Asit kuyuları açılsın! | " /> Asit kuyuları açılsın! | "/>

En Sıcak Konular

Asit kuyuları açılsın!

22 Aralık 2008 12:18 tsi
Asit kuyuları açılsın! Güney'in kuyu idrdiaları sonrası, kayıp yakınları 'Asit kuyuları açılsın' diye savcılığa başvurdu.

Bitlis'in Mutki ilçesindeki tapu ve nüfus müdürleri ile iki yakınlarından 13 yıldır haber alınamıyor. Akrabalarının 90'lı yıllarda faili meçhul cinayete kurban gittiğini iddia eden yakınları, Mardin ve Şırnak'taki bazı kuyulardan insan iskeletlerinin çıkmasıyla soluğu savcılıkta aldı.

Ergenekon davası kapsamında hakkında soruşturma süren Tuncay Güney'in, 'Binlerce Kürt kökenli vatandaşın cesetleri Mardin bölgesindeki BOTAŞ tesisleri yakınlarındaki kuyulara gömüldü' iddiası üzerine, kayıp yakınları Kızıltepe ve Mutki savcılıklarına dilekçe vererek, BOTAŞ'a ait Silopi ve Kızıltepe'deki bazı kuyuların açılmasını istedi.

Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda çok sayıda kişi kaybolduktan sonra bir daha haber alınamadı. Mutki'de yaşayan Birlik ailesinden Kemal Birlik 1992 yılında işlediği bir suçtan dolayı 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 29 Mayıs 1995 tarihinde cezasını çektikten sonra tahliye edildi. Onu almak üzere Mutki'den Kızıltepe'ye giden Mutki Nüfus Müdürü baba Abdulbaki Birlik, Tapu Müdürü ağabey Zübeyir Birlik ve dayı Zeki Abalık'tan bir daha haber alınamadı. Yapılan bütün ihbar ve aramalara rağmen bulunamayan baba, 2 oğlu ve dayı için gaiplik kararı alındı. Ancak aile, kayıplarının peşini bırakmadı.

Tuncay Güney'in kamoyuna yansıyan ifadelerinin ardından 16 Aralık'ta Kızıltepe ve Mutki savcılıklarına dilekçeyle başvurdular. Dilekçede, BOTAŞ'a ait Silopi ve Kızıltepe'deki bazı kuyuların açılması ve iki hafta önce Kızıltepe'nin Katar köyünde çıkarılan iki ceset üzerinde DNA testi yapılması istendi. Katarlı'daki kuyudan önce 2004 yılında Cizre-Silopi yolundaki bir kuyudan da 3 ceset çıkarılmıştı.

'Aradığımız için tehdit edildik'

Kaybolan Nüfus Müdürü Abdulbaki Birlik'in küçük oğlu Çetin Birlik, aradan geçen sürede birçok kuruma başvurmalarına rağmen hiçbir sonuç çıkmadığını anlatıyor. Konuyu araştırdıkları için bazı şahıslar tarafından defalarca tehdit edildiklerini ileri sürüyor. "O yıllarda araştırdığımız için yol arama ve kontrol noktalarında defalarca tehdit edildik. Uzun bir dönem Mutki'den dışarıya çıkmaya çekindik." diye konuşuyor. Yakınlarının BOTAŞ'a ait asit kuyularında olduğunu iddia ediyor: "Bu konu ile ilgili dilekçe verdik. Babam ve kardeşlerimin bu kuyulardan birinde olduğunu düşünüyoruz." Kayıp nüfus müdürünün diğer oğlu Seyithan Birlik ise, Kızıltepe'ye giderek, avukatla görüşmüş. Kuyulardan çıkarılan cesetler üzerinde DNA testi yapılacağını öğrenmiş.

Bitlis Barosu Başkanı Mezher Yürek ise avukat Şevket Epözdemir'in de Bitlis'in Tatvan ilçesinde katledildiğini, ancak faillerinin bugüne kadar bulunamadığını hatırlatıyor. Resmî devlet görevlilerinin koruması altında olması gereken insanların aniden kaybolduğuna dikkat çeken Yürek, "Devlet kendi memurlarının bile peşine düşmüyor. Geçmişteki kayıp dosyalarının araştırılmadığını hepimiz biliyoruz."

Bu arada, Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, son üç günde kendilerine 4 mağdur ailesinin dilekçe ile kayıp yakınlarının bulunması için müracaat ettiğini söyledi. Aileleri cumhuriyet başsavcılığına yönlendirdiklerini aktardı.

Kaynak: Zaman

 



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,799 µs