En Sıcak Konular

Devler kurtuldu ama yan sanayi kanıyor

22 Aralık 2008 16:05 tsi
ABD’de otomotiv sektöründeki deprem yan sanayiyi de olumsuz etkiliyor. Meksikalı Alfa, dokuz fabrikada üretimi durduracak. Amerika’da Visteon ve İzmit’te de tesisleri bulunan Federal Mogul binlerce işçi çıkaracak

Küresel ölçekte otomotiv sektörünün içinde bulunduğu kriz, sektöre orijinal ve yedek parça üreten yan sanayiyi de olumsuz etkiliyor. ABD’li üç büyük otomotiv şirketi General Motors (GM), Chrysler ve Ford’un içinde bulunduğu sıkıntılı durum, bu şirketlere yedek parça üreten içerideki ve dışarıdaki şirketlerin de üretimini durdurmalarına ve işçi çıkarmalarına yol açıyor.

Alfa dokuz fabrika kapattı

Bu şirketlere yedek parça tedarik eden Meksikalı Alfa firması, Meksika’da otomotiv parçaları üretilen dokuz fabrikasında üretimi geçici olarak durduracağını açıkladı.
ABD’de ise ülkenin önde gelen otomotiv orijinal ekipman ve yedek parça tedarikçisi iki firmadan biri binlerce işçiyi işten çıkarma kararı aldı, diğeri ise 2008 yılına ilişkin mali tahminlerini düşürdü.

F-M’de 4600 işçi yolcu

Federal Mogul (F-M), “küresel otomotiv piyasasında zor koşulların sürmesi’’ nedeniyle öncekilere ilaveten 4 bin 600 işçinin daha işten çıkarılacağını açıkladı. Piston, buji, rulman ve diğer oto parçaları üreten Federal Mogul, işçi çıkarmaların 2009 yılının ilk çeyreğinde başlayacağını belirtti, ancak bundan hangi fabrikalarının etkileneceğine ilişkin bilgi vermedi.
Federal Mogul Başkanı ve Üs Yöneticisi Jose Maria Alapont, yaptığı açıklamada, “”Şirketi, otomotiv sektöründeki tahmin edilemez güçlüklere hazırlamak için bu önlemlerin alınması gerekliydi’’ dedi. Visteon şirketi de “otomotiv endüstrisindeki belirsizlik ve küresel araç üretimindeki düşüşün beklenenden fazla olması nedeniyle 2008 yılında zaten geri çekilen satış tahminlerini daha da düşüreceğini’’ bildirdi.
Gelecek yılın ilk çeyreğine kadar 800 işçinin işten çıkarılması planını tamamlayacağını, bunun maliyetinin 60 milyon doları bulmasını beklediğini bildiren Visteon, ekim ayında 2 bin 800 işçinin işine son vereceğini açıklamıştı.
Şirket, bu yıl için satış tahminlerini 600 milyon dolar azaltıp 9.4 milyar dolara  çekerek, sektördeki belirsizlik nedeniyle 2009 yılı için bir tahmin açıklamayacağını da kaydetti.

F-M İzmit denetçisi uyarmıştı

Federal Mogul’un İzmit’te faaliyet gösteren iştiraki Federal Mogul İzmit Piston’un, 2008 yılı üçüncü çeyrek bilançolarını denetleyen Değer Bağımsız Denetim ortak başdenetçilerinde İbrahim Özdemir, 14 Kasım 2008 tarihli bağımsız denetim raporunda aralık ayının kritik olduğunu gösteren uyarılarda bulunmuştu.
Raporda şöyle denilmişti: “Yurt dışı piyasalarda başlamış olan ve Türkiye’yi de etkilemeye başlayan global finans krizi, şirketin faaliyet gösterdiği sektörü de etkilemeye başlamıştır. Yurtdışı siparişlerin azalma eğilimine girdiği bu dönemde şirket, atıl kaynak yaratmamak için üretim planlarını gözden geçirmiş ve vardiya azaltmasına gitmiştir. Hali hazırda şirketin likidite riski oluşmamış olmakla birlikte 2008/aralık ayı içinde durum  değerlendirmesi yapılarak, üretimi belirli bir süre için durdurma seçeneği de dahil birçok alternatif ele alınacaktır.”

İkinci el satışına kriz freni

ABD, Meksika ve Türkiye’de yaşanan depremlere rağmen ABD’li ikinci el otomobil pazarlama şirketi Manheim ve Borusan şirketi Otomax’ın ortaklığıyla kurulan Manheim Türkiye Genel Müdürü Cengiz Temel, 2008’de 2 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarını belirterek, “Satış olarak da aralık başı itibariyle 2008 hedefini gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 bin aracın satışına aracılık ettik” diye konuştu. Temel, 2009 satış hedefleri konusunda, “12 bin 500-13 bin aracın satışına aracılık etmeyi hedefliyoruz. Krize rağmen biz hedeflerimizi değiştirmedik” dedi.
Krizin yansımalarına ilişkin olarak da Temel, “Eskiden bizden her hafta araç alan üyemiz, iki haftada bir gelmeye başladı. İki haftada bir gelenler üç haftaya, üç haftada bir gelen, dört haftaya çıktı. Üyelerin ellerindeki aracı likide etme süreci artıyor. Adetsel anlamda düşmedi satışlarımız, fakat bayilerin araç alım sıklığı olarak düştü. 2008’in başındaki performansı üyelerimiz devam ettirebilmiş olsaydı, 2008 için koymuş olduğumuz hedefin yüzde 25-30 üzerine çıkmış olacaktık” değerlendirmesinde bulundu.
Temel 2009 için, “Talebin de ertelenmesiyle beraber 2009’un otomobil sektörü için iyi bir sene olmayacağını, kötü bir sene olacağını düşünüyoruz. Ama hiçbir zaman 2001’deki gibi olmayacağını da söyleyebiliriz. Satışlar, ikinci elde 700-800 binler civarında gerçekleşir tahminindeyiz. İlk üç ay kritik. Kredi kanalı açılmadığı sürece Türkiye’deki otomobil pazarının tekrar eski dönemlerine dönmesi çok zor” şeklinde konuştu.

Taraf



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,850 µs