ABD gücü | " /> ABD gücü | "/>

En Sıcak Konular

Afganistan dolusu ABD gücü

22 Aralık 2008 08:23 tsi
Afganistan dolusu ABD gücü Obama’nın askeri operasyonların merkezini Irak’tan Afganistan’a kaydırma siyasetine koşut olarak, Afganistan’daki ABD asker sayısı 30 bin takviyeyle iki katına çıkarılacak. Taliban ‘Sovyetler de takviyeye gitmiş, ama yenilmiş

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık George W. Bush’tan Barack Obama’ya geçeceken, askeri operasyonların merkezi Irak’tan Afganistan’a kayıyor. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, gelecek yaz Afganistan’a 30 bine varabilecek sayıda takviye asker göndereceklerini açıkladı. Diğer müttefikler üzerindeki daha fazla asker katkısı baskısını artıran bu açıklamanın ardından NATO sözcüsü Avrupalıların ABD’nin yolundan gitmesini beklediklerini duyurdu.  2001’de ABD işgaliyle devrilse de dirilmekte gecikmeyen ve yabancı güçlere kök söktüren Taliban ise, ‘Sovyetler gibi Amerikalıların da acımasızca yenileceği’ uyarısı yaptı.

Gates: Aşırıya kaçılmasın

Mullen, takviye aralığının 20-30 bin asker olduğunu, kesin rakam veremeyeceğini, ama en geç yaz başı kesinlikle konuşlandırılacaklarını söyledi. Mullen Afgan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin Taliban lideri Molla Ömer’e yaptığı görüşme teklifiyle ilgili “Direnişle mücadelede değişebilecek, uzlaşabilecek direnişçilere alternatif sunacak noktaya hep gelinir. Ama bunu güçlü bir konumdan yapmamız gerekir” dedi. Obama yönetiminde de Savunma Bakanı kalacak Robert Gates ise, Amerikan askerlerinin yığılmasının Afgan halkı üzerinde ters tepki yapacağı uyarısında bulundu: “Saha komutanlarımızın dört kara ve bir hava muharebe tugayı taleplerini karşılayabiliriz. Bunlar ülkedeki dengeyi bozmaz. Ama bunlardan sonra kaydedeğer takviye yapılıp yapılmayacağı konusunda uzun ve zorlu bir düşünme süreci gerekir.”

30 bin takviyenin yarısının, Taliban’ın kalesi ve  en şiddetli çatışmaların merkezi güneye konuşlanması bekleniyor. Ama ocakta gönderilecek 10. Dağ Tümeni başkent Kabil civarına konuşlanacak, baharda ise Apache, Black Hawk helikopterleri ile Chinook destek uçakları varacak. ABD’nin halihazırda Afganistan’da bulunan 31 bin askerinin 14 bini, 51 bin askerlik NATO gücü komutası altında faaliyet gösteriyor. Bu güçte Türkiye’nin de 860 askeri var.

‘Asker sayısı kadar hedef’

Obama, seçim kampanyasında Afganistan’daki Taliban-Kaide saldırılarının kaynaklandığı yer olarak gösterilen Pakistan’a operasyon düzenlemekten söz etmişti. Bu yıl Afganistan’da 290 yabancı asker, 1000 Afgan asker-polisi, 2000’den fazla sivil öldürülürken, Pakistan’dan Afganistan’daki güçlere lojistik götüren kamyonların yüzde 75’i de Taliban saldırılarına maruz kaldı.
Mullen’ın açıklamasını Afgan hükümeti selamlarken, Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi şu tehdidi savurdu: “Ruslar 1980’lerde bir sürü asker göndermişti, ama çok fena yenilmişti. Amerikalılar da zalimce yenilecek. Daha fazla asker, Taliban için daha fazla hedef demektir” 

Irak yeniden oylayacak

Irak meclisinin ABD dışındaki yabancı güçlerin gelecek yıl da kalmasına dair yasa teklifi için önceki gün aldığı ret kararı, ‘oylamada kargaşa’ gerekçesiyle iptal edildi. Teklif bugün tekrar oylanacak.

Radikal



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,965 µs