Ankara düğümünü kim çözecek? | " /> Ankara düğümünü kim çözecek? | "/>

En Sıcak Konular

AKP'nin Ankara düğümünü kim çözecek?

22 Aralık 2008 11:59 tsi
AKP'nin Ankara düğümünü kim çözecek? MHP ve CHP adaylarını açıklamışken AKP'deki suskunluk neyin habercisi?

Adem Yavuz Arslan / Bugün

Gökçek ve Gordion Düğümü

AK Parti’nin Ankara adayı Gordion Düğümü gibi oldu. Hikaye malum. Frigya Kralı Midas’ın babası Gordios arabasına kimsenin çözemeyeceği bir düğüm atar.

Efsaneye göre de düğümü çözen Asya’nın hakimi olacaktır. Kimse düğümü çözemez. Sonunda Büyük İskender Ankara’ya gelir, kılıcını çekip düğümü keser, ‘sorunu’ çözer. Biraz abartı gelebilir. Ama AK Parti’de Ankara adaylığı gerçekten de Gordion Düğümü gibi oldu.

Gökçek’in ‘banko’ denilen adaylığı ‘ belki’ye döndü. Gelişmeleri üst üste koyup analiz edince ‘siyasette bir gün bile uzun bir zamandır’ sözünün ne kadar doğru olduğu ortaya çıkıyor. Melih Gökçek, birisi alt belediye olmak üzere 4 dönemdir başkan. Ankara’ya katkısı ortada. Pratik ve iş bitirici.

Bazen gereksiz polemiklere giriyor ama başkanlıktaki performansı pozitif. Fakat iktidarın yıpratıcılığı ister istemez ‘küskünler ordusu’ oluşturmuş. Gün de küskünlerin günü. Yakın zamana kadar Gökçek’in yeniden adaylığı kesin gibiydi. Hatta Başbakan’ın Kızılcahamam’da, ‘başarılı belediyecilik’ örneklerini sıralarken Ankara’yı refere etmesi ‘aday ilanı’ olarak da görülmüştü.

Aynı refereyi başkanın iftarına katılarak da yapmıştı. Bayramdan önce 12 büyük şehir adayının açıklanacağını bizzat Erdoğan söylemişti. Ama 20 gün geçti, MHP ve CHP adaylarını açıkladı AK Parti’de bekleyiş sürüyor. Kulislere göre AK Parti’de Gökçek’e karşı ciddi bir defans var. Kan değişimi isteyenlere göre Gökçek çok yıprandı. Solun Karayalçın’la ittifakı, MHP’nin de Mansur Yavaş gibi Ankara’da bilinen bir ismi koyması AK Parti’yi daha dikkatli olmaya itiyor.

Karayalçın’ın tüm sol oyları alsa da kazanamayacağı matematiksel olarak ortada. DTP’nin de bu sol ittifaka destek vereceği söyleniyor. AK Parti adayının hem tabanın hem milliyetçilerin oyunu alması gerekiyor. MHP’nin böleceği oy Karayalçın’a başkanlığı getirebilir. Yani çok bilinmeyenli, sıkıntılı bir dönem. Kesin olan da şu: Ankara’yı kaybeden uzun vadede iktidarı da kaybeder.

Usta bir polemikçi olan Gökçek’in Kılıçdaroğlu ile düellosundaki performansı da tartışmayı alevlendirdi. Gökçek kendisine yönelik kumpas olduğunda ısrarlı. Uğur Dündar’a tepkili. Kendisi üzerinden AK Parti’nin yıpratılmak istendiğini söylüyor. Bazı medya gruplarıyla CHP’nin ortak hareket ettiğini iddia ediyor.

Gökçek’e göre Ankara’yı AK Parti’den alabilmek için önce kendisini saf dışı bırakmaya çalışıyorlar. Görünen o ki isminin aday olarak açıklanmamış olması Gökçek üzerinde gerginliğe yol açmış. Ama bir gerçek daha var ki, Ankara adayı ilan edilinceye kadar Gökçek ve AK Parti’ye yönelik taarruz devam edecektir.

Parti yönetiminin adayı açıklayarak yıpratma kampanyasını bitirmesi gerektiği de konuşulmaya başlandı. Parti’de Gökçek’in adaylığına karşı çıkanların tezleri ise ana hatlarıyla şöyle; Öncelikle Gökçek’in kendini partiden bağımsız görmesine tepkililer.

Etkili bir AK Parti kurmayı ‘kimse kendini partinin üstünde göremez” diyor. Gökçek’in başarısızlığı gibi bir tezleri yok ama ‘metal yorgunluğu’ iması var. Ama her şeye rağmen Gökçek’le devam kararı çıkacakmış gibi ifadeler de kullanılıyor. Bir diğer nokta da 3 dönem sınırı. Başbakan Erdoğan’ın bu konuda hassas olduğu biliniyor. Şu anda yeni anketler, temayül yoklamaları yapılıyor.

Başbakan kurmay heyetiyle bugün 41 ilin belediye başkanı ile ilgili tek tek çalışma yapacak. Yarından itibaren bölüm bölüm açıklayabilir. Ankara ile ilgili karar hafta sonuna kalacak gibi. Sürpriz adayların çıkabileceği de konuşuluyor. Son ve belirleyici sözü söyleyecek olan Başbakan Erdoğan ise henüz elini açmadı. Mevcut alternatifleri ve ‘sürpriz’ isimleri kafasında tartıyor. Gordion Düğümü’nü çözen İskender gibi, kılıcı eline alıp düğümü çözecek.



Bu haber 720 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,986 µs