Ölüm taciri ilk kez mahkemede | " /> Ölüm taciri ilk kez mahkemede | "/>

En Sıcak Konular

Ölüm taciri ilk kez mahkemede

23 Aralık 2008 09:07 tsi
Ölüm taciri ilk kez mahkemede ‘Ölüm Taciri’ lakaplı ünlü Rus silah kaçakçısı Viktor Bout, hayatında ilk kez mahkemeye çıktı. ABD’nin iadesini istediği Bout, çıkarıldığı mahkemede hakkındaki suçlamaları reddetti.

TAYLAND’IN başkenti Bangkok’ta kendilerini Kolombiya’aki FARC gerilaları olarak tanıtan ABD ajanlarına silah satmaya çalışırken yakalanan Bout, ABD’ye iadesi ile ilgili yapılan duruşmada, ‘Tayland’da yanlış olan hiçbir şey yapmadım’ diyerek kendini savundu. ABD tarafından dört ayrı terör suçlamasıyla itham edilen Bout, Kolombiyalı gerillalara silah sattığı iddialarını da reddederek, ‘Hayatımda ne ABD ne de Kolombiya’da bulundum’ dedi. Bout’un dünyanın farklı savaş bölgelerindekis silah anlaşmaları yapması, kendisine ‘ölüm taciri’ adı verilmesine neden olmuştu. BM büroları ve bazı Batılı ülkelerin hükümetlerinin hazırladığı raporlara göre, Bout diktatörler ile Afrika ve Afganistan’daki savaşan kesimlere silah satarak, BM’nin koyduğu birçok silah ambargosu kararını ihlal etti.

KIZIL ORDU’YU SATTI

BOUT, Haziran’da başlayan davasında, savunma avukatlarının oyalama taktikleri sayesinde bugüne kadar hakim önüne çıkmamıştı. Mahkeme başkanı, duruşmaların Çarşamba günü bitmesini beklediğini söylerken, savunma avukatları yeni tanıklar gösterme gerekçesiyle süreyi uzatacaklarını belirttiler. Sovyetlerin yıkılmasından sonra ordudaki görevinden ayrılarak hava yolu taşımacılığına başlayan ve bu işten ciddi paralar kazanan Bout’un, karmaşık yöntemlerle Kızıl Ordu’nun askeri mühümmatını diğer ülkelere pazarlayarak silah tüccarlığına başladığı belirtiliyor.

Hayatı film oldu

DÜNYADAKİ birçok terör örgütüne silah sattığı sanılan, Farc militanlarının yanısıra Liberya’nın savaş lordu ve eski devlet başkanı Charles Taylor, Kongolu isyancılar, 11 Eylül saldırılarının hemen öncesine dek Afganistan’daki Taliban ve El Kaide militanlarına silah satmakla suçlanan Bout’un yaşamı, Amerikalı aktör Nicolas Cage tarafından canlandırılan 2005 yapımı ‘Lord of War’ (Savaş Tanrısı) adlı filme de esin kaynağı olmuştu.

Star



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs