En Sıcak Konular

Avusturya: Müzakerelerin sonunda tam üyelik çıkmaz

0 0 0000 00:00 tsi
Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel, "Türkiye ile müzakerelerin sonunda tam üyeliğin dışında bir şeyin çıkacağını" ileri sürdü.

AB'nin 14-15 Aralık zirvesinden önce Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik ile ortak basın toplantısı düzenleyen Schüssel, Avusturya devlet televizyonu (ORF) muhabirinin Türkiye'ye ilişkin ısrarlı sorularına şu yanıtı verdi:
"Türkiye ile ucu açık müzakere kararı alındı. Bunu iki seneden beri söylüyorum. Anlamak isteyen anlıyor zaten. Ucu açık müzakere demek, sonunda tam üyeliğin dışında da bir şeyin çıkmasının mümkün olduğu demektir. Ayrıca Türkiye konusunda bir dizi koruma mekanizması var. Öncelikle Avusturya iş piyasasını Türk iş gücüne açmamız söz konusu değil."
Schüssel, başka bir soru üzerine, "Türkiye ile müzakerelerin sonunda tam üyelik kararının çıkması halinde ise Avusturya'nın referanduma gideceğini" belirtti ve "referandum kararının parlamentodaki tüm partilerin oy birliğiyle aldığını" kaydetti.

"HER BAŞLIK İÇİN 70 KEZ OYDAŞMA GEREKLİ"

AB dışişleri bakanları toplantısında Türkiye ile 8 başlıkta müzakereleri dondurma kararının benimsendiğini anımsatan Schüssel, "Türkiye ile toplam 35 başlıkta müzakere yapılacağını dikkate aldığımızda, bundan sonra her başlığın açılmasında ve kapanmasında toplam 70 kez oydaşma sağlanması gerekiyor" dedi.
Türkiye ile müzakerelerin bundan sonra nasıl devam edeceği yolundaki bir soruya ise Schüssel, "Türkiye ile müzakerelere evet diyoruz. Ancak başlık başlık gideceğiz. Ve her başlığın açılması ve aynı şekilde kapatılması için oydaşma gerekecek" yanıtını verdi.

PLASSNIK: "TÜRKİYE'YE ÖZEL İSKONTO YAPAMAYIZ"

AB dışişleri bakanları toplantısında Türkiye ile 8 başlıkta müzakerelerin dondurulması kararının "adil bir karar " olduğunu savunan Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik de, "Türkiye'ye özel iskonto yapamayacaklarını" söyledi.
Müzakere sürecinde "her zaman kavşaklar bulunduğunu" ifade eden Plassnik, "Sekiz başlıkta müzakerelerin dondurulmasının Türkiye ile müzakerelere asgari bir yıl ara verileceği anlamına geldiğini, Türkiye'nin bu arayı reform sürecindeki eksiklerini tamamlamak için kullanabileceğini" söyledi."AB'nin müzakere sürecinde Türkiye'ye çifte standart uygulayıp uygulamadığı" sorusuna Plassnik şu yanıtı verdi:"Çifte standart uygulandığı görüşüne katılmıyorum. Türkiye Ankara Protokolünün uygulanmasına ilişkin 21 Eylül 2005 tarihinde tek taraflı bir belge imzaladı. Kendisinden haklı olarak bu yükümlülüğünü yerine getirmesini istiyoruz."
Plassnik, AB dışişleri bakanları toplantısında müzakerelerin 8 başlıkta dondurulmasının benimsenmesini "akıllı ve mantıklı bir karar" olarak niteledi. Plassnik, kendisinin başından beri savunduğu, "Başlıkların açılabilmesi için siyasi değerlendirme süreci konusunda oy birliği sağlanmasından özellikle büyük memnunluk duyduğunu" kaydetti.
Avusturya Dışişleri Bakanı, siyasi değerlendirme süreciyle, AB Komisyonunun 2007, 2008 ve 2009 yıllarında Türkiye'nin Ankara Protokolüne ilişkin yükümlülüklerini hangi derecede yerine getirdiğini kontrol etme imkanına sahip olacağını söyledi.



Bu haber 416 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,967 µs