En Sıcak Konular

'Özür"e bir tepki de CHP'den

17 Aralık 2008 17:20 tsi
CHP'li Onur Öymen: "Hem hukuk açısından hem tarih açısından Türkiye'nin özür dilemesini gerektirecek bir durum mevcut değil."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Onur Öymen, 1915 olaylarıyla ilgili başlatılan özür dileme kampanyasına ilişkin "Hem hukuk açısından hem tarih açısından Türkiye'nin özür dilemesini gerektirecek bir durum mevcut değil. Özür dilemesi gerekenlerin başında Ermenistan gelir" dedi.

Öymen, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay ve Bursa milletvekilleriyle birlikte Mecliste basın toplantısı düzenledi.

1915 olaylarıyla ilgili bazı kimselerin özür dileme kampanyalarına başladığına değinen Öymen, "Bunu, yersiz ve isabetsiz bir girişim olarak görüyoruz. Özür dilemek suçu kabul etmektir" dedi.

"Türkiye'nin 1915'te böyle bir suç işlediğini ne hukuk ne de tarihi gerçekler göstermektedir" diyen Öymen, "TBMM söz konusu 1915'te cereyan eden olayların tarihçiler tarafından araştırılmasına karar vermiştir. Bir taraftan bu konu araştırılsın diyeceksiniz, diğer taraftan sanki araştırma sonuçlanmış gibi özür dileyeceksiniz. Bunu çok yanlış isabetsiz görüyoruz. Özür dilemesi gereken taraf vardır. Bunların başında Ermenistan gelir. Ülkemizi istila eden askeri birliklere destek olduğu için özür dilemeli. Türkiye'deki mezalimlerinde yüz binlerce insanı öldürdükleri için özür dilemelidirler. Tarihte işgal ettikleri topraklar için özür dilemelidirler. 40'tan fazla diplomatımızı büyükelçimizi katlettikleri için teröristleri yargılamadıklarından dolayı özür dilemelidirler" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Herkes istediği değerlendirmeyi yapar" dediğini belirten Öymen, "Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün dediği doğrudur ama başka doğru da vardır. O da Cumhurbaşkanı görevlerinin biri de ülkelerinin onurunu korumaktır. Siz geçmişinizi suçlayanları korumakla, ülkenin onurunu korumuş olmazsınız. Öncelikle geçmişinizle ilgili haksız suçlamalara karşı tavır almalısınız" dedi.

Öymen, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde seçmen olmayan binlerce insanın kütüklere yazıldığını tespit ettiklerini kaydetti. Partilerinin il ve ilçe teşkilatlarının tespitleri doğrultusunda yaptıkları itiraza ilişkin YSK'nın karar verdiğini ifade eden Öymen, 4 bin 95 kişinin seçmen listesinden kaydının silindiğini söyledi.

Bu kişilerin boş arazi, depo, kiralık ev gibi adreslere seçmen yazıldığını anlatan Öymen, "Hiçbir ülkede seçimler böyle gayri ciddi yapılmaz. Daha şimdiden yerel seçimlerle ilgili kuşku ve kaygılar ortaya çıktı" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, seçimlerin şaibe, endişe ve tartışmalardan uzak bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. AKP'nin bu tartışmalar içinde yer almaması gerektiğine işaret eden Okay, şöyle konuştu:

"Partinin sözcüleri YSK'yı savunmayla meşguller. Seçimi AKP yapmıyor, YSK'nın yapması lazım. Seçimleri yapmakla sorumlu olan YSK'nın görevleri ve yapılanması Anayasada, yasalarda bellidir. Türkiye'de çok ciddi bir şekilde bu seçimlerle ilgili endişeler ve tartışmalar vardır. YSK, üzerine düşen görevi idareye bırakma yerine doğrudan inisiyatif alıp gereğini yapmakla yükümlüdür. Bugün halen YSK'nın bu endişeleri giderecek açıklamasını göremiyorum."

Basın toplantısına katılan CHP Bursa Milletvekili Abdullah Özer, seçimlerde parmak boyasının kullanımına devam etmesi için YSK'ya talepte bulunduklarını belirterek, "Mükerrer oy kullanımının, yaygın hale geleceği görülüyor. Bunun önüne geçilmesi için boya kullanılmalı" dedi.



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,049 µs