'zorunlu din dersi' istiyor! | " /> 'zorunlu din dersi' istiyor! | "/>

En Sıcak Konular

CHP, 'zorunlu din dersi' istiyor!

22 Aralık 2008 08:43 tsi
CHP, 'zorunlu din dersi' istiyor! Çarşaf açılımının ardından muhafazakar kesime yönelik çok önemli bir adım daha atan CHP, 'seçmeli din dersi' vaadinden vazgeçti.

CHP, dün topladığı 14. Olağanüstü Kurultay'da parti program ve tüzüğünü yeniledi. Daha önceki programda yer alan 'seçmeli din dersi' vaadi, yeni programa girmedi.  
 
CHP böylece çarşaf açılımının ardından muhafazakar kesime yönelik çok önemli bir adım daha attı. Parti tüzüğünde de önemli yeniliklere gidildi; genel sekreterin görevleri kısıtlanırken genel başkan yardımcısı sayısı 13'e yükseltildi. Yeni program ve tüzük, delegeler tarafından oyçokluğuyla kabul edildi.

Bir süredir 'çarşaf açılımı' nedeniyle kamuoyundan büyük destek alan CHP, benzer bir girişimi 'din eğitimi' konusunda yaptı. Yıllardır parti programında yer alan 'eğitim sisteminde din eğitiminin sadece isteğe bağlı hale getirilmesi' talebi çıkarıldı. Bunun yerine, "Din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin Anayasa'nın öngördüğü amaca uygun bir müfredatla verilmesi sağlanacaktır" denildi. Böylece, CHP din dersinin zorunlu olmaktan çıkması yönünde kampanya yürüten çevrelerle arasına mesafe koymuş oldu. Yeni programda imam hatip eğitiminin din görevlisi sayısına duyulan ihtiyaç çerçevesinde düzenleneceği belirtilirken, ilk kez azınlık cemaatlerine de din adamı yetiştirme imkanı sağlanacağı ifade edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın uzun vadede kaldırılması gerektiğine işaret edilen yeni programda, cemevlerinin birer 'ibadethane' olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Kürt kökenli vatandaşların yaşadığı bölgelerde oy oranını ciddi oranda düşüren CHP'nin uzun süredir beklenen 'Kürt açılımı' ise yeni programa yansımadı. Programda, 'Kürt sorunu' ifadesi kullanılmazken, her etnik kökenin dilini özgürce kullanabileceği, özel eğitim kurumu açabileceği, radyo ve televizyon kurabileceği yönünde mevcut kanunlarda da bulunan ifadeler yer aldı. CHP lideri Deniz Baykal'ın geçen yıl Kuzey Irak'a yönelik ortaya koyduğu 'yeni sınır kapısı, bölgeye su verilmesi, bölgedeki çocukların Türkiye'de eğitim görmesi' önerileri ise programa konuldu.

Dünkü kurultayda kabul edilen CHP'nin yeni tüzüğü, partinin yönetim yapılanmasında önemli değişiklikler getirdi. Buna göre genel başkandan sonra 'ikinci adam' olan genel sekreterin görevleri kısıtlandı. Merkez Yönetim Kurulu'ndaki (MYK) genel sekreter yardımcılığı ve MYK üyeliği gibi görevlendirmeler sona erdi. Bunun yerine, genel başkan yardımcısı sayısı 4'ten 13'e çıkarıldı. Her genel başkan yardımcısının görev alanı belirlendi. Bu yönetim sistemini, uzun süredir AK Parti uyguluyor.

Allah'a şükür, parti içi kavgaları bitirdik

CHP lideri Deniz Baykal, dünkü olağanüstü kurultayda yaklaşık 2,5 saatlik bir konuşma yaptı. 2000 yılında yeniden genel başkanlığa seçildiğinde 'kavgasız parti' hedefini koyduklarını belirten Baykal, "Allah'a şükür, 2008'de iç kavgaları aşmış, birbirine saygı gösteren ve Türkiye'ye karşı sorumluluğunu bilen bir parti haline dönmeyi başardık." dedi.
 
zaman



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs