Orta Asya'da üs arıyor | " /> Orta Asya'da üs arıyor | "/>

En Sıcak Konular

Rusya: ABD Orta Asya'da üs arıyor

17 Aralık 2008 09:08 tsi
Rusya: ABD Orta Asya'da üs arıyor Rusya'nın çiçeği burnunda Genelkurmay Başkanı Orgeneral Nikolay Makarov, ABD'nin Özbekistan ve Kazakistan'da yeni askeri üs peşinde olduğunu iddia etti.

 Rus basınında yer alan ve "Rusya'nın yeni Genelkurmay Başkanı ABD'nin yeni hava üssü planlarını ortaya çıkardı" başlığıyla verilen haberde, ABD'nin Özbekistan ve Kazakistan'da askeri üs arayışında olduğu kaydedildi.

Rus haber ajansı Itar Tass'a dayandırılarak verilen haberde, ABD'nin bir çok yerde olduğu gibi Bulgaristan ve Romanya'da da üssü bulunduğuna işaret eden Orgeneral Makarov, "Rusya'nın yanı başındaki Gürcistan ve Ukrayna'nın ısrarla NATO'ya dahil edilmeye çalışılmasının ise hayra işaret olmadığını" kaydetti.

Rus Genelkurmay Başkanı, ABD'nin gerek sınırlarının yanı başında ve gerekse bazı Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde sürdürmekte olduğu askeri girişimlerle, Rusya'nın nükleer çalışmalarını kontrol altında tutmayı hedeflediğini ileri sürdü.

ABD REDDETTİ

Rusya'nın bu iddialarına ABD'den ise red cevabı geldi. Haberde görüşüne yer verilen, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar yardımcısı Matt Bryza, iddiayı yalanlayarak ABD'nin böyle bir planının olmadığını dile getirdi. İddiada adları geçen Özbekistan ve Kazakistan'daki ABD Büyükelçilikleri de değişik vesilelerde yaptıkları açıklamalarda, ABD'nin ne Özbekistan'da ve ne de Kazakistan'da yeni askeri üs arayışında olmadığı belirtildi.

Daha önce bazı basın yayın organlarında "Kazakistan, Almatı'da ABD'ye hava üssü verecek" şeklinde çıkan haberler üzerine geçtiğimiz hafta bir açıklama yapan Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ercan Aşikbayev, bu haberlerinin doğruluk payının olmadığını belirtmişti.

Kazak sözcü, değil sadece Almatı'da, Kazakistan sınırları dâhilinde hiç bir yerde ABD'ye askeri hava üssü sağlama gibi bir durumu söz konu olmadığını ve basında yer alan haberlerin ise uydurma olduğunu anlatmıştı.

ABD'nin orta Asya'daki tek üssü Kırgızistan'da bulunuyor. 2001'den beri, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek Manas Havaalanı'nda Gansi adında bir üssü bulunan ABD, Özbekistan'da bulunan Hanabad üssünü ise Özbek hükümetinin talebi üzerine Aralık 2005'de terk etmek zorunda kalmıştı.

Zaman



Bu haber 345 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,503 µs