En Sıcak Konular

Mama şişesinde plastik olur mu?

0 0 0000 00:00 tsi
Mama şişesinde plastik olur mu? Anneler dikkat… Bebeğinize güvenle mama şişesini uzattığınızı düşünün. Bir daha düşünün... Kullandığınız şişe plastikse, bu yazıyı okumanızda fayda var.

Hayatlarına en iyi şekilde başlayabilmeleri için bebeklerimizi korumaya çalışırız. Uzun zamandan beri bebeklerimizin hayata başlangıçlarında en iyi besinin anne sütü olduğunu biliyoruz. Fakat, bazı durumlarda, anneler sütlerini plastik kutularda saklamakta veya bebeklerinin oynaması için plastik oyuncaklar vermektedirler.

Mama şişesinde zehirli kimyasallar

Bebeklerin ve küçük çocukların temas ettiği plastik malzemelerin, sağlıklarına olumsuz bir etkisi olduğu çoğu yerde tartışılmaya başlandı. Oysa her yerimiz, her tarafımız plastik. Maalesef bu plastiklerin çoğunda da tehlikeli kimyasallar bulunuyor. ABD’de Halkın Yararı için Araştırma Grubu’nun yaptığı bir araştırmaya göre, dokuz bebek ürününde zehirli kimyasal madde kullanıldığı tespit edildi. 2004 yılında yapılan bir çalışmada ise, çoğu mama şişesinde bulunan bisphenol-A maddesinin, insan hücrelerinde yapısal anormalliklere yol açma potansiyeli olduğu ve hücre büyümesini engellediği görüldü. Küçük yaşta zehirli kimyasallara maruz kalmak nörolojik ve davranışsal bozukluklara yol açabilir. Kaliforniya’da iki zehirli kimyasalın; fatalat (phytalates) ve bisphenol-A’nın bebek ürünlerinde kullanımının yasaklanması gündemde. Kaliforniyalı bir sivil toplum örgütünden yapılan açıklama ise şöyle: “Anne-babalar bebeklerine mama verdikleri plastik şişenin bebeklerinin sağlığı için ne kadar zararlı olduğunu bilseler şaşırırlardı. Bu kimyasallarla ilgili bilimsel kanıtlara baktığınız zaman, bebek ürünlerinde kullanımlarının yasaklanması gerektiği ortaya çıkıyor”.

Anne sütü koruyor

Aslında bebeklerimizin bu kimyasallara maruz kalmasını bir ölçüde engelleyebiliriz. Annenin bebeği mümkün olan en uzun süre emzirmesi, onun bağışıklık sistemi için en iyi korumayı sağlayacaktır. Anne sütünün, bebeğe sağladığı optimal besin oranlarının yanı sıra,  içerdiği antioksidan maddelerle bağışıklık sistemini güçlendirdiği bir gerçek. Anne sütü aracılığıyla bebek çevresindeki kirliliğe ve patojenlere karşı da korunmuş olur.

Mama şişesi kullanmak zorundaysanız

Eğer şişe kullanmak zorundaysak, şişenin hangi plastik maddelerinden yapılmış olduğu çok önemli. Çoğu mama şişesinin en altında uluslar arası geri dönüşüm işaretleri bulunur. Uzak durmanız gereken en tehlikeli plastik çeşidi polikarbonat (polycarbonate)’tır. Polikarbonatın geri dönüşüm sayısı 7’dir; şeffaf ve sert bir malzemedir.

Plastikler çözünerek kimyasal bileşenlerine de ayrılabilirler. Bu nedenle, çatlamış, çizilmiş, zarar görmüş şişeleri atmak da çok önemlidir. Sütü plastik şişe içinde uzun süre bekletmemeye özen göstermelisiniz. Plastik şişeleri veya plastik kap kacağı temizlerken güçlü deterjanlar veya çok sıcak su kullanmamalısınız.

Bebekleri kurtaracak öneriler:

1. Bebeğinizi iki yaşına kadar emzirin. Bağışıklık sisteminin en iyi şekilde gelişebilmesi için altı aylık olana kadar katı gıda vermeyin.
2. Plastik şişe ve kap kacağı mümkün olduğu kadar kullanmamaya çalışın. Bulabildiğiniz durumlarda cam ambalajı tercih edin.
3. Besinleri saklama amaçlı olarak cam kapları tercih edin. Anne sütünü saklayacağınız durumlarda cam kap kullanın.
4. Çizilmiş veya bulanık görünen plastik mama şişelerini atın.
5. Yerleri döşemeleri ve halılarda sadece doğal malzeme kullanın.
6. Bebeklerin elbiselerini, yataklarını, oyuncaklarını tahta, pamuk, yün gibi tamamen doğal malzemelerden üretilmiş olanlardan seçin.
7. Besinleri plastik kaplar içinde ısıtmaktan, yağlı yiyecekleri plastik kaplara veya plastik folyoya koymaktan  kaçının.
8. Küçük çocukların dişlerinin kaşındığı zamanlar ısırması için plastik oyuncak vermeyin.
9. PVC ve Styrene’den imal edilmiş her türlü malzemeden ve üründen uzak durun.
10. Bebek maması için plastik şişe kullanmak zorundaysanız geri dönüşüm kodu 1, 2 veya 5 olanlarını tercih edin. Geri dönüşüm kodu 7 (polikarbonat) veya 3 (PVC) olan şişeleri satın almayın.

Kaynak: Women’s Health

Konuyla ilgili diğer yazılarımız için tıklayın:

Bebekleri kimyasallardan nasıl koruruz?
Kimyasallar çocuk beynini mahvediyor
"Erken ergenlik” oyuncaklarına yasak



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,891 µs