En Sıcak Konular

Kuzey Kürtleri çözülüyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Kuzey Kürtleri çözülüyor! Kuzey Irak’ta bir şeyler oluyor. Talabani’nin KYB'si içinde huzursuzluk başladı. Barzani bölgeye ele geçirirken KYB'liler “uyumayın” diye yırtınıyor. Kuzey Irak Kürtleri, Irak’tan kopmaya çalışırken birbirlerinden kopuyor.

Sözde “Kürdistan Parlamentosu” mayıs 200’da toplandığında yeni “Birleşik Kürt Hükümetinin” beşinci kabinesini kurmuştu. KDP ile KYB’nin dahil olduğu hükümetin kurulmasıyla da Barzani’nin kontrolündeki Erbil ile Talabani denetimindeki Süleymaniye tek yapıda birleşmişti.

Ancak ilan edilen birleşme Kuzey Irak’ta beklenen “mutluluğu” sağlamadı. KYB’nin kurmayları kuzey bölgesindeki kontrolün Mesut Barzani’ye geçmesi ve KYB Lideri Talabani’nin Irak Cumhurbaşkanı görevini üstlenmesi nedeniyle bölgede ciddi bir boşluk doğduğunu hissetmeye başladılar.

Buna ilişkin huzursuzluk her geçen gün arttı. Üstelik Talabani’nin parti içindeki uygulamaları, önde gelen isimleri rahatsız etmeye başladı ve ciddi çalkantıların doğmasına imkân sağlayarak muhalif bir zemin oluşturdu.

Son olarak KYB Genel Sekreter Yardımcısı Nuşirvan Musafa partideki görevini terk etti. Nuşirvan’ın görevden ayrılması, halk arasında çok tutulması ve kuvvetli bir tabana sahip olması nedeniyle Talabani’ye yönelik protesto ve muhalefetin iyiden yükselmesine yol açtı.

Esasen bu bakış Kuzey Irak’taki iki partiden birinin iç işiymiş gibi görünse de mesele hiç öyle değil. Doğrusu parti içindeki güç rekabeti şimdi KYB’nin bölünmesine neden oluyor ama kısa dönemde KDP’nin kuzey bölgesini kontrol etmesine karşı olan KYB’lilerin parti içinde bir hamle yapması ve Talabani merkezli güçleri bertaraf etmeye girişmesi beklentilerini de biliyor. Yine KDP destekli KYB’lilerin “Birleşik Kürt Hükümeti” çerçevesinde KYB’nin feshini ve KDP ile birleşmeyi ilan etme ihtimalini ortaya çıkarıyor.

Böylece mesele iki partinin koyu taraftarlarını birbirine karşı kışkırtan bir ortamın doğduğu görülüyor. Bölge uzmanlarına göre bu gelişme eninde sonunda patlayacak. Şimdilik çok ses çıkmamasının nedeni Irak’ın genel gidişatı ile ilgili. Ama her iki parti yandaşlarının bu stratejik sabrın sonuna geldiği de aşikâr.

iyibilgi.com



Bu haber 201 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs