'Tek adam' devri CHP de resmen başladı | " /> 'Tek adam' devri CHP de resmen başladı | "/>

En Sıcak Konular

'Tek adam' devri CHP de resmen başladı

22 Aralık 2008 16:20 tsi
'Tek adam' devri CHP de resmen başladı CHP tüzük ve program kurultayında, partinin kurulduğu günden bu yana varolan genel sekreterlik kurumu lağvedildi. Genel sekreter Önder Sav artık ‘evrak memuru.’

Çünkü artık kendi seçeceği yardımcıları olmayacak, partideki ikinci adamlık konumunu yitirecek. Baykal da bundan böyle CHP’yi tek adam olarak yönetecek

CHP, tüzük değişikliği ile genel başkanı ‘tek adam’ yaptı ve yönetim sorumluluğunu tümüyle kendisine verdi. Değişiklikle Genel Sekreterlik kurumu ortadan kaldırıldı ve Genel Sekreter ‘evrak memuru’ konumuna indirgendi.
CHP’nin dün Sheraton Oteli’nde toplanan 14. Olağanüstü Kurultayı, parti program ve tüzüğünde önemli değişiklikler yaptı. Kurulduğu günden bu yana ‘güçlü genel sekreter’ modeliyle yönetilen CHP’de, sağ partilerin yönetim modeline geçildi.

MYK’yı Parti Meclisi seçiyordu

CHP’nin mevcut tüzüğüne göre Kurultay’da seçilen Parti Meclisi (PM), 20 kişilik Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) seçiyordu. Parti Meclisi ayrıca MYK üyeleri arasından Genel Sekreter ile Genel Sayman’ı da seçme hakkına sahipti.
Genel Başkan MYK üyeleri arasından ‘yeteri kadar’ yardımcı belirliyordu. Bu sayı da genel olarak dördü geçmiyordu. Genel Sekreter de Genel Başkana danışarak yine MYK üyeleri arasından dört yardımcı atıyordu. Partiyi de 20 kişilik MYK yönetiyordu.
Genel Sekreter partinin ikinci adamı konumundaydı ve örgüt ve siyasi işlerin tek hakimiydi.
Dünkü Kurultay, CHP’deki bu yapıya son verdi. Tüzük değişikliği ile Genel Başkan ‘tek belirleyici’ ve ‘tek yönetici’ konuma geldi.
Değişiklikler ana başlıklarıyla şöyle:

- MYK; Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreterden oluşacak.

- Genel Başkan Yardımcıları ile Genel Sekreteri PM üyeleri arasından Genel Başkan tarafından seçilecek.

- Genel Başkan istediği zaman yardımcılarıyla Genel Sekreteri değiştirebilecek. PM üyeleri bu kişileri ancak üçte iki çoğunlukla görevden düşürebilecek. 81 üyeden oluşan PM’de 54 üyeye ulaşılabilirse düşürme işlemi yapılabilecek.

- Genel Başkan Yardımcıları da kendilerine parti içinden ya da dışından yardımcılar alabilecek.

- Genel Başkan Yardımcılıkları için 13 alan belirlendi. Bunlar, örgüt, seçim, tanıtım ve basın, yerel yönetimler, meslek örgütleri, dış ilişkiler, kadın, gençlik, ekonomi, halkla ilişkiler, AR-GE, parti içi eğitim ve idari-mali işler.

- Genel Başkan isterse ve PM onaylarsa yeni alanlar belirlenecek ve Genel Başkan Yardımcılarının sayısı artabilecek. Seçimi yine Genel Başkan yapacak.

- İdari ve Mali İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı saymanlık işlerine de bakacak.

- Genel Sekreter, devlet katında ve adliyede partiyi temsil edecek, genel evrak kaydını yapacak, haberleşme ve yazışmalardan sorumlu olacak.

- Personel ücretini, kirayı, sigorta primlerini ve vergileri ödemeyen il ve ilçe başkanları görevden alınacak.

Muhalefet edemezsin

- Hazırlanan çalışma raporlarına muhalefet şerhi yazmamış olan üyeler kongrelerde rapor aleyhine konuşma yapamayacak.

- PM üyeleri de eğer muhalefet şerhi yazmamışlarsa kurultayda konuşamayacak.

- TBMM grubunda Grup Başkanvekilleri ve yöneticileri iki yıl için seçilecek, her yıl yöneticileri yenileme geleneğine son verilecek.

Baykal’a göre ‘özür’ün kökü dışarıda

Kurultay’da konuşan Baykal şu değerlendirmeleri yaptı:

Bilinçli kampanya

“Birileri Türkiye’de yapay azınlıklar yaratmaya çalışıyor. Buna fırsat vermeyeceğiz. Gereksiz husumet yok, suçlama yok, kırgınlık yok. Türkiye’yi kendisini suçlu hissetmesini sağlamaya yönelik bir büyük uluslararası çabanın sistematik olarak yürütülmekte olduğunu görüyoruz. Hedeflerine ulaşabilmek için kampanyayı bilinçli bir şekilde birileri götürüyor olabilir. Yüzyıl önceki olaylar dolayısıyla Türkiye’de bir suçluluk duygusu yaratılmak isteniyor.

Başbakan’ın sıkıntısı

Doğalgaz alamayan halk kömür yakıyor, bu da milleti zehirliyor’ diye yazan gazeteye ‘Ya kapatırsın ya da yalan yazamazsın’ diyor. Bunu söylemek Başbakan’ın hakkı mı? Zaten Başbakan’ın denetimde bir medya var. Onun dışında iki grup var. Bu iki gruptan birisi için ‘almayın’ çağrısını Başbakan kendisi yaptı. Şimdi diğer grubu da ‘kapatın’ diyor. Başbakan’ın sıkıntısı gazete kapatmakla geçmez.”

Taraf



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,180 µs