En Sıcak Konular

Bush o an ne düşündüğünü açıkladı

17 Aralık 2008 11:26 tsi
Bush, kendisine ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteciye sert davranılmamasını isterken, karşılaştığı ilginç protestoyu yorumladı. Bush, Iraklı yetkililere şu tavsiyede bulundu:

CNN'e dün gece demeç veren Bush, Iraklı gazeteciyle ilgili soru üzerine, "Iraklı yetkililerin ne yapacaklarını bilmem, ama aşırıya kaçmamalılar..." dedi.

"O an düşünmeye fırsat olmadı, çünkü üstüme gelen ayakkabılardan kurtulmaya çalışıyordum" diyen Bush, "Bu, başkanlık hayatımda karşılaştığım en acayip olaylardan biriydi" diye konuştu.

Bush, "Demokratik bir Irak'ta, hür basının sorularını cevaplandırmaya hazırdım. Ama o delikanlı kalkıp ayakkabılarını bana fırlattı. Bu, kendini ifade etmenin değişik ve ilginç bir yoluydu" ifadesini kullandı.

29 yaşındaki Muntazır El Zeydi adlı gazeteci, Bağdat'ta basın toplantısında öfkeyle "Al sana veda öpücüğü köpek...!" diye bağırarak ayakkabılarını Bush'a fırlatmış, ama atışında isabet kaydedememiş ve emniyet güçlerince apar topar götürülmüştü.

ULUSLARARASI GAZETECİLER FEDERASYONU, EL ZEYDİ'NİN SERBEST BIRAKILMASI ÇAĞRISINDA BULUNDU

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ), ABD Başkanı George Bush'a ayakkabılarını fırlatarak protesto eden Iraklı gazeteci Muntazar El Zeydi'nin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

FIJ'in yazılı açıklamasında, El Bağdadiye televizyonu muhabiri El Zeydi'nin protestosunun, ABD'nin 4 yılı aşkındır devam eden işgali sırasında Iraklı sivillere yönelik davranışlarına karşı yoğun öfkeyi yansıttığına dikkati çekildi.

Ayakkabı tabanı göstermenin Irak'ta bir çeşit saygı duymama ifadesi olduğu kaydedilen açıklamada, gazetecinin eyleminin ABD politikasına olan hoşnutsuzluğun sembolik göstergesi olduğu belirtildi.

Açıklamada, FIJ Genel Sekreteri Adan White'ın, "bu gazetecinin samimi duygularını ifade ettiğini, ancak bu hareketinin görmezden gelinemeyeceğini" söylediği aktarıldı. Açıklamada, bununla birlikte White'ın, Amerikan askerlerinin yol açtığı yıldırma, kötü muamele ve faili meçhul ölümlerle geçen yıllardan sonra gazeteciler arasında kızgınlık ve öfkenin varolmasının hiç de şaşırtıcı olmadığı sözlerine yer verildi.

Irak mahkemesinin hakkında serbest bırakılması kararını verdiği gözaltındaki bir gazeteciyi ABD'nin bırakmayı reddetmesinden günler sonra bu protestonun meydana gelmesinin rastlantı olmadığı ifade edilen açıklamada, ABD'nin Irak'ta hukukun egemenliğini ihlal ettiği görülürken gazetecilerin adaletsizliği protesto etmede başka yollar aramasının da şaşırtıcı olmadığı belirtildi.

FIJ'in açıklamasında, Irak'taki Amerikan güçlerinin gözaltında tutulan gazetecilere yönelik kötü muamele sicili göz önüne alındığında El Zeydi'nin tehdit altında olabileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, FIJ'in, Irak Gazeteciler Sendikası'nın Muntazar El Zeydi'nin güvenliğinin garanti edilmesi ve serbest bırakılması çağrısına destek verdiği bildirildi.

FIJ açıklamasında ayrıca, Bağdat hükümetine, Amerikan işgalinin başından bu yana Irak'ta gazetecilerin öldürülmeleriyle ilgili tam bir soruşturma yapma sözünü tutması istendi.

Açıklamada, Irak Gazeteciler Sendikası'na göre, Nisan 2003'ten bu yana Irak'ta 284 gazetecinin öldürüldüğü hatırlatıldı.

120'den fazla ülkeden 600 bini aşkın gazeteciyi temsil eden FIJ'in bu açıklaması, kendi internet sitesinin yanı sıra Uluslararası İfade Özgürlüğü İletişimi (IFEX) ağının internet sitesince de kamuoyuna duyuruldu.

aa



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs