İzmir siyasiler için arena olacak! | " /> İzmir siyasiler için arena olacak! | "/>

En Sıcak Konular

İzmir siyasiler için arena olacak!

17 Aralık 2008 14:01 tsi
İzmir siyasiler için arena olacak! 29 Mart yaklaşırken adaylıklar tek tek belli oluyor. Peki İzmir'de neler olacak?

Süpriz işbirliğinin altından İzmir çıktı

İsmail Küçükkaya / Akşam

Yerel seçimler arifesinde siyaset dünyasını bir anda hareketlendiren “Deniz Baykal-Hüsamettin Özkan yakınlaşması” meğerse sürpriz bir ismin belediye başkan adaylığını da kapsıyormuş. Ama o isim zannedildiği gibi Kemal Derviş değilmiş. Ya da en azından o iki buluşmada Derviş’ten daha çok bir başka kişinin adı gündeme gelmiş. Şimdi bunu öğreniyoruz.

Hüsamettin Özkan’ın, “kendim için hiçbir beklentim ve talebim yok ama yerel seçimlerde CHP’ye destek veriyoruz, AKP karşısında güçlü bir alternatif yapı için uzlaşı arıyoruz” sözlerinden sonra gözler doğal olarak Kemal Derviş’in adaylığına çevrilmişti. Doğrusu Baykal’ın kendisinden ve CHP kulislerinden “İstanbul için Derviş isminin düşünüldüğü sinyallerini” uzunca bir zamandır alıyordum. Son gelişmeler ardından Derviş’in yakın çevresiyle görüşünce anlıyoruz ki; “kesinlikle şu ana kadar Derviş’e bir teklif gitmiş, herhangi bir görüşme yapılmış değil.” Hatta Kemal Derviş, ortada bir teklif yokken isminin böylesine konuşulmasına tepkili. Bu bilgiyi bizzat teyit etmiş durumdayım.

O halde Özkan’ın işbirliği arayışı kim ya da kimleri kapsıyor? Dün bu sorunun yanıtının peşindeydim.

Ve sürpriz bir haberle karşılaştım.

Hüsamettin Özkan’ın, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a “İzmir için Hakan Tartan’ın belediye başkan adaylığını önerdiğini” öğreniyoruz. Hakan Tartan, DSP iktidarında bakanlık yapmış bir isim ve Hüsamettin Özkan’a çok yakın bir politikacı. Şahsen, çok da sevdiğim, saydığım bir gazeteci. Beraber uzun yıllar mesaimiz olmuştur.

Tartan’ı ilginç kılan ve Baykal-Özkan buluşmasında adının geçmesini daha çekici yapan bir bilgi de var. Tartan uzunca bir zamandır Doğan Medya Grubu’nun İzmir’deki temsilcisi.

Muhtemel bir adaylığında medya desteği konusunda sorun yaşamaz herhalde. Özkan’ın da Aydın Doğan’la ne kadar samimi olduğunu bilmeyen yok.

Bağlantılar ilginç değil mi?

İzmir’de, CHP adaylığı için kıran kırana bir yarış var. Tartan’ın da uzunca bir zamandır var gücüyle adaylık için asıldığı biliniyor. Hüsamettin Özkan, benimle yaptığı görüşmelerde, “kendim için bir şey istemedim” diye üstüne basa basa vurguluyordu. Baykal’la görüşmesinde Derviş konusunun gündeme geldiğinden en ufak şüphem yok. Ama bu düşünce ne kadar hayata geçirilir işte ondan kuşkuluyum.

İzmir, 29 Mart’ta çok kişinin siyasal kariyerini etkileyebilir

Yerel seçimler, daha sonraki siyasal gelişmeleri etkilemesi bakımından hayli kritik olacaktır. Baykal, “yerel seçimler, iktidarı uyarmak için bulunmaz bir fırsat olacak. İstanbul AKP’nin elinden alınırsa merkezi iktidar da alınır” düşüncesinde.

29 Mart’ta İzmir, Diyarbakır ve Çankaya sonuçları seçimin genel havasından çok öte anlamlar taşıyacak.

Başbakan Erdoğan’a aylar öncesinden meydan okuyarak, “İzmir’i gel de al” diye seslenen Baykal’ın mevcut belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nu gözden çıkardığı bir süredir biliniyor. Tüm ısrarlara karşın İzmir’de aday göstereceği isim konusunda bugüne kadar en küçük bir ipucu vermeyen CHP liderinin, Hakan Tartan ismine nasıl bakacağı bilinmez ancak, bu seçimde İzmir’i elinde mutlaka tutmak istiyor. Başbakan Erdoğan da İzmir’de “Antalya modelini uygulayarak” yeni bir seçim zaferi elde etmek peşinde. Yani Menderes Türel tipi bir adayla İzmir’i fethetmeyi hedefliyor. Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener’in İzmir adayı olması konusundaki ısrarı da bu nedenle. Ancak Özgener ailesinin bu teklife sıcak bakmadığı da biliniyor.

Aynı şey Çankaya için de geçerli. Bu iki seçim bölgesindeki yenilgi Baykal için hazmedilemez. Onun dışında yüzde 25 bandını aşmak Baykal’ın hayatını kolaylaştırır. Hele büyük bir sürpriz gerçekleştirir İstanbul’u alırsa, politik hayatımızda yepyeni gelişmeler yaşanabilir. CHP lideri Deniz Baykal’a bakınca, ocak-mart takviminde, seçimlere kadar daha başka sürprizler çıkaracağını anlıyorum. En çok merak ettiğim de acaba Özkan’ın kulisi sonuç verecek mi, hele arka planda Aydın Doğan’ın desteği varken...



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,951 µs