En Sıcak Konular

Türkiye'ye yaza kadar süre istendi!

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye'ye yaza kadar süre istendi! Brüksel'de toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının gündeminde Türkiye var. Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'ye liman ve havaalanlarını açması için 2007 yazına kadar süre tanınmasını istediği belirtiliyor. Peki, Avrupa'nın cevabı ne?

Öte yandan Belçika ve İsveç, KKTC’ye uygulanan izolasyonların kaldırılmasına ilişkin AB’nin yükümlülüğüne dikkat çekerek bu konunun da karar metnine eklenmesini istedi.
 
Oturumda söz alan AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Kıbrıs'ın, Türkiye - AB arasında değil, Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi arasında bir sorun olduğunu söyledi.
 
Türkiye ile müzakerelerin geleceğini şekillendirecek kararlar üzerinde tartışan bakanların bugün bir uzlaşma bulmaları olasılığının çok düşük olduğu ifade ediliyor.
 
Dosyanın 14-15 Aralık'taki AB zirvesinde, devlet ve hükümet başkanlarının önüne taşınacağı kesin gözüküyor.
 
AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın son önerilerini ele alan üye ülkelerden Fransa ve Almanya'nın tavır yumuşatma eğiliminde olduğu, Ankara Antlaşması'nın ek protokolünü uygulaması konusunda Türkiye'ye 'tarihsiz randevu' verilmesi seçeneğine yakınlaştıkları belirtiliyor.
 
Avusturya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin ise bu tür bir geri adıma yanaşmadığı, somut bir tarih belirlenmesinde ve Ankara'ya yoğun baskıda ısrarcı oldukları ifade ediliyor.
 
Karar taslağının içeriği
 
AB Dönem Başkanı Finlandiya tarafından üye ülkelerin talepleri dikkate alınarak hazırlanan karar taslağında, AB Komisyonu'nun 8 Kasım'da Türkiye hakkında yayımladığı İlerleme Raporu dikkate alınarak, reform sürecinin yavaşladığı dile getiriliyor.
 
Türkiye'nin çabalarını, ifade özgürlüğü, dini özgürlükler, kadın hakları, sendikal haklar, azınlık hakları ve sivil-asker ilişkileri gibi alanlarda yoğunlaştırması isteniyor.

Türkiye'nin, Ankara Antlaşmasının Ek Protokolü tam olarak uygulamadığı gerekçesiyle müzakerelerin kısmen askıya alınmasından söz edilirken, hangi başlık ve fasılların askıya alınabileceğine ilişkin tartışmalarda da uzlaşma havası görülmüyor.

CNNTurk



Bu haber 321 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs