karıştıran iddia | " /> karıştıran iddia | "/>

En Sıcak Konular

Almanya'yı karıştıran iddia

22 Aralık 2008 10:19 tsi
Almanya'yı karıştıran iddia Almanya Başbakanı Merkel, kaynakların Doğuya tahsisi nedeniyle Batı Almanya’nın geri kaldığını ileri sürdü. Kendisi de Doğu Almanya kökenli olan Merkel’in açıklamaları, ülkeyi ‘en hassas yerinden’ böldü.

CICERO dergisine mülakat veren Merkel, bugüne kadar Doğu Almanya’nın kalkınması için 1.5 trilyon dolar harcandığını, Batı Almanya’daki ihtiyaçların ise sürekli ertelendiğini vurguladı. Başbakan, ‘Batı Almanya eyaletlerini dolaştığımda 1960’lardan kalma çok sayıda kamu binası, okullar görüyorum. Buna karşın Doğudakilerin ekserisi yeni’ diye konuştu.

EKONOMİSTLERDEN DESTEK

MERKEL’İN, Almanya’nın üzerinde sık konuşulmasa da en hassas konusu olarak görülen birleşmenin etkilerine dair bu çarpıcı açıklamaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Önde gelen ekonomistler, Başbakana destek vererek, kaynak eksikliğinden Batı’daki altyapının donup kaldığını, diğer yandan Doğudaki kentlere yeni otoyollar, modern yapılar ve tren istasyonları inşa edildiğini kaydetti.

ALTIN KURALI İHLAL ETTİ

ANCAK Merkel’in açıklamaları siyasi çevrelerden büyük tepki gördü. ‘Aptalca’, ‘tehlikeli’ ve ‘bölücü’ açıklamaların, Doğu-Batı rekabetini alevlendirmeme konusunda Alman politikasının yazılı olmayan kuralını ihlal ettiği ileri sürüldü. Koalisyon ortağı Sosyal Demokratlardan Carsten Schneider, ‘Merkel reddi miras yapıyor’ derken, aynı partiden Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit, Merkel’in görüşlerinin, ‘uzun zamandır işittiği en aptalca şey’ olduğunu söyledi.

DEV YATIRIMLAR ÇARE OLMADI

EKONOMİSTLER, iki Almanya’nın birleşmesinin ardından, Doğu Almanya’yı kalkındırmak amacıyla uygulamaya konulan ve 2019’a kadar yürürlükte kalacak ‘dayanışma’ antlaşmasının gözden geçirilmesini talep ediyor. Doğuya devasa boyutlarda yapılan yatırımların çoğunun ise israf olduğu, işsizliğin giderilemediği, göçün önlenemediği ve Batının da bu süreçte ihmal edildiği belirtiliyor.

Star



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,199 µs