En Sıcak Konular

Türkiye-İran boru hattı için ilk adım!

17 Aralık 2008 20:55 tsi
İran, Türkiye ile doğalgaz boru hattı yapımı için iki ortak şirket kurmak istediğini açıkladı.

İran Petrol Bakanı Golamhüseyin Nozeri, İran ve Türkiye'nin doğalgaz boru hattı yapımı için iki ortak şirket kurmak istediğini açıkladı.

İRNA haber ajansının haberine göre Nozeri, iki ülke arasında Asuluye'den Türkiye sınırına ve İran'dan Yunanistan'a kadar uzanacak iki doğalgaz boru hattı için iki ortak şirket kurulmasının gündemde olduğunu söyledi.

Cezayir'de düzenlenen OPEC oturumuna katılmak için hareket eden ve Ankara'da birkaç saatlik duraklamasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile kısa bir görüşme yapan Nozeri, Güler'le iki ülke arasında İran'da üç doğalgaz havzasının geliştirilmesi projeleriyle ilgili imzalanan
protokol ve doğalgaz boru hattı yapımıyla ilgili konuları müzakere etti.

Nozeri, Ankara'da gerçekleşen görüşmede, Güler'le iki ülke arasında imzalanan enerji işbirliği protokolü, Güney Pars Doğalgaz Havzası çalışmaları gibi konuları ele aldıklarını ve imzalanan anlaşmanın hayata geçmesiyle ilgili çalışmalar yapılmasını kararlaştırdıklarını belirtti.

Nozeri, Güler'le müzakerelerin ana konusunun iki ülke arasında Asuluye'den Türkiye sınırına ve İran'dan Yunanistan'a kadar uzanacak iki doğalgaz boru hattı için iki ortak şirket kurulması olduğunu, Türkiye'ye İran doğalgaz havzalarında yapılacak projelerle ilgili öneriler sunduklarını ve Güler'in önerileri genel hatlarıyla kabul ettiğini bildirdi.

İranlı Bakan, iki ülke arasında imzalanan anlaşmanın takibi ve projelerin hayata geçmesiyle ilgili görüşmeler için İran Petrol Bakanlığı'ndan bir heyetin bu hafta sonu Türkiye'ye gideceğini ve bu görüşmenin önemli sonuçları olacağını, müzakerelerin olumlu olması halinde çalışmaların başlayacağını söyledi.

Nozeri, Türkiye tarafının doğalgaz havzalarını geliştirme araştırması ve konuyla ilgili inceleme safhasında olduğunu ve bu aşamadan sonra projelerin hayata geçmesi için adım atılacağını belirtti.

dunyabulteni



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,273 µs