işadamlarını uyardı | " /> işadamlarını uyardı | "/>

En Sıcak Konular

Putin işadamlarını uyardı

22 Aralık 2008 09:10 tsi
Putin işadamlarını uyardı Rusya Başbakanı Vladimir Putin, işadamlarına ekonomik sıkıntı nedeniyle çok işçi çıkarmayın diye uyarıda bulundu

Rusya Başkanı Vladimir Putin, ekonomi sıkıntı nedeniyle işsizlik arttığı için işverenlerden gereksiz yere işçi çıkarmamalarını istedi.

Rus haber ajansı Ria Novosti'nin haberine göre, Putin, bakanlarla birlikte yaptığı toplantıda, ''iş adamları gerekmedikçe insanları işten atmamalı. Amacımız (iş yeri) kayıplarını, ayakta kalma becerilerini sürdürmek için asgari seviyede tutmak, ancak karlarını garanti etmek değil'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Aleksandır Zukov da Putin'e, 10-16 Aralıkta 70 bin kişinin işten çıkarıldığını ve 207 bin kadar kişiye ise part time çalışması ya da izne çıkmasının söylendiğini belirtti.

Krizin en fazla makina yapımı, çelik ve kimya endüstrileri, inşaat ve kargo taşımacılığını etkilediğini belirten Zukov, ''eğer özel dikkat gerektiren bölgeler hakkında konuşacaksak, bu bölgeler Vologda, Chelyabinsk, Sverdlovsk, Nizhny Novgorod ve Yaroslavl bölgeleri'' dedi.

Petrol fiyatlarının gerilemesi ve sermaye girişinin azalması yüzünden ekonomisi hızla daralma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan Rusya'da, resmi rakamlara göre işsiz sayısı geçen ay 5 milyon kişiyi (yüzde 6,6) buldu.

Geçen ay 400 bin kişinin işinden olması, Rusya'nın gelecek yılın ortasına doğru durgunluğa sürüklendiğinin bir başka işareti olarak değerlendiriliyor.

 

100 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Bu arada Vladivostok kentinde, ithal otomobillerin gümrük vergisinin artırılmasını protesto eden 100 kişi gözaltına alındı.

Başkent Moskova'nın yaklaşık 6 bin kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu kıyısındaki liman kenti Vladivostok'ta toplanan göstericiler, ithal otomobillerin gümrük vergisinin artırılmasının geçimlerini ''mahvettiğini'' söyleyerek, Putin'e kararı geri alması çağrısı yaptılar.

Gösteriye katılan araba galerisi sahibi Nikolay Kostalenko, ''ailemi geçindirmemin tek yolu araba işi'' dedi.

Kremlin yanlısı Adil Rusya Partisi yetkilisi Nikolay Markovtsev de göstericilerin işlerini korumaya çalıştığını belirterek, ''hükümet insanlarla nasıl etkileşime gireceğini göstermeli. İnsanlarla konuşmalı, onların kollarını bükmemeli'' diye konuştu.

Yerel medya, gösteriye katılan 500 kişiden 100-200'ünün gözaltına alındığını savunurken, yetkililer bu rakamı doğrulamaktan kaçındı.

Rusya'nın başka kentlerinde de bugün, yerli otomotiv sektörünü desteklemek ve Rusların ithal ikinci el araba satın alma tercihlerini engellemek için hükümetin ithal otomobillere gümrük vergisini artırma kararını protesto gösterileri yapıldı.

Rusya'nın doğusunda özellikle ikinci el Japon otomobiller tercih ediliyor.

Uzmanlar, protestoları, ekonomik krizle doğrudan bağlantılı önlemlere Rusların ilk ciddi karşı çıkması olarak değerlendiriyor.

Putin, Tataristan'daki Kamaz kamyon fabrikasını ziyaretinde, Ruslardan yabancı marka yerine yerli üretim arabalardan satın almasını istemiş, yerli üretici üretimi kısmaktan söz ederken, ithal arabalara para verilmesinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.

HaberTürk



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,327 µs