En Sıcak Konular

Telefon dinleme çetesi nasıl çökertildi?

23 Aralık 2008 08:15 tsi
Sakarya Vali Yardımcısı Haluk Nuri Ballı'nın haziranda tutuklanmasıyla sonuçlanan 'ihale çetesi' soruşturması, yasadışı dinlemelerde kullanılan cihazların ne kadar yaygınlaştığını gözler önüne serdi.

Soruşturmayı genişleten polis hem Şeker Fabrikası'nda ihaleye fesat karıştıran yeni bir şebekeye ulaştı hem de bu tür örgütlere yasadışı telefon dinleme programı satan Ercan Ö.'yü gözaltına aldı. Hakim karşısına çıkan Ercan Ö., şebekeye cep telefonu aracılığıyla dinleme yapma imkânı tanıyan casus yazılım sattığı gerekçesiyle tutuklandı. Polisteki ifadesinde, sattığı ürünlerin yasal olduğunu ve hiçbir kurumun iznine gerek duymadığını söyleyen Ercan Ö., kendisini savunurken çok sayıda şirketin internet üzerinden bu ürünleri pazarladığı bilgisini de verdi. Casus yazılım olayı, Sakarya Emlakçılar Odası'nın eski başkanı Keramettin Uçak'ın 31 Ocak 2008 tarihinde bürosunda intiharıyla gündeme geldi. Uçak'ın bıraktığı ihbar mektuplarındaki bilgi- ler üzerine harekete geçen polis, ihalelere müdahale eden bir şebekeyi deşifre etti. Aralarında Ballı'nın da bulunduğu kişiler tutuklandı.

Soruşturmada Ercan Ö. adlı kişi, Sakarya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Sakarya Şeker Fabrikası ihalesine fesat karıştırıldığı gerekçesiyle yapılan çete operasyonunda tutuklanarak cezaevine konuldu. Şebekeye telefon ve ortam dinlemeye imkân sağlayan programlar satmakla suçlanan Ercan Ö., polisin dinlemesine takılınca cezaevine konulan ilk casus program satıcısı oldu.

Sattığı ürünlerin yasal olduğunu iddia eden Ercan Ö., savcılıktaki ifadesinde hiçbir kurumdan yasal izin alınmasına gerek olmadığını savundu. Ercan Ö.'ye, casus program sattığı ve aynı operasyonda tutuklanarak cezaevine konulan çete üyesi Özgür B. ile yaptığı telefon görüşmeleri de soruldu. Ercan Ö.'nün, program sattığı çete üyesine telefona yükleme yaptığı paketinin iki tane olduğunu, bunlardan birinin ortam dinleme ve arama bildirim, diğerinin ise mesaj bildirim programı olduğunu söylediği kayda alındı. Polis, telefon ve ortam dinleme programları satan Ercan Ö.'ye ifadesinin en sonunda ise sattığı ürünün sonuçlarını anlatıyor. Buna göre, organize suç örgütü üyesi Özgür B., programı Adapazarı Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Keramettin Uçak'ı izletmek için kullandı. Uçak'ın telefonları ile bulunduğu ortamı dinlediler ve bunları kayıt altına alarak şahsa baskı ve şantaj unsuru olarak kullandılar. Neticede şahsın ölümüne sebep olan intihar süreci yaşandı.

zaman

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs