En Sıcak Konular

CHP yeni programını kabul etti

21 Aralık 2008 16:10 tsi
CHP yeni programını kabul etti CHP'nin yeni programı kurultayda oy çokluğu ile kabul edildi. Muhaliflerin eleştirilerine Onur Öymen yanıt verdi. CHP'nin yeni programında anayasa değişikliği ve diğer konularda öngörülen "yeni" yaklaşımlar neler...

CHP 14. Olağanüstü Tüzük ve Program Kurultayı çalışmalarını sürdürüyor. Kurultayda, program ve tüzük değişiklikleri konusunda parti yönetimini eleştiren muhaliflere CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Komisyon Başkanı sıfatı ile yanıt verdi. Programın hazırlanmasının aylarca sürdüğünü ve örgütün görüşlerinin alındığını belirten Öymen, şöyle konuştu:

"Hazırlanan metin MYK ve PM'ye sunuldu. Sonra örgütlere gönderildi. Örgütler gerekli çalışmalardan sonra yazılı olarak bize görüşlerini ilettiler. Daha sonra Ankara'da il temsilcileri ile toplantı yaptık. Bu yüzden program, dar bir çevrenin hazırladığı bir program değil. Örgütün görüşü alınmadığına ilişkin iddialar doğru değil. CHP'nin sosyal demokrat niteliğine beş sayfa ayrıldı. İdeolojimizin temellerini anlatıyoruz, ondan sonra ki sayfalarda da onların açılımını veriyoruz.

Programı dikkatle okuyanlar bu alanlarda eksiklik bulamayacaklar. Partimizin sosyal demokrat kimliği ile ilgili en ufak bir şüphe olmamalı. CHP olarak çağdaş sosyal demokrat partilerden bir adım geride değiliz. Etnik ve dini konularda vatandaşlar arasında ayrım yapılmasına bu program izin vermemelidir. Özgürlükler ve haklar açısından programın eksik bir program olduğu kanısına kapılmamalıdır. Diyanet İşleri Başkanlığında Alevilere yer verilmelidir. Cemevlerine destek olacağız."

Onur Öymen'in konuşmasının ardından Divan Başkanı Prof. Dr. Nur Serter, CHP'nin yeni programını kurultayın onayına sundu. CHP'nin yeni programı oy çokluğu ile kabul edildi.

YENİ PROGRAM-

CHP'nin "Çağdaş Türkiye İçin Değişim" başlığı taşıyan yeni programından satır başları şöyle:

"-Öncelikli hedefimiz; Türkiye'yi yenileştirmektir, önce insandır; insanın emeğine, hukukuna, kimliğine ve değerlerine saygıdır, demokrasidir; hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, yargının bağımsızlığıdır, hoşgörü ve barıştır, terörün ve siyasi şiddetin yaşanmadığı bir Türkiye'dir, ulus devlet ve bireysel kültürel haklardır, üniter devlet ve katılımcı yerinden yönetimdir, bölgelerarası dengeli kalkınmadır, GAP'ı hızla tamamlamaktır, ulusal bağımsızlıktır, Türkiye modelini koşulsuz sahiplenmektir, ilkeli dış ilişkilerdir, 'Ulus-Üniter-Laik' devlet yapımız ve ulusal duyarlılıklarımız korunmak kaydıyla AB'ye eşit koşullu tam üyeliktir."

programda, "Çağdaş Türkiye İçin Değişim, programında altı temel alanda "yeni bir yapılanmanın hedef alındığı belirtildi. Programda, "yeni bir yapılanmanın hedef alındığı 6 temel alan ise, "Çağdaş hukuk devleti, Üretim ekonomisi, Tarım ve küçük üreticiler, Eğitim ve bilgi toplumu, Sosyal refah devleti, Dış politika başlıklarıyla sıralandı.

CHP'nin "Değişim İçin Pusula"sında, hukuk, siyaset, kamu yönetimi, yerel yönetimler, iç güvenlik, vergi, sosyal güvenlik YÖK, üniversiteler ve genel sağlık konularında reformlar yapılacağı ifade edildi.

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Anayasa'nın tümden değiştirilmesine karşı çıkan CHP yönetimi, yeni programında, Anayasanın, evrensel hukuk devleti normları ve çağdaş örgütlü toplum kuralları ile uyuşmayan maddelerinin değiştirileceğine vurgu yapıyor. Programda, partinin yeni hedeflerinden bazıları ise şöyle sıralanıyor:

"Yargı etiği kanunu çıkarılacak, yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi sağlanacak, Hakimler ve savcılar kurulu yeniden yapılandırılacak, Adalet Bakanı ve Bakanlık Müsteşarı'nın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda yer almaması, kurul üyelerinin yargı organları tarafından seçilmeleri, savunmanın temsilcilerinin de Kurul'da yer alması sağlanacak. Türkiye Barolar Birliği'ne Anayasa Mahkemesi'nde dava açabilme yetkisi verilecek. Adli Tıp Kurumu yeniden yapılandırılacak özerk, yetkin ve etkin yapıya kavuşturulacak, İnsan Hakları Müsteşarlığı kurulacak, insan hak ve özgürlüklerine saygı, işkenceye sıfır hoşgörü devlet yönetiminin temel kuralına dönüştürülecek.

Etnik kimlik bir şereftir. Kişisel kültürel haklar çoğulcu demokrasinin gereğidir. Çağdaşlık, asimilasyon değil, entegrasyondur. Anadil kültürel diyaloğun, resmi dil ise, siyasal birliğin aracıdır."

-POZİTİF AYRIMCILIK-

Programda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sorunlara ilişkin saptamalara yer verildi. Bölgeye pozitif ayrımcılık uygulanacağı ve kamu öncülüğünde yatırım ve kalkınma hamlesi başlatılacağı ifade edilen programda şunlar dile getirildi:

"GAP, toplumsal kalkınma projesi olarak hızla tamamlanacak, 1,5 milyon hektar toprak suya kavuşturulacak. Irak'la ticari ve kültürel ilişkilerimiz geliştirilecek; Habur'a ek olarak Ovaköy kapısı açılacak. Kırsal kesimde çocukları okul öncesi iki yıllık eğitime devam eden ailelere eğitim destek ödemesi yapılacak. Saydam kent vakfı ve kentleşme fonu oluşturulacak, kent rantları toplumlaştırılacak. Belediye meclisleri etkinleştirilecek, idari yargı yolu açık olmak kaydıyla belediye meclisleri, gerektiğinde belediye başkanlarını görevden geri çağırabilecek. Mahalle muhtarlıkları belediyelerin uç hizmet birimlerine dönüştürülecek."

anka



Bu haber 1,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,906 µs