kritik isimler savunmada | " /> kritik isimler savunmada | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'da kritik isimler savunmada

22 Aralık 2008 10:30 tsi
Ergenekon'da kritik isimler savunmada 
"Ergenekon"davasının 30'uncu duruşmasında, tutuklu sanıklardan gazeteci Vedat Yenerer savunmasını yapıyor.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü duruşmasına, Erkut Ersoy, Hüseyin Görüm, Oğuz Alpaslan Abdülkadir ve Sevgi Erenerol dışındaki 40 tutuklu sanık katıldı. Başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay'ın gelmediği duruşmada, tutuksuz sanıklardan İsmail Eksik ile Güler Kömürcü Öztürk de hazır bulundu. Duruşma, tutuklu sanıklardan gazeteci Vedat Yenerer'in savunmasının alınması ile sürüyor.

SAVUNMADA ORTAK DİL KULLANILDI

Ergenekon Terör Örgütü Davası'nda iki aylık bir süreç geride kalırken, tartışmalarla dolu 29 duruşma yapıldı. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün de aralarında bulunduğu 19 sanığın savunması tamamlandı. Savunmalarda pekçok sanığın ortak dil kullanması dikkat çekerken, gizlenmeye çalışılan ilişkiler çapraz sorgularda ortaya çıktı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gördüğü yüzyılın davası, Silivri Cezaevi’nde inşa edilen duruşma salonunda 20 Ekim'de başlamıştı. İlk gün salonun içinde ve dışında suni tartışmalar ve gösteriler yapıldı. Bazı medya kuruluşlarının soruşturma aşamasında başlattığı davayı sulandırma çabaları duruşmalar sırasında da sürdü.

Şu ana kadar 29 oturumun yapıldığı davanın birinci duruşmasında iddianamenin okunmasının ardından 19 tutuklu sanık savunmasını yaptı. Savunma yapan sanıkların tamamı avukatlarıyla birlikte yazdıklarını savunmalarını okudular. Savcıların sorularına verdikleri, "hatırlamıyorum, savunmamda belirttim, cevap vermiyorum, bu soruyu kabul etmiyorum" gibi benzer cevaplar savunmalarda ortak bir dil kullanıldığını gösterdi. Ancak çok önemli sorulara verilen "cevap vermiyorum" yanıtları sanıkların birşeyleri gizlemeye çalıştığını ortaya çıkardı.

SANIKLAR İLİŞKİLERİNİ GİZLEDİ

Sorgulamalarda dikkat çeken en önemli noktalardan biri, sanıkların birbirleriyle olan ilişkilerini gizlemeye çalışmaları oldu. Söz konusu isimlerin başında Veli Küçük vardı. Çapraz sorguda emekli Orgeneral Şener Eruygur'u tanımadığını söyleyen Küçük, ajandasındaki "Eruygur'la görüşülecek, görüşüldü" notlarının hatırlatılması üzerine, orduevinde Eruygur'la değil başkasıyla görüştüğünü ileri sürdü.

ÇAPRAZ SORGUDA ÇÖZÜLDÜLER

Sanık Muammer Karabulut da, geçmişte basın açıklaması yapıp savunduğu Muzaffer Tekin'i tanımadı. Karabulut ayrıca, sanıklardan Sevgi Erenerol'la 2005 yılından beri tanıştığını söyleyince üye hâkim Hasan Hüseyin Özese araya girdi: "2005'ten beri tanıdığın Erenerol'la telefonda 632 kez ne konuştunuz?" diye sordu.

Ergenekon soruşturmasının devam etmesi sebebiyle sanıklara bazı önemli bağlantıların sorulmadığı görülüyor. Davanın ilk duruşmasının geride kalan iki aylık bölümünde tutuklu sanıklardan yarıya yakını ifade verdi. Önümüzdeki duruşmalarda da savunmasını yapacaklar arasında davanın çok önemli isimleri bulunuyor.

KRİTİK İSİMLER SAVUNMA YAPACAK

Ergenekon terör örgütü davasının en önemli tutuklu sanıkları arasında yer alan İşçi Partisi Genel başkanı Doğu Perinçek iddianamede 45. sanık olarak savunmasını yapacak. Geride gelen oturumlarda sürekli mahkeme heyeti ve savcılarla tartışan Perinçek'in savunmasını nasıl yapacağı merak konusu oldu.

Silahlı terör örgütü kurma, yönetme zorla hükümeti ıskata teşebbüs, TC hükümetine karşı silahlı isyana tahrik'le suçlanan Doğu Perinçek'e, evinde ve işyerinde ele geçen Devletin önemli kurumlarına ait çok gizli belgeleri kimden ve hangi amaçla temin ettiği sorulacak.

TUTUKLULARIN ARDINDAN TUTUKSUZ SANIKLAR İFADE VERECEK

Önümüzdeki duruşmalarda Firki Karadağ, Sami Hoştan, Ümit sayın, Emin Gürses, Ferid İlsever, Kemal Kerinçsiz gibi önemli tutuklu sanıkların ardından, Tutuksuz olarak yargılanan sanıkların ifadeleri alınmaya başlayacak. Tutuksuz yargılanan sanıklar arasında Kemal Alemdaroğlu ile İlhan Selçuk'un yanı sıra başka suçlardan tutuklu bulunan Organize suç örgütü liderleri Semih Tufan Gülaltay, ile Sedat Peker'de davanın tutuksuz sanıklarıyla birlikte savunmalarını verecekler.

Kemal Alemdaroğlu ile İlhan Selçuk asrın davasında Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, Hükümete karşı silahlı isyana tahrikle suçlanmasına rağmen, zanlıların yaşları gözönünde bulundurularak tutuksuz yargılanmalarına karar verilmişti.

DAVA HAREKETLENECEK

Davanın bundan sonraki bölümlerinde Ergenekon terör örgütünün kritik isimlerinin savunma yapacak olması ve Ek iddianamenin açıklanmasıyla birlikte mahkeme salonunun oldukça hareketlenmesi bekleniyor.

Asrın davasının yarınki bölümünde, terör örgütünün medya ayağındaki önemli isimlerinden Gazeteci Vedat Yenerer savunma yapacak.

samanyoluhaber



Bu haber 382 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,606 µs