IMF'ye muhtaç değil | " /> IMF'ye muhtaç değil | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye IMF'ye muhtaç değil

18 Aralık 2008 10:29 tsi
Türkiye IMF'ye muhtaç değil Sanıldığının aksine, IMF'siz de yapabilir miyiz?

İş dünyasında çeşitli kesimler Uluslararası Para Fonu (IMF) ile bir an önce anlaşma yapılmasını isterken, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nden (MÜSİAD) aykırı ses geldi. 

Derneğin Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk ekonomisinin IMF anlaşmasına ihtiyaç duyacak kadar kötü durumda olmadığını belirtti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Vardan, "Bu konuda görüşümüz belli: 185 üyesi bulunan IMF ile anlaşma yapması gereken ve ekonomisi en kötü 3-4 ülke arasında yer aldığımızı düşünmüyoruz." dedi. Vardan'a göre kriz, standart IMF reçeteleri ve kapasitesi ile çözülemez. Bunlar tecrübeyle sabit. Ancak Vardan, iktidarın anlaşmada karar kılması halinde büyümeyi daraltıcı ve kemer sıkmayı öneren şartlar yerine büyüme, istihdam ve reel sektör odaklı bir anlaşma yapmasını istedi. Ayrıca, anlaşma halinde alınacak kredinin özel sektörün borç ödemelerinde kur garantisi şeklinde kullandırılmamasını, aksine ulusal rezervlerde tutulması gerektiğini kaydetti.

Yıl sonu büyüme ortalamasını yüzde 2,5'ler civarında bekleyen MÜSİAD Başkanı, büyümenin para ticareti yapan bankalar sayesinde sıfırın altına düşmediğini ifade etti. Ömer Cihad Vardan, bankaların geçen sene elde ettiği yıl sonu kârını neredeyse bu yılın ilk dokuz ayında yaptığına dikkat çekerken bu durumu, 'güneşte şemsiye satma yarışı içindeyken, yağmurda geri toplamaya' benzetti. Bankaları, tüketiciye ve üreticiye daha sadık olmaya ve altın yumurtlayan tavuğu kesmemeye davet ederken, bazı yasal düzenlemelerle bankaların piyasayı daraltıcı uygulamalarının önüne geçilmesini önerdi. Vardan, "Ayrıca üç büyük devlet bankasının ağırlıklı olarak sadece devlet iç borçlanma senetlerine yatırım yapmak yerine, özel ticarî bankaları dengeleyici ve disipline edici olarak ticarî amaçla piyasaya girmesi yönünde aktif rol verilmelidir." çağrısında bulundu.

HaberTürk



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs