Barış Kongresi neyin habercisi? | " /> Barış Kongresi neyin habercisi? | "/>

En Sıcak Konular

Barış Kongresi neyin habercisi?

18 Aralık 2008 16:11 tsi
Barış Kongresi neyin habercisi? Avrupa, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki bütün Kürt örgütlerinin katıllacağı "Barış Kongresi" neyi hedefliyor?

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün son Irak ziyaretinde gündeme gelen Kürt sorununun barışçı çözümü için ortak politika belirlenmesi ve ateşkes için kongre toplanması önerisine Talabani ve Barzani’den onay geldi

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Kürt Federe Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Ahmet Türk başkanlığındaki DTP heyetinin, Avrupa, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki bütün Kürt örgütlerinin katılımıyla "Kürt sorununa demokratik çözüm ve barış kongresi" toplanması önerisini kabul etti.

Kongrede PKK'ya çatışmaları durdurma, Türkiye'ye de Kürtlerin asgari taleplerine yanıt vermesi çağrısı yapılacak.

Geçen mayısta Ahmet Türk ve beraberindeki heyet, Kuzey Irak'a yaptıkları ziyaret sırasında Kürt sorununa barışçı çözüm aramak için bir konferans toplanmasını gündeme getirmişti.

Türk'ün önerisi, DTP'nin önceki gün biten son ziyaretinde karara bağlandı. Türk, Talabani ve Barzani, değişik ülkelerde yaşayan Kürtleri bir araya getirecek olan kongre toplanması konusunda görüş birliğine vardı.

Edinilen bilgiye göre, Barzani ve Talabani, DTP'lilerin, "Biz defalarca PKK'ya çağrı yaptık, PKK da defalarca tek başına ateşkes ilan etti.

Devlet buna olumlu yanıt vermedi.

Bizim tekrar çağrı yapmamız sonuç vermez.

Avrupa'daki, Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki bütün Kürtler bir araya gelip bir Barış Kongresi yapsın, PKK'ya çağrı da bu kongreden çıksın" sözleri üzerine ikna oldular.


‘Çatışmalar dursun’ çağırısı
Kürt liderler toplanacak olan Barış Kongresi'nin çevre ülkelere yönelik tavır anlamına gelmeyeceği konusunda anlaştılar. Liderlerin kendi aralarında uzlaştığı hususlar şunlar:

"Barış Kongresi'nde Kürtlerin asgari talepleri görüşülecek. PKK'ya çatışmaları durdurma çağrısı yapılacak. Buna uymaması halinde PKK'ya yönelik tecrit ve kınama kampanyası başlatılacak. PKK'nın olumlu adım atması durumunda ise devletten Kürtlerin asgari taleplerine yanıt vermesi beklenecek. Barış için olumlu adım atmayan taraflara yönelik ortak politikalar belirlenecek."


PKK katılmayacak
Talabani ve Barzani, böyle bir kongreye PKK'nın doğrudan katılımına karşı çıktılar. İki Kürt lider, PKK'nın katılımının kongrenin etkisini azaltacağı görüşünü savundular.

PKK'nın başka Kürt örgütleri aracılığıyla da düşüncelerini aktarabileceğini ifade ettiler.

Bu konuda da uzlaşmaya varan liderler, kongrenin en kısa zamanda toplaması için çalışma yapılmasını da kararlaştırdı.

"Böyle bir ateşkes ve çatışmasızlık süreci herkesin yararına" diyen Talabani,

"Silahların susmasında yarar var. Ben PKK'ya tüm silahları bırakın, teslim olun diyemem. Ama barışçıl yollar için hepimiz çaba gösteririz. Teslim ol çağrılarıyla da sonuç alınmaz. Önce silahların susturulması ve adım adım demokratik taleplerin karşılanması gerekir" dedi.

Heyette bulunan DTP Genel Başkan Yardımcısı Sabahat Tuncel, kongre kararı aldıklarını doğruladı. Tuncel, KDP ve KYB'den de benzer öneriler geldiğini ifade ederek,

"Karşılıklı öneriler doğrultusunda Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm kongresini toplamayı kararlaştırdık.

Taraf



Bu haber 355 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,183 µs