırım yapmasını ve hızla kalkınmasının sağlanmasını engellemez. Dostluğun düşmanlığa, düşmanlığın dostluğa dönüşmesi an meselesidir. Çünkü onların hesapları ülke düzeyinde değil dünya ölçeğindedir.

Herhangi bir ülkede dünya görüşünün hızla değiştiğini ve kutsal sayılan değerlerin bile yıpratıldığını görürseniz bunu ülkenin iç dinamiklerinin bir sonucu olarak algılamak yanlış olabilir. Muhtemelen bu ülkenin dünya üzerinde rolü değişmiştir ve buna uygun yeni bir ideoloji yaratılmaktadır. Bu, eski dünya görüşüne temel teşkil eden geçmiş algılamasının da değiştirilmesini gerektirir.

Türkiye’de Ermeni soykırımı iddiaları, dinin toplumda ön plana çıkarılması, Kürt kimliğinin tanınması, yakın tarihimiz algılamalarımızı değiştirecek söylemler gerçeği bulmak amacıyla mı yoksa yeni bir dünya görüşünün inşası çalışması mıdır?

Genelde tartışmalar bu yeni düşüncenin doğruluğu yanlışlığı üzerinedir. Ermeni soykırım iddialarına karşı onların yaptıkları, dinin önem kazanmasına karşı laikliğin gerekliliği ve değiştirilmesi önünde engeller bulunduğu öne sürülür. Atatürk’ü üstün insan konumundan aramızdakilerden biri haline dönüştürme çabaları tepkiyle karşılanır.

Bu yol çıkmaz bir sokaktır ve çoğunlukla büyük bedeller ödense bile hazırlanan projelerin gerçekleştiği görülür. Kürt kimliği konusundaki tartışmaların geldiği nokta bunca bedel ödenmesini anlamsız kılmıyor mu?

Asıl tartışılması ve mümkünse değiştirilmesi gereken ülkemize biçilen rol ve bunu kolaylaştıracağı düşünülen dünya görüşüdür. Biz gelecek için öngörülen dünyayı ve buradaki rolümüzü tartışmak yerine bu amaca ulaşmak için öngörülenlerle uğraşıyoruz.

Eğer değişmemiz gerekiyorsa buna direnmek yerine kendi oluşturacağımız bir modelle bu değişimi gerçekleştirmeliyiz. Gelecek için öngörülerimiz ne kadar uzun bir dönemi kapsarsa ilerde karşılaşacağımız sorunlar o kadar azalır ve biz de bu değişimlerde kendi tercihlerimizi projeye dahil edebiliriz. Düşünce gücün önündedir ve çok güçlü sandığımız ülkelerin nasıl etkisiz hale geleceğini göreceğiz.



Bu haber 998 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs